Τέλος στις πλαστικές σακούλες

Τέλος στις πλαστικές σακούλες από το Μάρτιο! Το περιβάλλον προηγείται...

Και για κάποιο περίεργο λόγο όλοι έχουμε εφησυχαστεί ότι το περιβάλλον και η φύση θα βρίσκονται σε μια αέναη παραγωγικότητα επωφελόντας ανιδιοτελώς το ανθρώπινο είδος. Το καμπανάκι όμως του κινδύνου έχει χτυπήσει καιρό τώρα και εμείς εθελοτυφλούμε στο βωμό της καλής μας βολής. Βλέπετε οι άνθρωποι σκεφτόμαστε το πριν και ξεχνάμε το αύριο. Η προνοητικότητα και τα μελλοντικά σχέδια έχουν πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων. Σκεφτόμαστε το πόσο βολεμένη είναι η ζωή μας με το να συμπεριφερόμαστε έτσι στο περιβάλλον αλλά αδιαφορούμε για το μέλλον και το γεγονός ότι αυτό μπορεί να γυρίσει να μας εκδικηθεί για την ανυπολόγιστη βλάβη που εμείς οι ίδιοι με τον εγωισμό και τη μισαλλοδοξία μας του προκαλέσαμε.Παρ’όλα αυτά έχει απομείνει ακόμα λίγη ανθρωπιά και αρκετός κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί με τέτοια πολύ σημαντικά και ζωτικής σημασίας ζητήματα. Τόσο η πολιτεία όσο και η συλλογική δράση έχει αρχίσει να ενεργοποιείται σε αξιόλογο βαθμό και αυτό αρχίζει να γίνεται ευδιάκριτο.

Ένα, λοιπόν, από τα νέα μέτρα που σκέφτεται να εφαρμόσει πιστά η πολιτική ηγεσία, σε μια προσπάθειά της για τη διάσωση του περιβάλλοντος, είναι ο περιορισμός της πλαστικής σακούλας. Με μία νέα ρύθμιση η κυβέρνηση αναμένεται να επεκτείνει την επιβολή τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες, χωρίς εξαιρέσεις.
Η σχετική ρύθμιση πρόκειται να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει, προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντός του Μαρτίου. Η ανάγκη επέκτασης του μέτρου κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ανακοπεί η πολιτική ορισμένων επιχειρήσεων, οι οποίες εκμεταλλεύονταν τη χαλαρή νομοθεσία.
Οι έμποροι έχουν την υποχρέωση να εισπράττουν και να αποδίδουν στο κράτος ειδικό περιβαλλοντικό τέλος 0,09 ευρώ για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς, πάχους 15 έως 50 μm. Ορισμένοι όμως, κυρίως σούπερ μάρκετ, αντί της λεπτής πλαστικής σακούλας, προωθούν στους καταναλωτές άλλες με μεγαλύτερο πάχος αλλά, με χαμηλότερο αντίτιμο, το οποίο καταβάλλει και πάλι ο πελάτης αλλά εκείνοι δεν είναι υποχρεωμένοι να το αποδώσουν, προσθέτοντας έσοδα στην επιχείρησή τους.
Το ΥΠΕΝ αποφάσισε ότι, πλέον περιβαλλοντικό τέλος θα επιβάλλεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς μεγαλύτερου πάχους καθώς και στις πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για συσκευασία χύδην τροφίμων σε μανάβικα, σούπερ μάρκετ και υπαίθριες αγορές. Η νέα νομοθετική ρύθμιση αναμένεται, πέρα από την περαιτέρω μείωση της χρήσης πλαστικού, να φέρει και φρέσκο χρήμα στα ταμεία. Από το τέλος θα εξαιρούνται μόνο οι βιοαποδομήσιμες και οι λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί μια ενιαία νομοθετική ρύθμιση για την διαχείριση αποβλήτων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα, προβλέπει απλούστευση και επίσπευση των υφιστάμενων διοικητικών διαδικασιών για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, αλλά και των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

 
Δήμητρα Πανοπούλου
Δηλώνω 18 χρονών και φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Δημιουργική και εσωστρεφή θα με χαρακτήριζα με όρεξη για αναζήτηση νέων πραγμάτων. Αποφάσισα να σπουδάσω δημοσιογραφία διότι έχω την ψευδαίσθηση ότι τα άρθρα μου θα αλλάξουν μια μέρα το κόσμο. Ποια πραγματικότητα εξάλλου δεν ξεκίνησε από μία ψευδαίσθηση; Λατρεύω τις ατελείωτες συζητήσεις, την καλή παρέα και τον ζεστό καφέ.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...