Το “Cult” είναι πολλά παραπάνω από 7η σεζόν του “American Horror Story”

To “American Horror Story”, από το 2011 που πρωτοπροβλήθηκε, μετράει εκατομμύρια πιστούς θαυμαστές ανά τον πλανήτη. Αυτό δικαιολογείται τόσο από τους καταξιωμένους ηθοποιούς που συμμετείχαν σε αυτό (Jessica Lange, Kathy Bates), όσο και από το πρωτότυπο σενάριο του, που διαφέρει από σεζόν σε σεζόν. Με 238 υποψηφιότητες και 59 νίκες σε βραβεία, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πλέον αυτή η σειρά είναι μια συνήθεια που έγινε λατρεία.

Η τελευταία σεζόν της σειράς με τον υπότιτλο “Cult” είναι η πιο επίκαιρη, καθώς πραγματεύεται την νίκη Trump στις περυσινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Η ιστορία τοποθετείται στην φανταστική πόλη του Michigan, Brookfield Heights, περιγράφοντας τον φόβο που αισθάνεται ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι, η Ally και η Ivy, από την νίκη αυτή καθώς προβλέπουν ότι τα δικαιώματα τους θα καταπατηθούν από την ανελεύθερη πολιτική του νέου προέδρου. Αντίστοιχα δυσαρεστημένη φαίνεται και η φιλελεύθερη Winter, φανατική οπαδός της Hillary Clinton, η οποία μάλιστα εγκατέλειψε τις σπουδές της για να δουλέψει για την πολιτική εκστρατεία της τελευταίας. Αντίθετα, ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τις εξελίξεις αυτές είναι ο μεγαλύτερος αδερφός της Winter, Kai, που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική χρησιμοποιώντας κάτι παραπάνω από αθέμιτα μέσα. Στους επόμενους μήνες μετά τις εκλογές δεκάδες δολοφονίες λαμβάνουν χώρα στην μικρή πόλη και η Ally τρομοκρατείται από την αίρεση που τις διαπράττει και προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν έχει παραισθήσεις.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η σεζόν έχει ιστορική σημασία, καθώς σε κάποια επεισόδια γίνεται λόγος και για πραγματικές αιρέσεις του παρελθόντος, με τον Evan Peters (Kai) να αναλαμβάνει πολλαπλούς ρόλους (Jim Jones, Charles Manson, Andy Warhol) αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια από κοινό και  κριτικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Peters είναι από τους λίγους ηθοποιούς που έχουν συμμετάσχει σε όλες τις σεζόν του σόου, όπως και η Sarah Paulson, εξαιρετική στον ρόλο της  Ally. Είναι εκπληκτική η μετάβασή της από μια φαινομενικά φοβική και αδύναμη γυναίκα, από το “θήραμα”στον κυνηγό, όταν νιώσει να απειλείται η ζωή και η οικογένειά της. Αξιομνημόνευτες είναι και οι ερμηνείες των υπόλοιπων ηθοποιών του cast, κρατώντας αμείωτη την προσοχή του κοινού μέχρι το τελευταίο επεισόδιο.

Εκτός, όμως, από το πρωτότυπο σενάριο και την υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών, αξίζει να επισημανθεί  το μήνυμα που κατάφεραν οι δημιουργοί της σειράς να περάσουν στους θεατές. Μέσα από τα σκηνικά ακραίας βίας και ωμότητας αναδύεται ο παραλογισμός του εθνικισμού και ο κίνδυνος που κρύβεται πίσω από “σωτήρες” και “πατριώτες” που προσπαθούν να επιβάλλουν τα εξτρεμιστικά πιστεύω τους στην μάζα, που δείχνει τόσο απελπισμένη για χειραγώγηση. Τα 11 αυτά επεισόδια που προβλήθηκαν σε διάστημα 2 μηνών είναι η τρανή απόδειξη ότι η γραφικότητα στα λεγόμενα και τις πράξεις κάποιων ανθρώπων που έχουν εξουσία πολιτική και μη- σοβαρό αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν ως αστεία.

7
Εύα Κουτσουραδή
"Αγαπάω τα ταξίδια και την έρευνα,οπότε αποφάσισα να γίνω δημοσιογράφος. Γράφω πολύ,μιλάω περισσότερο"

Latest Articles

Διάβασε επίσης...