Το τέλος μιας εποχής και η κυριαρχία της επόμενης είναι γεγονός. Εδώ και μερικά χρόνια η άλλοτε κυριαρχία του βίντεο έχει επισκιαστεί από αυτή της νέας τεχνολογίας και της ψηφιακής εποχής, κάνοντας το βίντεο να θυμίζει σαν κάτι πολύ μακρινό και απόκοσμο σε όσους πρόλαβαν να το γνωρίσουν έστω και στα τελευταία χρόνια της χρυσής του εποχής.
Το βίντεο ως πατέντα εφευρέθηκε την δεκαετία του 1950 και στην αρχή χρησιμοποιούταν κυρίως στους τηλεοπτικούς σταθμούς της εποχής. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να εξελιχθεί τεχνολογικά και να γίνει οικονομικά πιο προσιτό για τους απλούς καταναλωτές, ώστε να κάνει τα πρώτα του βήματα στην αγορά μόλις την δεκαετία του 1980. Το βίντεο την περίοδο εκείνη «μπήκε» με ορμή στα σπίτια των πολιτών για να βρει μια θέση κάτω ακριβώς από την τηλεόρασή τους και μια πρώτη θέση στην καρδιά τους.
Η νέα τεχνολογία της εποχής εκείνης, το βίντεο, έμελε να αλλάξει και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα όλου του κόσμου, ιδιαίτερα όμως του δυτικού, μια για πάντα. Ο κόσμος ήταν πλέον ικανός να καταγράφει σε κασέτες τηλεοπτικά προγράμματα, εκπομπές και σειρές, να αποθηκεύει ταινίες και αθλητικά γεγονότα για να τα παρακολουθεί όποτε εκείνος ήθελε χωρίς κανέναν περιορισμό, γεγονός που συνετέλεσε στο να θεωρείται το βίντεο το πιο καινοτόμο επίτευγμα την δεδομένη χρονική περίοδο.
Παράλληλα με την εμφάνιση του βίντεο άνοιξαν και τα πρώτα βίντεο κλαμπ που αποτέλεσαν σταθμό για την τότε ψυχαγωγία. Τα βίντεο κλαμπ έγιναν από τα πιο πολυσύχναστα καταστήματα και η επίσκεψη των ανθρώπων σε αυτά ήταν… κομβικής σημασίας αφού εκεί επέλεγαν το πώς θα διασκεδάσουν το βράδυ. Η αγορά μιας ταινίας αποτελούσε την οικονομικότερη λύση για καθημερινή διασκέδαση και ψυχαγωγία ολόκληρης της οικογένειας, αφού όλα τα μέλη της μαζεύονταν το βράδυ γύρω από την τηλεόραση για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ταινία.
Η γρήγορη εξέλιξη του βίντεο και η άμεση ανταπόκριση του κόσμου στο νέο αυτό τεχνολογικό επίτευγμα δεν άργησε να φέρει και συγκρούσεις, οι οποίες ονομάστηκαν «ο πόλεμος της βιντεοκασέτας». Οι δύο μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες Sony και JVC προσπάθησαν να κυριαρχήσουν στην καταναλωτική αγορά προσφέροντας η πρώτη υψηλή ποιότητα, ενώ η δεύτερη περισσότερη διάρκεια εγγραφής σε συνδυασμό με χαμηλότερο κόστος. Από αυτόν τον «πόλεμο» νικήτρια βγήκε η JVC, η οποία κατάφερε να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες και το ενδιαφέρον των καταναλωτών, έχοντας και το ανάλογο αποτέλεσμα.
Πέρα όμως από αυτά, την ίδια χρονολογική περίοδο, η κυριαρχία του βίντεο έφερε και την ραγδαία εξέλιξη στον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών. Αυτά με τη σειρά τους αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι σχεδόν του κάθε σπιτιού με μικρά παιδιά, μεσουρανώντας ακόμη και σήμερα στην πλειονότητα των νοικοκυριών.
Βέβαια, το βίντεο και οι βιντεοκασέτες στις μέρες μας αποτελούν αναμνήσεις του παρελθόντος καθώς λίγα χρόνια μετά την χρυσή τους εποχή αντικαταστάθηκαν με τα DVD Players και τα DVDs αντίστοιχα, λυγίζοντας στην κυριαρχία και τη δύναμη της ψηφιακής εποχής.
Και ποιος ξέρει; Θα νοσταλγούμε άραγε σε μερικά χρόνια τα σύγχρονα μέσα ψυχαγωγίας, όπως γίνεται με τα παλιά;