Ίσως όταν ακούμε τον τίτλο Assassin’s Creed το Multiplayer να μην αποτελεί το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας, ωστόσο το συγκεκριμένο main mode έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα σήματα κατατεθέν του franchise καθώς και ένας από τους κύριους λόγους αγοράς των τίτλων του.

Το Multiplayer Mode έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το 2010 με την κυκλοφορία του τρίτου τίτλου της σειράς, Assassin’s Creed Brotherhood. Εκεί ανακαλύψαμε για πρώτη φορά πόσο συναρπαστικό μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι με θύματα και δολοφόνους όταν αυτοί είναι παίχτες από κάθε άκρη της γης. Το mode ήταν φανερά καλοδουλεμένο και επικά ευφυές, ώστε κατάφερε να τραβήξει την προσοχή μας και να αγαπηθεί σχεδόν αμέσως. Επιπλέον, καθώς τα χρόνια περνούσαν και είχαμε την κυκλοφορία νέων τίτλων, το multiplayer συνέχισε τις εμφανίσεις του (Assassin’s Creed Revelations, Assassin’s Creed III και Assassin’s Creed IV: Black Flag) και άνθισε ακόμα περισσότερο αφού εμπλουτίστηκε με μια ποικιλία από modes που το έκαναν την εμπειρία ακόμα πιο εθιστική. Ας δούμε εκείνα που ξεχώρισαν!

Νούμερο 5: Domination

Ένα mode που έχει ως θεμέλιο το ομαδικό πνεύμα, η “Κυριαρχία” όπως λέγεται, αποτελεί ένα παιχνίδι στο οποίο υπάρχουν 2 ομάδες των τεσσάρων παικτών. Στόχος της κάθε ομάδας είναι να κυριαρχήσει στις περισσότερες από τις τρεις τοποθεσίες του χάρτη και να διατηρήσει την κυριαρχία της για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, ώστε να πετύχει το domination. Η ομάδα με την μεγαλύτερη διάρκεια κυριαρχίας κηρύσσεται η νικήτρια. Πώς γίνεται η κυριαρχία σε μία από τις τρεις περιοχές; Οι παίκτες πρέπει να παραμείνουν εντός της περιοχής και να σκοτώσουν όποιον αντίπαλο εισβάλει σε αυτή. Αν ο αντίπαλος παραμείνει εντός της περιοχής για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να σκοτωθεί, τότε αυτή περνάει στην κυριαρχία της ομάδας του.

Νούμερο 4: Assassinate

“Your objective is to identify your targets, then kill them” λέει η Animus Lady στην αρχή του ματς. Τι κάνουμε λοιπόν; Αυτό ακριβώς που απαιτεί και το όνομά του mode, kill, kill and kill. Ένα match 8 παιχτών όπου στόχος του καθενός είναι να διακρίνει τους πραγματικούς παίκτες από τους NPCs και να τους σκοτώσει πριν τον σκοτώσουν εκείνοι και όλα αυτά με τη βοήθεια μιας πυξίδας η οποία θα τους κατευθύνει στην περιοχή όπου βρίσκεται ο καθένας από αυτούς. Ωστόσο, το θύμα μπορεί να κάνει την ανατροπή αν καταφέρει να ακινητοποιήσει (stun) τον δολοφόνο του, γεγονός που αντιστρέφει τους ρόλους. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που απαιτεί φοβερή παρατηρητικότητα και γρηγοράδα.

Νούμερο 3: Manhunt

Άλλο ένα mode στο οποίο η ομαδική συνεργασία είναι το κλειδί για την επιβίωση. Δύο ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Η πρώτη αποτελεί την ομάδα των κυνηγών (hunters) και η δεύτερη αυτήν των κυνηγημένων (hunted). Στο πρώτο μισό του match οι κυνηγοί πρέπει να βρουν και να σκοτώσουν τους κυνηγημένους όσες περισσότερες φορές γίνεται, ενώ οι κυνηγημένοι πρέπει να κρυφτούν όσο το δυνατόν καλύτερα ή να ακινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αντιπάλους. Στο δεύτερο μισό του match οι ρόλοι αντιστρέφονται. Το mode απαιτεί καλή συνεργασία, ειδικά από τη μεριά των hunted, οι οποίοι πρέπει να κρύβονται ο ένας κοντά στον άλλο για την επίτευξη περισσότερων πόντων.

Νούμερο 2: Deathmatch/Simple Deathmatch

Ένα personal favourite, το Deathmatch αποτελεί free for-all-mode στο οποίο ο παίκτης πρέπει να αναγνωρίσει το θύμα που του έχει δοθεί (assigned target) και να το σκοτώσει με τον καλύτερο τρόπο ώστε να πετύχει περισσότερους πόντους. Βέβαια, δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση καθώς το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι υπόλοιποι 7 παίχτες του ματς, επομένως ο κάθε παίκτης αποτελεί κυνηγό και κυνηγημένο ταυτόχρονα. Έτσι, το Deathmatch απαιτεί προσοχή καθ’ όλη τη διάρκειά του, αφού εάν ο παίκτης δεν καταφέρει να ακινητοποιήσει τον κυνηγό του, ώστε να μην αποτελεί πλέον στόχο του, και τελικά σκοτωθεί, χάνει αυτόματα και τον δικό του στόχο. Παράλληλα, το Simple Deathmatch αποτελεί παραλλαγή του Deathmatch, καθώς η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι στο πρώτο δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των skills που μπορεί να επιλέξει ο κάθε παίκτης σε οποιοδήποτε απ’ τα άλλα modes. Τα πράγματα εκεί είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολα και απαιτητικά.

Νούμερο 1: Wanted

Το πρώτο free-for-all mode που συστήθηκε στους παίκτες. Το Wanted έχει την ίδια λογική με το Deathmatch με λίγες παραλλαγές. Εδώ ο παίκτης διαθέτει πυξίδα εντοπισμού των στόχων του, ωστόσο υπάρχουν NPCs που μοιάζουν με αυτούς γεγονός που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο κατά τον εντοπισμό. Επιπλέον, εδώ ο χάρτης έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση, συνεπώς ο χρόνος που χρειάζεται κανείς για να φτάσει τον στόχο του είναι πολύ μεγαλύτερος αυξάνοντας, έτσι, τις πιθανότητες να τον ανακαλύψει πρώτα ο κυνηγός του και να τον σκοτώσει.

Φυσικά, αυτά είναι μόνο μερικά από τα modes που έχει να προσφέρει το Multiplayer του Assassin’s Creed. Μέσα από αυτά ο παίκτης καταφέρνει να ακονίσει το μυαλό του, να σκεφτεί στρατηγικές και να μετατραπεί στον απόλυτο Assassin. Ανυπομονούμε να δούμε τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσουν οι δημιουργοί της Ubisoft στο μέλλον!

13