-Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.
Γεννήθηκα στο Wilhelmshaven της Γερμανίας το 1989. Ήρθα με την οικογένεια μου στην Ελλάδα από μικρή ηλικία και ζω 25 χρόνια εδώ. Από μικρός είχα την μύτη μου χωμένη σε ένα βιβλίο, ένα κόμικ ή μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης βλέποντας ταινίες και σειρές με υπερήρωες ή άλλα σχετικά του φανταστικού.
-Πως αρχίσατε να ασχολείστε με την γραφή; Υπήρξε κάποιο ερέθισμα;
Ξεκίνησα να γράφω από πολύ μικρός. Είχα μια τάση να θέλω να βγάζω δικές μου ιστορίες με τους αγαπημένους μου ήρωες όπως ο Batman και σχεδίαζα και δικά μου κόμικ. Ύστερα από αρκετά χρόνια πέρασα από την γραφή, στο σκίτσο, στην μουσική και τέλος πάλι στη γραφή. Παρατήρησα πως σε όλα αυτά, ο κοινός παράγοντας ήταν πάντα μια έμφυτη ανάγκη μου να πω μια ιστορία, είτε μέσα από τις εικόνες, την μουσική ή τις λέξεις. Έτσι, αποφάσισα να αφιερωθώ στο βιβλίο, που ήταν και το αγαπημένο μου.
– Πως ξεκίνησε η όλη ιδέα για το βιβλίο σας «Το Λίκνο της Ζωής»;
Έγραφα μια άλλη ιστορία τον καιρό εκείνο και αποφάσισα να επισκεφτώ παλιές κλασσικές ιστορίες με τον αρχετυπικό πρωταγωνιστή φαντασίας όπως ο Luke Skywalker, ο Frodo και ο Harry Potter. Διάβαζα και την επική σειρά του Robert Jordan, The Wheel of Time, εκείνη την περίοδο και προσπάθησα να βρω τι ήταν αυτό που τραβάει εμένα και άλλους τόσους σε αυτό το είδος λογοτεχνίας.
Ασχολήθηκα πολύ και με το Hero With a Thousand Faces του Joseph Campbell, όπου εξηγεί πως όλες οι ιστορίες έχουν ένα κοινό κύκλο τον οποίον ακολουθούν, το οποίο ονομάζεται The Hero’s Journey.
Έτσι μου ήρθε η ιδέα για δυο φίλους που έμεναν σε ένα χωριό και γνωρίζουν μια μυστήρια κοπέλα στο δάσος της περιοχής, η οποία τους μπλέκει σε μια μεγάλη περιπέτεια. Ήθελα, ουσιαστικά να γράψω κάτι το οποίο θα σύστηνε μια νέα γενιά ανθρώπων στην Λογοτεχνία του Φανταστικού.
– Όσων αφορά το βιβλίο σας φαίνεται πως υπάρχει κάποια επιρροή από το δωδεκάθεο παντρεύοντας το με την πιο «μοντέρνα» φαντασία. Σας άρεσε ανέκαθεν αυτό το περιεχόμενο;
Ναι, από μικρό παιδί είχα αδυναμία στην Ελληνική Μυθολογία και την Μυθολογία όλων τον λαών γενικά. Εμπνεύστηκα, λοιπόν, από διάφορες πτυχές της ανθρώπινης μυθολογίας, μέσα στην οποία είναι και η ελληνική, την οποία έχω και πολύ κοντά στην καρδιά μου.
Κύρια πηγή έμπνευσης, ωστόσο, αποτέλεσε η λατινοαμερικάνικη μυθολογία των Αζτέκων και τον Μάγια.
– Η δουλειά που έχει γίνει στο βιβλίο σας ώστε να κατατοπισετε τον αναγνώστη και με τον χάρτη, αλλά κι με την περιγραφή των θεών και το λεξιλόγιο είναι αξιοθαύμαστη. Πως γίνεται η διαδικασία της κατασκευης μιας φανταστικής κοινωνίας και ποσό δύσκολο είναι.
