Exclusive Content:

The miseducation of Cameron Post: μια γλυκόπικρη ιστορία απότομης ενηλικίωσης

Το ”The miseducation of Cameron Post” ή στα ελληνικά ”Η διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ” της ιρανικής καταγωγής Νεοϋορκέζας Ντεσιρέ Ακαβάν (βλ. «Appropriate Behaviour») κυκλοφόρησε το 2018 και προκάλεσε αρκετά θετικές εντυπώσεις. Κέρδισε μάλιστα και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη, τρυφερή, γλυκόπικρη και -ταυτόχρονα αισιόδοξη- ιστορία ενηλικίωσης μιας έφηβης ομοφυλόφιλης -αρχές 90ς- που η κοινωνία θα επιχειρήσει να «διορθώσει». Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο της Εμιλι Μ. Ντάνφορθ το οποίο κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις HarperCollins.

Πιο συγκεκριμένα…

Η ηρωίδα είναι μια ορφανή έφηβη, η Cameron (Chloë Grace Moretz), η οποία μετά το τέλος του σχολικού χορού και της -κατά λάθος- αποκάλυψης της ομοφυλοφιλικής της σχέσης θα έρθει αντιμέτωπη με μια άνωθεν και βίαιη αλλαγή που θα πρέπει να διαχειριστεί. Η θεία της και ο κηδεμόνας της αφού μάθουν ότι διατηρούσε σχέση με μια κοπέλα θα τη στείλουν άρον άρον σε ένα θρησκευτικό κέντρο. Συγκεκριμένα, σε ένα θεραπευτήριο «σεξουαλικών διαστροφών» που ως στόχο έχει να φέρει στον ίσιο δρόμο όλους αυτούς τους νέους που λοξοδρόμησαν και ενέδωσαν στην αμαρτία της ομοφυλοφιλίας.

Cameron Post
vice.com
Τεχνικές από-ομοφιλοφυλοποίησης

Η σκηνοθέτιδα φτιάχνει μια όμορφη ιστορία που καταφέρνει, σε μεγάλο βαθμό, να ξεφύγει από τα κλισέ που μας έχουν συνηθίσει οι ταινίες του queer σινεμά τα τελευταία χρόνια. Όχι τελείως βέβαια, αλλά ξεφεύγει. Η Ακαβάν καταθέτει μια ημιοβιογραφική ταινία. H ίδια στο παρελθόν είχε ενταχθεί σε κέντρο απεξάρτησης για διατροφικές διαταραχές. Μάλιστα, κάπου περιγράφει σε μια συνέντευξή της, ότι δεν είχε αντιληφθεί ότι βασίστηκε, εν μέρει, και στις δικές τις προσωπικές εμπειρίες μέχρι που διάβασε το σενάριο. Κάποιος θα σκεφτεί ότι δεν είναι το ίδιο ένα κέντρο απεξάρτησης για θέματα βάρους με ένα κέντρο που χρησιμοποιεί τεχνικές «από-ομοφιλοφυλοποίησης» (conversion therapy).

Πράγματι, από τη βάση τους είναι διαφορετικά, έχουν όμως μια κοινή συνισταμένη και αυτή είναι η ιδέα του «δεν είσαι όπως θα έπρεπε. Ή καλύτερα όπως θα σε θέλαμε. Και πρέπει να σε κάνουμε καλύτερα». Κοινή αναφορά είναι η ιδέα του αφήνω τη ζωή, συνήθως ενός «προβληματικού» εφήβου, στην κρίση των ενήλικων. Αφήνω δηλαδή τη ζωή, τις επιλογές και τις παρορμήσεις ενός νέου σε «σύγχυση» στα χέρια άλλων για να τον κάνουν καλύτερα. Δίχως ωστόσο να ξέρουμε, μικροί και μεγάλοι, ποιο ακριβώς είναι αυτό το «καλύτερα». Και, εν τέλει, για ποιον είναι «καλύτερα».

Cameron Post
tumblr.com

Κανένας διάλογος, καμιά φωνή της λογικής δεν αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Οικογένειες αρνούνται τα παιδιά τους γιατί δεν ανταποκρίνονται στον ορίζοντα προσδοκιών και τους δικούς τους (ανεκπλήρωτους) στόχους. Τα παιδιά στάλθηκαν στο χριστιανικό αυτό κέντρο γιατί μερικά είναι πιο θυληπρεπή από όσο αντέχει η τοξική αρρενωπότητα κάποιων πατεράδων. Άλλα γιατί προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες που τους οδήγησαν σε λάθος επιλογές. Άλλα γιατί είναι κορίτσια και έχουν μια αδικαιολόγητη αγάπη για τα αθλήματα. Μια αγάπη που πάει κόντρα στις κοινωνικές επιταγές που επιφυλάσσει η κοινωνία για τα κορίτσια. Μια αγάπη που σύμφωνα με τους θεραπευτές (ο Θεός να τους κάνει) είναι και η κύρια αιτία που τα παιδιά αυτά «συγχύστηκαν» ως προς τις σεξουαλικές τους επιλογές.

“For When I am Weak, Then I am Strong”

Δεν θα κάνω άλλα σχόλια πάνω στα προαναφερθέντα, γιατί πραγματικά σε πιάνει μια σύχγυσις όταν βλέπεις που μπορεί να φτάσει ο παραλογισμός της θρησκοληψίας. Έστω και αν αυτός δίνεται μέσα από κλίσε μοτίβα και κάποιες υπερβολές. Θα μείνω όμως σε μια σκηνή που μου έμεινε. Σε κάποιο σημείο, ένας από τους χαρακτήρες, ο Μαρκ, τη στιγμή που κάνουν group therapy θα μας παραδώσει μια εξαιρετική ερμηνεία.

