Μια κοινή παρανόηση που επικρατεί, θέλει να είναι εύκολο να τραβήξετε μια φωτογραφία τοπίου· το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε μια όμορφη θέα και να πατήσετε το κουμπί κλείστρου. Αλλά αυτό απέχει αρκετά από την πραγματικότητα! Η φωτογραφία τοπίου απαιτεί φινέτσα, συγχρονισμό και εξαιρετικά “εξασκημένο μάτι”.
Οι καλύτερες λήψεις τοπίου προγραμματίζονται συχνά ακόμα και εβδομάδες ή μήνες νωρίτερα. Η απόκτηση της τέλειας φωτογραφίας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά εξαιρετικά ικανοποιητική στο τέλος. Είτε είστε αρχάριος είτε ενδιάμεσος φωτογράφος που θέλει να ενισχύσει τον τομέα Landscape Photography, ακολουθούν δέκα συμβουλές που σίγουρα θα σας βοηθήσουν.
1. Προγραμματίστε Νωρίς!
Αν θέλετε να τραβήξετε την καλύτερη φωτογραφία τοπίου ενός μέρους, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει την έρευνά σας πριν φτάσετε εκεί. Θα πρέπει να γνωρίζετε τα σκαμπανεβάσματα του χώρου, συμπεριλαμβανομένων βασικών παραγόντων όπως η θέση του ήλιου, οι παλίρροιες και οι καιρικές συνθήκες. Η δορυφορική προβολή της Google θα σας βοηθήσει. Υπάρχει επίσης πληθώρα διαδικτυακών εικόνων για τις περισσότερες τοποθεσίες στη Γη. Μόνο γνωρίζοντας όλες τις μικρές λεπτομέρειες θα είστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες!
2. Φέρτε ένα τρίποδο μαζί σας!
Παρόλο που μπορεί να εμπιστεύεστε τα χέρια σας (ίσως είναι τόσο σταθερά όσο χρειάζεται μία εγχείρηση καρδιάς!) η φωτογραφία τοπίου απαιτεί ένα ανθεκτικό και αξιόπιστο τρίποδο. Όταν βγάζετε φωτογραφίες στο γήπεδο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μικρό διάφραγμα και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η κάμερά σας είναι ακόμα κατά τη διάρκεια της έκθεσης σταθερή; Αγοράστε ένα Τρίποδο!
3. Δοκιμάστε Ασπρόμαυρη Φωτογραφία!
Οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές σάς επιτρέπουν να τραβάτε ασπρόμαυρες φωτογραφίες στην κάμερα, έτσι ώστε αυτές να εμφανίζονται ασπρόμαυρες στην οθόνη LCD. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία δεν αφορά μόνο την αφαίρεση χρώματος. Πρόκειται για τους τόνους των χρωμάτων, τις υφές και τις αντιθέσεις ευκρίνειας, που όλα θα εμφανίζονται στην οθόνη LCD σας όταν τραβάτε ασπρόμαυρα. Προσοχή! Το JPEG θα δημιουργήσει ασπρόμαυρη, ενώ το RAW έγχρωμη φωτογραφία (βγάζει ότι βλέπει ο αισθητήρας!). Ας μην ξεχνάμε ότι ο θεμελιωτής του Landscape Photography – Ansel Adams – έβγαζε ασπρόμαυρες φωτογραφίες
4. Χρησιμοποιήστε κατάλληλο Φακό!
Η φωτογραφία τοπίου είναι συνυφασμένη με τους ευρυγώνιους φακούς. Χρησιμοποιήστε ένα φακό που να ξεκινάει από χαμηλά (ιδανικά από 14-15mm), με όσο λιγότερη παραμόρφωση γίνεται. Για αρχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον φακό που περιλαμβάνεται μαζί με την μηχανής σας. Γενικά οι κιτ φακοί είναι πολύ χρήσιμοι, καθώς όπως στο Street Photography δίνουν στον φωτογράφο σημαντικά πλεονεκτήματα· μικρό μέγεθος, καλύτερο κράτημα μηχανής και τις περισσότερες φορές απουσία ανάγκης τριπόδου!
5. Ρυθμίστε σωστά την Μηχανή!
Μην αφήνετε την μηχανή να αποφασίζει για εσάς! Χρησιμοποιήστε προτεραιότητα ταχύτητας κλείστρου (S) ή τη προτεραιότητα διαφράγματος (A) ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να δημιουργήσετε. Ιδανικά χρησιμοποιήστε το Manual (M).
Στη φωτογραφία τοπίου συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε μικρό διάφραγμα φακού, ώστε να έχουμε μεγάλο βάθος πεδίου (π.χ. f/11, f/16). Φυσικά πάντα προσέχουμε το φαινόμενο της περίθλασης το οποίο οδηγεί στην μείωση της οξύτητας των εικόνων μας σε μικρά διαφράγματα. Έχουμε υπόψη μας ότι για να πετύχουμε μεγαλύτερο βάθος πεδίου θυσιάζουμε την οξύτητα. Ωστόσο, με την χρήση κάποιας εφαρμογής στο υπολογιστή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ικανοποιητικά το θέμα της οξύτητας.
