Τελικά, ποιά είναι η καλύτερη ταινία;

Κατά την γνώμη μου, στην ερώτηση “Ποια πιστεύεις πως είναι καλύτερη ταινία που έχει υπάρξει”, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το “Δεν υπάρχει” . Δεν μπορεί να υπάρξει μια ταινία, καλύτερη απ’ ‘ολες τις άλλες που έχουν περάσει από τις αίθουσες του κινηματογράφου. Και αυτή μου η άποψη στηρίζεται σε δύο πολύ βασικούς πυλώνες.

                                   ΤΟ ΕΙΔΟΣ

Στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά είδη ταινιών(horror,comedy,action), τα οποία με την σειρά τους διαιρούνται σε άλλα. Για παράδειγμα, οι horror movies, μπορούν να διαιρεθούν σε B-Movie Horror, Classic Horror, Erotic, Ghosts και άλλα είκοσι υπο-είδη. Ανάλογα και σε όλα τ’ άλλα είδη ταινιών. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως ο όγκος είναι αρκετά μεγάλος και στις περισσότερες περιπτώσεις τα είδη δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Είναι αδύνατον λοιπόν να συγκρίνουμε ταινίες διαφορετικών ειδών μεταξύ τους, ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη ταινία.

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το notebook με το interstellar. Από την μια, το notebook ως μια romance ταινία και από την άλλη το interstellar ως μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Διαφορετική πλοκή, διαφορετικό μοντάζ, διαφορετική σκηνοθεσία και γενικότερα διαφορετική είναι η διαχείριση που έχει η κάθε ταινία, ακριβώς επειδή ανήκει σε ένα διαφορετικό είδος.

 

Ο XΡΟΝΟΣ

O χρόνος είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που καταστά αδύνατη τη διάκριση αυτής της μιας καλύτερης ταινίας. Και αυτό,διότι σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί μια ταινία του 90′ με μια ταινία του 2010, κυρίως από άποψη εφέ και της γενικότερης τεχνολογικής εξέλιξης. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, και η τέχνη του μοντάζ και των ειδικών εφέ έχουν κάνει τεράστια βήματα. Έτσι, σαφώς μια καινούργια ταινία θα κερδίζει σ’ αυτόν τον τομέα.

Ποιος μπορεί να συγκρίνει το Robocop με το inception; Το inception φυσικά κερδίζει σε προσοχή, αλλά σε καμία περίπτωση όμως,δεν πρέπει να ξεχνάμε πως γυρίστηκε δυο δεκαετίες μετά, με την τέχνη του σινεμά και του μοντάζ να έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. ( αγαπάμε inception) .

 

Γι’αυτούς τους λόγους θεωρώ κυρίως πως δεν υπάρχει τελικά αυτή η “μια” καλύτερη ταινία. Βέβαια, ο καθένας μας μπορεί να έχει μια αγαπημένη ταινία, όπως και εγώ, μια ταινία που του έχει κάνει κλικ. Θεωρητικά όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει, για τους λόγους που προανέφερα. Έτσι λοιπόν, όταν φτάνουμε στο θέμα αυτό, καλύτερα να μην μιλάμε για το “ποια είναι η καλύτερη ταινία”, αλλά για το “ποιες ταινίες έχουν αφήσει εποχή”.

 

4
Χριστίνα Δάδινα
Πάντειο πανεπιστήμιο-επικοινωνίας μέσων και πολιτισμού

Latest Articles

Διάβασε επίσης...