Μεγάλος ντόρος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, με τη δραστηριοποίηση κατά της κρεατοφαγίας. Καμπάνιες και οργανώσεις ανά τον κόσμο, προτρέπουν τον όχλο να απέχει από αυτή τη βλοσυρά συνήθεια που μας έχουν φυτέψει στο κεφάλι, καθώς η πορεία του ανθρώπου ανά τους αιώνες, δείχνει χορτοφαγική.
Πρώτος ο Πυθαγόρας τον 6ο π.Χ. αιώνα, αγόρευσε για τη εγκράτεια απ΄το κρέας, δημιουργώντας τους “Πυθαγόριους”. Με τον όρο αυτό, χαρακτηρίζονταν οι χορτοφάγοι ακόμη και μετά τα αρχαία χρόνια.
“Εφ’ όσον συνεχίζει το άτομο να είναι άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζωντανών όντων δε θα γνωρίσει ποτέ υγεία και ειρήνη”
Πυθαγόρας
Η σύγχρονη χορτοφαγία, γνώρισε τη δημοσιότητα στη Βρετανία κατά το 1847, συνοδευόμενη από μαζικές κινητοποιήσεις της εποχής, όπως αυτή του φεμινισμού.
Ποια αίτια όμως επικαλούνται οι λεγόμενοι χορτοφάγοι και ποιοι οι σκοποί τους;
Ο κύριος λόγος, κατά τον οποίο οφείλουμε να μη τρώμε κρέας, είναι σίγουρα ηθικός! Τα ζώα έχουν ζωή -όπως άλλωστε το λέει και η λέξη-. Ποιος ο λόγος να αφαιρεθεί μια ζωή για να ικανοποιήσει τα βίαια ένστικτα της, μια άλλη; Ορισμένοι που απαντούν όχι στη κρεατοφαγία, συνδέουν τα ηθικά αίτια με ψυχολογικά, καθώς η εικόνα της νεκρής σάρκας στη διατροφή τους, είναι αποκρουστική. Οτιδήποτε αναπνέει, κατά τον θάνατο του, κλαίει, πονά και υποφέρει. Δεν αρμόζει σ’ ένα λογικό ον όπως ο άνθρωπος να πυροδοτεί τη σφαγή με απώτερο σκοπό την ευαρέσκεια των εγωιστικών και εγωκεντρικών του συνηθειών.
Στη σύγχρονη εποχή η κρεατοφαγία απειλεί σίγουρα την υγεία! Το “επεξεργασμένο κρέας” υπάρχει δυστυχώς παντού. Οι ορμόνες και οι τοξίνες που δέχονται τα ζωντανά, για να έρθουν στα πιάτα των καταναλωτών λαχταριστά, έχουν έκβαση στο ανθρώπινο σώμα. Προσφάτως έρευνες συσχέτισαν διάφορες μορφές καρκίνου με την υπερβολική κατανάλωση τροφών που η σύσταση τους έχει σαν βάση το κρέας. Μολαταύτα, η σωστή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης κ.α, θωρακίζει τον οργανισμό με “υγεία και πνεύμα” καθώς πατάσσει καρδιοπάθειες, χολιστερονούχες παθήσεις και το βασικότερο… Παχυσαρκία.
Στις περισσότερες θρησκείες, η αποχή απ΄την κατανάλωση κρέατος, αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της λατρείας. Οι πρώτοι Χριστιανοί υπήρξαν χορτοφάγοι αποκλειστικά, αλλά και οι σύγχρονοι μέσω της νηστείας και της αυτοσυγκράτησης τάσσονται υπέρ των υγιεινών συνθηκών διατροφής. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Χριστιανική Εκκλησία τιμώνται Άγιοι, προστάτες των ζώων όπως ο Άγιος Σώζων και ο Άγιος Μόδεστος. Η τοποθέτηση του Ινδουισμού υπέρ της χορτοφαγίας, προέρχεται από την απαγόρευση του λαού να προκαλεί πόνο και θάνατο σε οποιοδήποτε έμψυχο ον. Το κοράνι επίσης, απαγορεύει την κατάποση κρέατος από κακομεταχειρισμένο ζώο. Επιπρόσθετα οι Μουσουλμάνοι αγνοούν εντελώς την κατανάλωση χοιρινού.
Συνοψίζοντας, κανένας δεν ορίζει τα ζώα σαν μορφή διάκρισης. Είναι ελεύθερα, όπως ο άνθρωπος, να ζουν, να υπάρχουν,να αναπνέουν.
Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους,όλοι θα γίνονταν χορτοφάγοι- Paul McCartney
Είναι άποψή μου πως ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής με τα αγνά φυσικά αποτελέσματά του στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση θα επηρέαζε με τον πιο ευεργετικό τρόπο τη μοίρα της ανθρωπότητας- Albert Einstein
Το αισθάνομαι πως η πνευματική πρόοδος όντως απαιτεί, σε κάποιο στάδιο, πως πρέπει να σταματήσουμε να σκοτώνουμε τα συντροφικά μας πλάσματα για την ικανοποίηση των σωματικών μας γούστων. Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος κρίνεται απο το πως φέρεται στα ζώα. Στο μυαλό μου, η ζωή ενός προβάτου δεν είναι λιγότερη πολύτιμη από αυτή ενός ανθρώπου- Mahatma Gandhi