Πιστεύω πως διαφέρει από συγγραφέα σε συγγραφέα. Προσωπικά, κρατάω σημειώσεις για ονόματα περιοχών και πλασμάτων, πρόχειρα σκίτσα ενός χάρτη για προσανατολισμό και, ύστερα, ανακαλύπτω τον κόσμο που δημιουργώ με τους χαρακτήρες μου. Το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας του κόσμου, δηλαδή, γίνεται επί το έργον. Εκείνη την στιγμή μου έρχονται στο μυαλό το πως θα είναι ντυμένος ένας λαός, αν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ή έθιμο, κτλ. Ύστερα συνεχίζω να κρατάω σημειώσεις και χτίζω πάνω σε αυτά που ανακάλυψα κατά τη διάρκεια της συγγραφής.
Ένα σημαντικό εργαλείο είναι και η μελέτη της ιστορίας, των ηθών και εθίμων διάφορων λαών και φτιάχνοντας ένα κράμα από αυτά, δημιουργώντας έτσι έναν πιο ζωντανό και αληθοφανή κόσμο. Τους δίνω δικούς τους θρύλους και ιστορίες, θρησκευτικές προτιμήσεις και κοινωνικοπολιτικές πεποιθήσεις. Όσο πιο πλούσιος σε περιεχόμενο είναι ο κόσμος που δημιουργείς, τόσο πιο πιστευτός είναι.
Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να τα θυμάσαι όταν συνεχίζεις να γράφεις, οπότε πρέπει να ανατρέχεις συνέχεια στις σημειώσεις σου!
– Αποκαλυψτε μας κάποια πράγματα για το δεύτερο βιβλίο σας, καθώς στο πρώτο αφήνεται το υπονοούμενο πως όλα θα ανατραπούν.
Δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα, για να μην αποκαλύψω το τέλος από το πρώτο βιβλίο (γέλια)! Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως το δεύτερο βιβλίο θα είναι διαφορετικό σε ύφος από το πρώτο. Πιο ώριμο. Οι χαρακτήρες μεγαλώνουν και αλλάζουν, οπότε μαζί τους αλλάζει και η ιστορία.
Αν το πρώτο έχει ως βασικό θέμα την ενηλικίωση και την ωρίμανση λόγω ανάληψης ευθυνών, τότε το δεύτερο έχει να κάνει με τις συνέπειες των αποφάσεων που παίρνουμε. Οι χαρακτήρες επέλεξαν να πράξουν και αν αντιδράσουν στα γεγονότα με τον δικό τους τρόπο, οπότε ήρθε η ώρα να αναλογιστούν τι σημαίνει αυτό για εκείνους και που τους οδηγήσαν οι πράξεις αυτές.
– Τι έχετε να προτείνετε σε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να αρχίσει να ασχολείται και εκείνος με το γράψιμο.
Σιδερένιο κεφάλι και επιμονή. Θα υπάρξουν αμέτρητες φορές που θα φαίνεται ακατόρθωτος άθλος, μα πρέπει να συνεχίσουν, αν πραγματικά το αγαπάνε. Γράψτε όσο περισσότερο μπορείτε, απλά μην πιέζεστε. Η συγγραφή είναι κάτι όμορφο και θέλει τον χρόνο του. Αν από θέλω το μετατρέψουμε σε πρέπει, τότε δεν θα βγει ούτε μια λέξη.
– Πέρα από βιβλία που έχουν ως γνώμονα το φανταστικό, θα επιχειρούσαμε να ασχοληθείτε με ένα βιβλίο άλλου είδους περιεχομένου;
Βεβαίως! Είμαι ανοιχτός στα πάντα και δεν αποκλείω το γεγονός να γράψω κάτι τελείως διαφορετικό σε κάποια στιγμή της ζωής μου. Είναι τόσα πολλά τα ερεθίσματα και οι ιδέες, που θα ήταν κρίμα να περιοριστώ μόνο σε ένα είδος. Βέβαια, η Φαντασία, ο Τρόμος και η Επιστημονική Φαντασία, πάντα θα είναι το σπίτι μου!
“Μαϊμου” Καλλυντικά: Τι πρέπει να προσέχουμε