The Girl with All the Gifts, όταν ταινίες με ζόμπι σε εκπλήσσουν

Mε όλες τις ταινίες zombie που κυκλοφορούν, θα περίμενε κανείς πως τα έχουμε δει όλα. Όμως, το The Girl with All the Gifts του Colm McCarthy έρχεται να αποδείξει το αντίθετο, προσφέροντας κάτι νέο στο είδος.

Βασισμένο στο επιστημονικής φαντασίας βιβλίο του M.R Carey, το The Girl with All the Gifts διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου μία μόλυνση μύκητα στον εγκέφαλο έχει μετατρέψει τους ανθρώπους σε “hungries”, όντα που τρέφονται μόνο με ζωντανή σάρκα. Η ιστορία ακολουθεί δύο στρατιώτες, την επιστήμονα Dr. Caroline Caldwell (Glenn Close), την δασκάλα Helen Justineau (Gemma Arterton) και ένα πολύ ιδιαίτερο κορίτσι την Melanie (Sennia Nanua) στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν…

Σε αυτό που διαφέρει το The Girl with All the Gifts, είναι στην προσέγγιση του θέματος του. Ενώ στις υπόλοιπες ταινίες του είδους οποιαδήποτε Αποκάλυψη απεικονίζεται ως μια τεράστια τραγωδία για το ανθρώπινο γένος, το έργο παρουσιάζει την ασθένεια ως ένα σημαντικό κομμάτι της φυσικής εξέλιξης του κόσμου και θέτει το ερώτημα πως ίσως ήρθε η ώρα για ένα διαφορετικό είδος να κυριαρχήσει μέσα σε αυτόν. Έτσι δεν βλέπουμε την μόλυνση να μένει στάσιμη, αλλά να εξελίσσεται όσο περνούν οι γενιές και να αναδιομορφώνεται.

Η ταινία σε τραβάει από την πρώτη σκηνή και χτίζει σταδιακά την ένταση. Αν και δεν λείπουν τρομακτικές στιγμές, δίνει περισσότερο έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση με τον ισχυρό ηθικό κώδικα και την αίσθηση του καθήκοντος των πρωταγωνιστών. Τα προσωπικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν είναι ξεκάθαρα και διαφορετικά για τον καθένα. H Dr. Caldwell δεν διστάζει να φτάσει σε ακραία σημεία για να ολοκληρώσει το φάρμακο που πιστεύει πως θα σώσει την ανθρωπότητα και η Mrs. Justineau γνωρίζοντας τις επιπτώσεις δεν διστάζει να έρθει αντιμέτωπη μαζί της. O πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας είναι μακράν η μικρή Melanie που όντας διαφορετική από όλους τους άλλους, προσπαθεί να βρει την ταυτότητα της και να συμβιβαστεί με αυτό που είναι, ακόμα και όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος τρομοκρατείται από την παρουσία της.

Το πιο αξιωσημείωτο στο The Girl with All the Gifts είναι το τέλος της. Αποτελεί ένα ανατρεπτικό φινάλε που όμως είναι απόλυτα λογικό και ταιριάζει στις προθέσεις των χαρακτήρων όπως ξεδιπλώθηκαν κατά την διάρκεια του έργου. Σίγουρα είναι το πιο ταιριαστό τέλος που θα μπορούσε να έχει, που κάνει αυτόματα την ταινία ακόμα πιο εντυπωσιακή και αξιόλογη.

Αν και η ταινία γυρίστηκε με χαμηλό προϋπολογισμό, το οπτικό αποτέλεσμα δεν διαφέρει με αυτό των μεγάλων ταινιών. Η σκηνοθεσία, η φωτογραφία, η μουσική επένδυση και όσα εφέ υπάρχουν δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον. Καθώς βρισκόμαστε κάποια χρόνια μετά το ξέσπασμα της ασθένειας, τα ερειπωμένα κτήρια σε συνδυασμό με τον μοναδικό τρόπο που παρουσιάζονται οι “hungries”, με μερικούς από αυτούς έχουν ενωθεί σε ένα τεράστιο δέντρο, συντελούν σε μια παράξενη και μυστήρια ατμόσφαιρα. Εξίσου καλές είναι και οι ερμηνείες με την νεαρή Sennia Nanua να ξεχωρίζει ακόμα και δίπλα στην πάντα άριστη Glenn Close.

To Τhe Girl with All the Gifts μας υπενθυμίζει πως στον κόμο του κινηματογράφου υπάρχουν πάντα εκπλήξεις και νέα πράγματα προς ανακάλυψη, ακόμα και εκεί που δεν το περιμένουμε.

 
Ευαγγελία Λώλου
People, what a bunch of bastards

Latest Articles

Διάβασε επίσης...