Το μπλοκάρισμα του συγγραφέα

Έρχεται η στιγμή στην ζωή του κάθε συγγραφέα, ποιητή, αρθρογράφου και σε οποιονδήποτε παράγει δημιουργική γραφή που καλείται να καταπολεμήσει την πάθηση που ονομάζεται “το μπλοκάρισμα του συγγραφέα”, ή όπως είναι ευρέως γνωστή στα αγγλικά “writer’s block”.

Μπορεί να έχεις αμέτρητες ιδέες που καμία όμως δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη για να ξεκινήσεις το γράψιμο, ή μπορεί το μυαλό σου να είναι παντελώς άδειο. Η λευκή σελίδα σε αντικρίζει υπεροπτικά και το μόνο που θες να κάνεις είναι να πας στο υπέροχο κρεβατάκι σου και να κοιμηθείς, μόνο που δεν μπορείς να κοιμηθείς γιατί ακριβώς σε βασανίζει αυτή η λευκή σελίδα.

Μήπως είσαι μια αποτυχία και πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την πιθανότητα να αλλάξεις καριέρα; Μήπως τίποτα σε αυτήν την ζωή δεν έχει νόημα αφού τα πάντα είναι μια ψευδαίσθηση καθώς ό,τι γνωρίζουμε είναι προορισμένο να πεθάνει και ό,τι και να κάνουμε δεν μπορεί να μας αποτρέψει από τον μοιραίο θάνατο;
Αν και όλοι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή, το δημιουργικό αδιέξοδο του συγγραφέα είναι ένα καταγεγραμμένο πρόβλημα μέσα στην ανθρώπινη ιστορία με συγγραφείς όπως ο F. Scott Fitzgerald να έχουν αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του. Πρέπει λοιπόν να έχεις κατά νου ότι είναι κάτι αναπόφευκτο που συμβαίνει στον καθένα.

Το ζήτημα βρίσκεται στο πώς θα το αντιμετωπίσεις. Μπορείς να πάθεις κρίση πανικού και να προσπαθείς να ελέγξεις την αναπνοή σου μέσα σε μια χάρτινη σακούλα καθισμένος στα πλακάκια της τουαλέτας σου (ή σε οποιαδήποτε τουαλέτα δεν σε δεσμεύει κανείς) ή να κρατήσεις την ψυχραιμία σου. Μην φοβάσαι να γράψεις κάτι, οτιδήποτε σου έρχεται εκείνη την στιγμή. Πειραματίσου με διαφορετικά είδη γραφής μέχρι να βρεις αυτό που σε ικανοποιεί. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, αυτό θα έρθει με τον καιρό (πιθανότατα).

Ή μπορείς, όπως και εγώ, να γράψεις για το ίδιο το writer’s block που σε κατακλύζει. “Το να γράφεις για το writer’s block είναι καλύτερο από το να μην γράφεις καθόλου.”, αναφέρει ο συγγραφέας και ποιητής Charles Bukowski.
Βέβαια, δεν είναι απίθανο να βιώσει κανείς μπλοκάρισμα του συγγραφέα για να γράψει πάνω στο μπλοκάρισμα του συγγραφέα. Τότε ίσως να γράψεις μια ιστορία βασισμένη στο μπλοκάρισμα του συγγραφέα για το μπλοκάρισμα του συγγραφέα, αν και μπορεί να έχεις μπλοκάρισμα του συγγραφέα για το μπλοκάρισμα του συγγραφέα πάνω στο μπλοκάρισμα του συγγραφέα. Ο φαύλος κύκλος δεν θα τελειώσει ποτέ. Είμαστε καταδικασμένοι.

Ας τελειώσουμε λοιπόν την κάποτε λευκή αυτή σελίδα με τα λόγια του αγαπημένου σύγχρονου συγγραφέα Neil Gaiman: “Το μόνο πράγμα που έχεις και κανείς άλλος δεν έχει είσαι εσύ. Η φωνή σου, το μυαλό σου, η ιστορία σου, το όραμα σου. Οπότε, γράψε και ζωγράφισε και δημιούργησε και παίξε και χόρεψε και ζήσε όπως μόνο εσύ μπορείς.”

 

4
Ευαγγελία Λώλου
People, what a bunch of bastards

Latest Articles

Διάβασε επίσης...