Νωρίτερα, ο Μαρκ έχει λάβει ένα γράμμα από τον πατέρα του. Ο πα-τέρας αυτός αρνείται να δεχτεί τον γιο του πίσω στο σπίτι. Στο γράμμα χαρακτηριστικά αναφέρει:

Αρνούμαι το αίτημά σου για την επιστροφή στο σπίτι μέχρι το τέλος αυτού του εξαμήνου. Παραμένεις ακόμη πολύ θηλυπρεπής και αυτό είναι μια αδυναμία την οποία δεν μπορώ να ανεχτώ μέσα στο σπίτι μου

Μετά από αυτό, ο Μαρκ, θα ζητήσει να διαβάσει σε όλη την ομάδα φωναχτά ένα απόσπασμα από τη Β’ Προς Κορινθίους Επιστολή (12:10), και θα αφού ολοκληρώσει την απαγγελία θα φωνάξει. Και θα επιμένει στην τελική πρόταση: ‘‘For When I am Weak, Then I am Strong” –μέχρι και της δικής του «τελικής πτώσεως».

Cameron Post

Η ομορφιά της ταινίας

Για μένα η ομορφιά και το ιδιαίτερο της όλης ιστορίας βρίσκεται στην εστίαση που κάνει στη μη αλλαγή. Στη σημαντικότητα και τη σπουδαιότητα του να παραμένεις ο εαυτός σου. Η εστίαση της (ελλειπτικής κυρίως) αφήγησης δε μένει στο πρόβλημα της σεξουαλικότητας και του φύλου. Η Ακαβάν δεν αναλώνεται σε δραματικούς και βαρύγδουπους διαλόγους, ακολουθεί τη φόρμα του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, αρκείται στη απόδοση της έντασης και της ψυχογράφησης μέσα από την κινηματογράφιση στο γεμάτο προβληματισμό βλέμμα της Κάμερον. Ένα βλέμμα το οποίο, αφού βρει το παρεάκι, τη νέα οικογένεια, θα ξεπεράσει όλες τις δεύτερες σκέψεις και θα βρει την εσωτερική δύναμη να ακολουθήσει το δικό του δρόμο.

Cameron Post

Ίσως σε μερικά σημεία να υιοθετούνται κάποια κλισέ, με ένα μετέωρο «κατηγορώ» να δείχνει το δάχτυλο αποκλειστικά στον θρησκόληπτο παραλογισμό. Ίσως, αν εστίαζε περισσότερο στη ψυχογράφηση όλων των χαρακτήρων να είχαμε μια ταινία νέων ηθοποιών. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία -απότομης- ενηλικίωσης που δίνει αρκετά όμορφα τα συναισθηματικά αδιέξοδα της ενηλικίωσης που μας  συνόδευαν – ή και συνοδεύουν ακόμη μερικούς από εμάς.


Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Δες τις δράσεις μας

Δεσποινίς Τρίχρωμη- “Φίλες”

 

1

Latest

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου έχει καθιερωθεί από την...

Travel Blogger: Τι είναι και πόσα κερδίζει;

Πόσα κερδίζει ένας travel blogger και πως μπορείτε να...

Microsoft: Ανακοινώνει συνεργασία με την Boosteroid

Η Microsoft Corp. και η Boosteroid ανακοίνωσαν την Τρίτη...

Prime Gaming: Νέα δωρεάν παιχνίδια τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο, το Prime Gaming προσφέρει μια συναρπαστική σειρά...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου έχει καθιερωθεί από την...

Travel Blogger: Τι είναι και πόσα κερδίζει;

Πόσα κερδίζει ένας travel blogger και πως μπορείτε να...

Microsoft: Ανακοινώνει συνεργασία με την Boosteroid

Η Microsoft Corp. και η Boosteroid ανακοίνωσαν την Τρίτη...

Prime Gaming: Νέα δωρεάν παιχνίδια τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο, το Prime Gaming προσφέρει μια συναρπαστική σειρά...

Οι Voice actors παραμένουν επιφυλακτικοί για τη χρήση ΑΙ στα παιχνίδια

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς...
Σταυρούλα Μακρή
Σπούδασα στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών μπορεί να μη μπήκα συνειδητά, αλλά έφυγα με τρεις μεγάλες συνειδητές αγάπες από εκεί. Τη λογοτεχνία χάρη στη σχολή, τον κινηματογράφο και τη μουσική χάρη στις παρέες. Για αυτές λοιπόν τις αγάπες θα γράφω στο beasty-press και ό,τι άλλο με συγκινεί. Sit back, relax and enjoy που λέμε και στο χωριό μου.
spot_imgspot_img

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου έχει καθιερωθεί από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966. Γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, την...

Travel Blogger: Τι είναι και πόσα κερδίζει;

Πόσα κερδίζει ένας travel blogger και πως μπορείτε να ασχοληθείτε με αυτό το επάγγελμα; Το travel blogging έχει γίνει μια δημοφιλής και ικανοποιητική καριέρα για...

Microsoft: Ανακοινώνει συνεργασία με την Boosteroid

Η Microsoft Corp. και η Boosteroid ανακοίνωσαν την Τρίτη μια δεκαετή συμφωνία για τη μεταφορά παιχνιδιών Xbox PC στην πλατφόρμα παιχνιδιών cloud της Boosteroid....

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