The Leftovers, μία ανατρεπτική σειρά

Όταν το Leftovers έκανε το ντεμπούτο του στην μικρή οθόνη το 2014, πολλοί αντιμετώπισαν την σειρά με έντονο σκεπτικισμό. Από την μία με δημιουργό τον Damon Lindelof, ένας από τους δημιουργούς του Lost,  υπήρξε η υποψία ότι η σειρά θα ακολουθήσει το απογοητευτικό μονοπάτι του Lost, από την άλλη θεωρήθηκε υπερβολικά λυπητερή με μονοδιάστατους χαρακτήρες . Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, όλοι συμφώνησαν ότι το Leftovers ασκεί μια παράξενη γοητεία στους θεατές και πολύ γρήγορα εξολόθρευσε για τους περισσότερους κάθε είδος σκεπτικισμού, αναδεικνύοντας το Leftovers σε μία από τις πιο πρωτοπόρες, βαθυστόχαστες και καλύτερες σύγχρονες δραματικές σειρές.

Εμπνευσμένο από το βιβλίο “The Leftovers” του Τom Perotta, τα γεγονότα διαδραματίζονται 3 χρόνια μετά την “Ξαφνική Αναχώρηση”, την εξαφάνιση 140 εκατομμυρίων ανθρώπων ταυτοχρόνως στις 14 Οκτώβρη 2011. Συγκεκριμένα, μεταφερόμαστε στο Mapleton της Νέας Υόρκης, όπου η πληγή της Αναχώρησης είναι ακόμα ανοιχτή. Βασικός πρωταγωνιστής έιναι ο αρχηγός της αστυνομίας Kevin Garvey, του οποίου η οικογένεια καταστράφηκε όταν η γυναίκα του Laurie, αποφάσισε να παρατήσει τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της για να γίνει μέλος της εξτρεμιστικής αίρεσης “Ένοχοι Εναπομείναντες”(Ε.Ε). Ο θετός του γιος Tom Garvey παράτησε το κολέγιο και ακολουθεί πιστά τον “Ιερό” Wayne, έναν άντρα που ισχυρίζεται πως με μία αγκαλιά του μπορεί να απομακρύνει κάθε πόνο από την ψυχή σου. Η κόρη του Jill, στην δύσκολη ηλικία της εφηβείας, προσπαθεί να ισορροπήσει τον θυμό της, κάτι που πολλές φορές την φέρνει σε σύγκρουση με τα άτομα γύρω της. Ο Kevin προσπαθεί όχι μόνο να μεζέψει τα συντρίμμια της οικογένειας του, αλλά και της πόλης του η οποία είναι έτοιμη να εκραγεί. Πολλές φορές ξυπνάει σε σημεία χωρίς να θυμάται πως έφτασε εκεί, νιώθωντας ότι βαδίζει στα όρια της τρέλας.

Ακολουθούμε επίσης την ιστορία της Nora Durst, η οποία έχασε τα δύο παιδιά και τον άντρα της στην Αναχώρηση και πως η ίδια προσπαθεί να προσμαρμοστεί μετά την τραγωδία της. Ο αδερφός της αιδεσιμότατος Matt Jamison είναι πεπεισμένος να αποδείξει ότι όσοι Αναχώρησαν δεν ήταν ήρωες, όπως όλοι θέλουν να πιστεύουν, αλλά αμαρτωλοί. Μοιράζει φυλλάδια στην πόλη εκθέτοντας τα μυστικά των Αναχωρούντων, ενώ παράλληλα παλέυει να σώσει την εκκλησία του. Τέλος, παρακολουθούμε την ζωή της Laurie Garvey μέσα στους “Ένοχους Εναπομείνανες” καθώς και την Meg Abbott η οποία γίνεται στόχος προσυτιλισμού από αυτούς. Τα μέλη των Ε.Ε είναι ντυμένοι στα λευκά, με τσιγάρο στο χέρι και ποτέ δεν μιλούν. Κοιτούν επίμονα τους ανθρώπους γύρω τους αποτελώντας μια ζωντανή υπενθύμιση, ότι ο κόσμος τελείωσε στις 14 Οκτώβρη 2011. Δεν διστάζουν να φτάσουν σε ακραία σημεία ώστε να επιτύχουν τον στόχο αυτό, φέρνοντας την πόλη όλο και πιο κοντά στην καταστροφή.

Είναι φανερό από το πρώτο επεισόδιο ότι βρισκόμαστε σε μια κοινωνία που την διατρέχει ένας έντονος αναβρασμός. Οι άνθρωποι θρηνούν και δεν υπάρχει καμία ακριβής επιστημονική ή θρησκευτική εξήγηση γιατί και πού είναι οι αγαπημένοι τους που Αναχώρησαν. Είναι απελπισμένοι, οργισμένοι και ευάλωτοι στο οτιδήποτε υπόσχεται να γεμίσει το κενό που υπάρχει μέσα τους. Το Leftovers είναι αδιαμφισβήτητα μια σειρά που περιτριγυρίζεται από μυστήριο, όμως δεν στηρίζεται σε αυτό. Δεν επιθυμεί να ξεδιαλύσει τα αναπάντητα ερωτήματα των πρωταγωνιστών, αλλά πως οι ίδιοι προσπαθούν να τα ερμηνεύσουν και να τα αντιμετωπίσουν.

Η σειρά προσφέρει μια συναρπαστική αφήγηση, που μπορεί να μην βγάζει πάντα νόημα ή να υπακούει στην λογική, αλλά εκεί ακριβώς βρίσκεται και η μαγεία της. Οι σεναριογράφοι δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα και να παρουσιάσουν καταστάσεις και συμβολισμούς που σπάνια έχουμε ξαναδεί στην τηλεόραση (κυρίως στην 2η σεζόν) ξαφνιάζοντας τον θεατή και βάζοντας τον σε σκέψη. Οι χαρακτήρες και ο τρόπος που δρουν και σκέφτονται είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, με συγκλονιστικές ερμηνείες που αντικατοπτρίζουν απόλυτα τα συναισθήματα λύπης, φόβου και την ανάγκη ελπίδας, με τρομερούς διαλόγους και μία άρτια παραγωγή.

Το Leftovers είναι ιδανικό για όποιον ψάχνει κάτι πραγματικά ξεχωριστό που ξεφεύγει από τις νόρμες των υπόλοιπων δραματικών σειρών. Είναι ένα έργο που προσφέρει πολλά όχι μόνο στον θεατή, αλλά και στην ιστορία της τηλεόρασης. Αξίζει να το δείτε. 

Ανυπομονούμε για την τρίτη και τελευταία σεζόν που θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Απριλίου. 

 

 
Ευαγγελία Λώλου
People, what a bunch of bastards

Latest Articles

Διάβασε επίσης...