Exclusive Content:

Βραβεία Ίρις 2021: Οι νικητές της βραδιάς

Μια ταινία πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, όχι απαραίτητα μ’ αυτήν τη σειρά. Ζαν-Λυκ Γκονταρ

Φαίνεται πως όλα σιγά σιγά αρχίζουν και αλλάζουν παίρνοντας γνώριμους ρυθμούς. Έτσι, το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου του 2021 στο Θέατρο Άλσους πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης με προσκλήσεις έπειτα από ένα χρόνο τα βραβεία Ίρις 2021, τα οποία διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Ωστόσο, για όσους δεν είχαμε προσκλήσεις το Ίδρυμα Ωνάση μας έδωσε για ακόμη μια φορά την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τα βραβεία σε Live Streaming από το Youtube. Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η Κατερίνα Βρανά. Μαζί της στην σκηνή βρίσκονταν η Indra Kayne και ο Γιάννης Σοφολόγης.

Για την Ιστορία…

Τα βραβεία Ίρις διεξάγονται κάθε χρόνο τα τελευταία 12 χρόνια από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Κάθε χρόνο δίνονται 22 βραβεία. Τα βραβεία αυτά αφορούν μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, animation. Κάθε ταινία που επιλέγεται είναι υποψήφια για τις κατηγορίες όπως σκηνοθεσία, α και β γυναικείου ή αντρικού ρόλου, σεναρίου κ.α.

Φέτος, στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου κατατέθηκαν 121 ταινίες. Επιπλέον, προστέθηκαν δυο νέα βραβεία. Αυτά της Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής Μεγάλου Μήκους και της Σπουδαστικής Ταινίας Μικρού Μήκους. Η φετινή διοργάνωση είχε ως κεντρικό σύνθημά της ότι «Κάθε Ταινία είναι μια Εξέγερση». Μερικές από τις ταινίες που ήταν υποψήφιες ήταν οι ταινίες Digger, Η Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς, Παρι, Kal Azar κ.α.

Έφτασε, λοιπόν, η μεγάλη στιγμή.
Βραβεία Ίρις
Πηγή: blog.hellenicfilmacademy.gr

Μπορεί να καθυστέρησε λίγο αλλά η στιγμή που θα νιώθαμε το παλμό μια ζωντανής εκδήλωσης με κοινό έστω και μέσα από τις οθόνες μας έφτασε. Μπορεί να ζήσαμε αυτή την υπέροχη βραδιά διαδικτυακά, αλλά τα συναισθήματα τα οποία νιώσαμε ήταν λες και ήμασταν και εμείς εκεί.

Ας πάρουμε όμως την εκδήλωση από την αρχή. Στην σκηνή ανέβηκε το αστείο κορίτσι, η Κατερίνα Βρανά. Η Κατερίνα Βρανά είναι από τις γυναίκες που σου θυμίζουν ότι ποτέ και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να παρατάς τα όνειρά σου. Μαζί με την Indra Kayne μας έκαναν να γελάσουμε, να προβληματιστούμε και να μην καταλάβουμε πως πέρασαν 3 ώρες.

Η βραδιά κύλησε ομαλά. Είχε στοιχεία χιούμορ. Μας έβαλε να σκεφτούμε γιατί δεν αγαπάμε τόσο πολύ τον ελληνικό κινηματογράφο. Παράλληλα όμως μας συγκίνησε. Τα βραβεία Ίρις 2021 πέρα από κεντρικό σύνθημα είχαν και ως άξονα τη διαφορετικότητα. Θυμίζοντάς μας πως η τέχνη είναι για όλους και ότι όλοι μπορούμε να ζήσουμε τα όνειρά μας. Αρκεί να τα διεκδικήσουμε. Στην σκηνή ανέβηκαν σημαντικοί άνθρωποι τόσο για να δώσουν όσο και για να παραλάβουν βραβεία. Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν βραβεία ήταν ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Πάολα Ρεβενιώτη, η Τζέφ Μοντάνα, ο Κλεομένης Κωστόπουλος, η Έλλη Μερκούρη με τη θεατρική της ομάδα κωφών κ.α

Οι νικητές της βραδιάς
ίρις
Πηγή: flix.gr, DIGGER

Αναμφισβήτητα η ταινία που απέσπασε τα περισσότερα βραβεία Ίρις για το 2021 ήταν η ταινία του Τζώρτζη Γρηγοράκη, Digger. Η ταινία Digger έλαβε συνολικά 10 βραβεία Ίρις. Μεταξύ των βραβείων που έλαβε ήταν το βραβείο Σκηνοθεσίας που απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη της. Το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Βαγγέλης Μουρίκης. Επιπλέον, στην ταινία δόθηκε το βραβείο Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας, ενώ το βραβείο Σκηνογραφίας παρέλαβε η Δάφνη Καλογιάννη.