Επιπλέον, καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε υψηλές τιμές ISO για να μην έχουμε υψηλές τιμές ψηφιακού θορύβου. Η μείωση της ταχύτητας κλείστρου σε συνδυασμό με ένα ισχυρό τρίποδο, μας δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα. Αν δεν διαθέτουμε τρίποδο, τότε για να απελευθερωθούμε από τον θόρυβο, η ηλεκτρονική επεξεργασία της εικόνας κρίνεται απαραίτητη.
6. Τιθασεύεστε την Δύναμη της Φύσης!
Σε αντίθεση με τη επικρατέστερη άποψη, η φωτογραφία τοπίου δεν σημαίνει ένα παθητικό και γαλήνιο περιβάλλον. Τα τοπία σπάνια είναι πολύ ήσυχα και μπορείτε να επωφεληθείτε από την έξαρση στη φύση και να τη μεταφέρετε στη φωτογραφία σας δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα. Μπορείτε να συλλάβετε τα κύματα σε μια παραλία ή τον άνεμο στα δέντρα, αλλά θυμηθείτε να επιλέξετε μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου και μικρό διάφραγμα.
7. Αξιοποιήστε τις “Χρυσές Ώρες“!
Είναι αποδεκτό το γεγονός ότι οι πρώτες και οι τελευταίες ώρες της ημέρας είναι οι καλύτερες για φωτογραφία, αλλά αν θέλετε το απόλυτο πλουσιότερο, θερμότερο και πιο όμορφο φως, είναι στις ώρες λίγο μετά μετά την ανατολή και λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα – γνωστές ως οι χρυσές ώρες – που είναι ο καλύτερος χρόνος. Αυτό συμβαίνει όταν το λεπτό χρυσό φως από τον ήλιο λούζει τον κόσμο με μια ζεστή λάμψη και οι σκιές γίνονται μεγάλες και δραματικές, αλλά όχι σκληρές.
8. Χρησιμοποιήστε τις Φυσικές Γραμμές!
Όταν συνθέτετε την ιδανική φωτογραφία στο μυαλό σας, θα πρέπει να αναρωτηθείτε πώς σκοπεύετε να οδηγήσετε το βλέμμα του θεατή. Εδώ μπαίνουν οι γραμμές. Είτε πρόκειται για περίφραξη, πλευρά κτιρίου είτε για κοκαλιάρικο κλαδί, οι γραμμές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν βάθος σε μια φωτογραφία. Επιπλέον, γίνεται το σημείο ενδιαφέροντος της εικόνας, προσθέτοντας ένα μοναδικό μοτίβο και υφή.
9. Βάλτε flash στην Ζωή σας!
Αντί να απομακρύνετε το φως από τις φωτεινότερες περιοχές, η άλλη επιλογή σας είναι να προσθέσετε φως στα πιο σκούρα μέρη. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με μια συνεχή πηγή φωτός όπως μια λάμπα. Η μετακίνηση του φωτός πιο κοντά στο θέμα θα το κάνει πιο φωτεινό και η απομάκρυνση του φωτός θα εξασθενίσει.
Φυσικά, αν είστε έξω, πιθανότατα δεν έχετε λαμπτήρα στο χέρι. Αυτό που πιθανότατα έχετε, ωστόσο, είναι το φλας σας στην κάμερα (ή εκτός κάμερας). Το φλας δεν πρέπει πάντα να λειτουργεί ως η κύρια πηγή φωτός σε μια εικόνα – μπορεί να βελτιώσει μια υπάρχουσα πηγή φωτός (όπως ο ήλιος) προσθέτοντας απλώς φως στις περιοχές σκιάς μιας φωτογραφίας.
10. Μην Υπερφορτώνετε το Κάδρο σας!
Μερικές φορές είναι καλύτερο να θυμάστε ότι το “λιγότερο είναι περισσότερο” . Αυτό σας επιτρέπει να επιστήσετε την προσοχή σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στη λήψη σας, είτε πρόκειται για βουνό, δέντρο ή άτομο. Όταν περιβάλλεται από ένα εκπληκτικό τοπίο, είναι δύσκολο να αποφασίσετε τι να εξαιρέσετε και τι να συμπεριλάβετε.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε είναι ποιο είναι το θέμα της λήψης σας. Θέλετε να συμπεριλάβετε τους λόφους στο βάθος, το ρέμα στα πόδια σας ή το παλιό στραβό δέντρο στο χωράφι απέναντί σας; Το επίκεντρο της βολής σας πρέπει να είναι ό, τι τράβηξε τα μάτια σας σε αυτό το σημείο.
… [Trackback]
[…] Here you will find 71178 more Information on that Topic: beasty.gr/10__1_tips-gia-epitiximeno-landscape-photography/ […]
[…] 10 + 1 Tips για Επιτυχημένο Landscape Photography […]