Η Κίνα συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις τεχνολογικές της καινοτομίες στον τομέα των μεταφορών. Το “ιπτάμενο” κρεμαστό τρένο (suspended monorail) είναι ένα ακόμη επίτευγμα που καταδεικνύει το πόσο μπροστά βρίσκεται η χώρα στη σιδηροδρομική τεχνολογία, την ώρα που στην Ελλάδα η κατάσταση των τρένων παραμένει άθλια, με το δυστύχημα των Τεμπών να υπενθυμίζει τις τραγικές ελλείψεις στην ασφάλεια.
Το Κρεμαστό Τρένο της Κίνας
Η Κίνα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και εκτεταμένα σιδηροδρομικά δίκτυα στον κόσμο. Το τελευταίο τους επίτευγμα είναι το “Sky Train”, ένα ελαφρύ κρεμαστό τρένο που αιωρείται από υπερυψωμένες ράγες και κινείται χωρίς οδηγό. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε μαγνητική ανύψωση (maglev), καθιστώντας το τρένο πιο αθόρυβο, γρηγορότερο και αποδοτικό ενεργειακά.
Ταχύτητα: Μπορεί να φτάσει έως και 80 χλμ/ώρα.
Αυτοματισμός: Πλήρως αυτόνομο, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Οικονομία: Καταναλώνει 70% λιγότερη ενέργεια από τα παραδοσιακά τρένα.
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα: Ελάχιστοι ρύποι, καθώς λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια.
Τα κρεμαστά τρένα προσφέρουν γρήγορη, ασφαλή και ακριβή μεταφορά επιβατών, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι Κινέζοι προχωρούν με σταθερά βήματα στη δημιουργία έξυπνων πόλεων με υπερσύγχρονα μέσα μεταφοράς, ενώ η Ευρώπη –και ιδιαίτερα η Ελλάδα– παραμένει κολλημένη σε προβλήματα δεκαετιών.
Η Κατάντια των Ελληνικών Σιδηροδρόμων
Αντίθετα, στην Ελλάδα τα τρένα παραμένουν σε πρωτόγονη κατάσταση. Το δίκτυο χαρακτηρίζεται από:
❌ Γραμμές πεπαλαιωμένες και ασυντήρητες
❌ Καθυστερήσεις και βλάβες σε καθημερινή βάση
❌ Έλλειψη σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας
❌ Χειροκίνητοι έλεγχοι αντί για αυτοματοποιημένα συστήματα
Το αποκορύφωμα της αδιαφορίας του ελληνικού κράτους ήταν η τραγωδία των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου 2023, όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά λόγω ανθρώπινου λάθους και ανύπαρκτων συστημάτων ασφαλείας. Το αποτέλεσμα; 57 νεκροί και ένας λαός που ακόμη περιμένει απαντήσεις.
Την ίδια στιγμή, αντί για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τον σιδηρόδρομο και να σπαταλούν χρήματα σε έργα που ποτέ δεν ολοκληρώνονται. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε βασικά συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, ενώ οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον.
Σύγκριση Ελλάδας – Κίνας στον Σιδηρόδρομο
Χαρακτηριστικό | Κίνα | Ελλάδα |
---|---|---|
Τύπος Τρένου | Υπερσύγχρονο, ηλεκτρικό, αυτόνομο | Πεπαλαιωμένο, συχνά diesel |
Ταχύτητα | 80-350 χλμ/ώρα | 40-120 χλμ/ώρα |
Ασφάλεια | Πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα | Χειροκίνητα, ανεπαρκή |
Επενδύσεις | Δισεκατομμύρια ετησίως | Σταγόνα στον ωκεανό |
Τραγωδίες λόγω υποδομών | Ελάχιστες | Συγκρούσεις, εκτροχιασμοί, Τέμπη |
Η Ελλάδα Μπορεί να Γίνει Κίνα;
Η απάντηση είναι όχι, με την τωρινή νοοτροπία. Αν δεν υπάρξει πραγματική βούληση για αλλαγές, ο σιδηρόδρομος θα παραμείνει ένα επικίνδυνο, ασυντήρητο μέσο που θα απασχολεί την επικαιρότητα μόνο όταν συμβαίνουν τραγωδίες.
Αυτό που έγινε στα Τέμπη δεν ήταν ατύχημα – ήταν έγκλημα. Και αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα είναι το τελευταίο.
Η σύγκριση με την Κίνα δείχνει ότι η τεχνολογία υπάρχει, η δυνατότητα εκσυγχρονισμού υπάρχει. Το ερώτημα είναι: θα επιτρέψουμε στους υπεύθυνους να συνεχίσουν να αγνοούν το πρόβλημα;