Εκτός από την ταινία Digger με βραβείο Ίρις βραβεύθηκε η ταινία Ράφτης της Σόνια Λίζα Κέντερμαν, η οποία έλαβε 2 βραβεία.Το 1ο βραβείο ήταν το βραβείο Ενδυματολογίας, το οποίο απονεμήθηκε στην Julie Lebrun. Το 2ο ήταν το βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής που έλαβε ο Νίκος Κυπουργός. Επίσης, 2 βραβεία έλαβε και η ταινία Παρί του Σιαμάκ Ετεμάντι. Τα βραβεία αυτά ήταν το βραβείο Μοντάζ που δόθηκε στον Πάνο Βουτσαρά, αλλά και το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου που έλαβε η Melika Foroutan. Το βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου παρέλαβε ο Στάθης Σταμουλακάτος για την ταινία Πρόστιμο του Φωκίωνος Μπόγρη. Αντίστοιχα, το βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου απονεμήθηκε στην Βασιλική Καλλιμάνη για το ρόλο της στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς.

Επιπλέον, με βραβείο Ίρις τιμήθηκαν οι παρακάτω ταινίες:

  • Βραβείο ελληνικής μειοψηφικής συμπαραγωγής: Sow the Wind-Κωνσταντίνα Σταυριανού-Ρένα Βουγιούκαλου
  • Βραβείο Μικρού Μήκους σπουδαστικής ταινίας: Βιολέττα-Φοίβος Ήμελλος
  • Βραβείο Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων: Σεβαράμπες-Τζώρτζης Κόντος, Φαίδρα Βόκαλη, Ασημίνα Ντρέκη
  • Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ: Τεό, ο γείτονάς μου-Χρήστος Καρτέρης
  • Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: Bella-Θέλγια Πετράκη-Κώστας Ταγκαλάκης
  • Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ: Οι Άγνωστοι Αθηναίοι-Αγγελική Αντωνίου

Πέρα από τις ταινίες που βραβεύθηκαν τιμητικά βραβεία έλαβαν η Μαίρη Χρονοπούλου και ο Γιάννης Παπαδάκης για την προσφορά τους στο χώρο του κινηματογράφου.

Στιγμές που ξεχωρίσαμε
Βραβεία Ίρις
Πηγή: sportlive.gr

Από τις στιγμές που ξεχωρίσαμε από την βραδιά για τα Βραβεία Ίρις 2021 ήταν η συγκινητική βράβευση της Μαίρης Χρονοπούλου, που μας θύμισε πόσο σημαντικός είναι ο κινηματογράφος για όλους μας, αλλά και η θεατρική ομάδα κωφών της Έλλης Μερκούρης που πριν βραβευτούν μας έδειξαν ένα μικρό δείγμα της δουλειάς τους. Επιπλέον, στην σκηνή ανέβηκαν και οι βραβευθέντες της προηγούμενης χρονιάς για να παραλάβουν τα βραβεία τους. Η περσινή βράβευση είχε γίνει διαδικτυακά και κανένας δεν είχε παραλάβει το βραβείο του. Το βραβείο, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πολλές φορές μέσα στη βραδιά οι φετινοί, οι περσινοί αλλά και οι άνθρωποι που έδιναν τα βραβεία, ήταν πολύ βαρύ.

Κλείνοντας

Όπως και να έχει, μπορεί για αρκετούς ο ελληνικός κινηματογράφος να μην υπάρχει. Να τον θεωρούν ως κάτι που δεν ταιριάζει στο γούστο τους ή ακόμα μπορεί να τον θεωρούν ανούσιο ή μη ποιοτικό. Τα βραβεία Ίρις έρχονται κάθε χρόνο για να μας θυμίσουν ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες ταινίες. Ταινίες για όλα τα ενδιαφέροντα. Αρκεί να ψάξουμε να βρούμε την ταινία που μας αρέσει, όπως κάνουμε πάντα άλλωστε. Ο ελληνικός κινηματογράφος δείχνει πολλές φορές αυτό που είμαστε ως κοινωνία ή αυτό που θα θέλαμε να είμαστε. Ο ελληνικός κινηματογράφος χρειάζεται την στήριξη όλων μας! Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα δείτε στο πρόγραμμα μιας αίθουσας κινηματογράφου κάποια ελληνική ταινία, μην διστάσετε να κόψετε εισιτήριο. Πού ξέρετε, ίσως και να σας αρέσει!


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Χριστίνα Γεωργιάδη
Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...