Πέρασε κιόλας ένας μήνας από τη μεγάλη γιορτή με επίκεντρο την γνώση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου, στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε «Δημόκριτος».Το πρώτο TEDx του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το TEDxNKUA.
Παρά τον βροχερό καιρό, η αίθουσα συνεδρίων του ερευνητικού κέντρου στην Αγία Παρασκευή γέμισε με κόσμο που ήρθε να βρει το δικό του μονοπάτι προς τη γνώση. Σε αυτό το μονοπάτι, μας καθοδήγησαν, οι ομιλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην πρεμιέρα μας. Στη σκηνή του TEDxNKUA βρέθηκαν 13 διαφορετικοί άνθρωποι, 13 ξεχωριστές προσωπικότητες και μιλώντας για αυτά που “γνώριζαν” – με γνώμονα τις τρεις αντιθέσεις “ability”, “effort”, “guidance”- κατάφεραν να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους παρευρισκομένους.
Παρουσιαστές του συνεδρίου και πολύτιμοι συνοδοιπόροι μας στον δρόμο προς τη γνώση ήταν οι ηθοποιοί Δημήτρης Μακαλιάς και Αλεξάνδρα Ούστα, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν στην σκηνή και άνοιξαν την εκδήλωση. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η curator του συνεδρίου, Αγγελική-Φλώρα Θανοπούλου, η οποία τόνισε πως η διοργάνωση του TEDxNKUA ήταν ένα δυνατό ταξίδι ενώ αναφέρθηκε και στα έντονα και αντικρουόμενα συναισθήματα – αγωνία, φόβο, χαρά – που βίωσε τόσο εκείνη όσο και η ομάδα των ανθρώπων που πίστεψε σε ένα κοινό όραμα και έβαλε τα δυνατά της στη διάρκεια της πολύμηνης προετοιμασίας του συνεδρίου.
Στο πρώτο session που είχε ως κεντρικό άξονα την ικανότητα (ability) μας στα πλαίσια της αναζήτησης της γνώσης, ο Μιχάλης Παούρης τόνισε ότι θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τις ικανότητες μας και μην φοβόμαστε να τις εξελίσσουμε.
Την σημασία που έχει ο ύπνος για την κατάκτηση της γνώσης ανέδειξε ο νευρολόγος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,Αναστάσιος Μπονάκης.
Στο ερώτημα “πόσο χρήσιμη είναι η τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας;” απάντησε ο εφευρέτης Πέτρος Ψύλλος, παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα του σε αυτό τον τομέα όπως την συσκευή «ΜΑΤΙΑ» η οποία βοηθά στην μετακίνηση ατόμων με προβλήματα όρασης.
Να γίνουμε όλοι πρεσβευτές μιας κοινωνίας στην οποία θα έχουν όλοι οι άνθρωποι ίση πρόσβαση στη γνώση, μάς κάλεσε η ηθοποιός και πολιτιστική διαχειρίστρια, Αγγελική Μητροπούλου.
Τέλος, τις συγκλονιστικές εικόνες που απαθανάτισε με την φωτογραφική του μηχανή στο ταξίδι του στη Ρουάντα παρουσίασε ο φωτογράφος, Νίκος Ζήκος.
Στο δεύτερο session που είχε ως πυρήνα του την προσπάθεια (effort) να κατανοήσουμε την γνώση, η μπλόγκερ Αλεξάνδρα Διονά παρουσίασε την δική της πρόταση για μια ζωή δημιουργική μέσα από το blog της ashinyday.gr.
Για τις προσπάθειες που γίνονται για τον αποικισμό στη Σελήνη μίλησε ο αστροφυσικός Κοσμάς Γαζέας.
Το δικό μας λιθαράκι γνώσης στον κόσμο κάνοντας αυτό που αγαπάμε πραγματικά μας προέτρεψε να βάλουμε η δημοσιογράφος μόδας, επιχειρηματίας, content creator, influencer, style coach Αννούσα Μελά.
Ο καλλιτέχνης Γιάννης Ζουγανέλης χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά για να μας πείσει να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τολμούμε να είμαστε διαφορετικοί.
Στο τρίτο και τελευταίο session το οποίο περιστράφηκε γύρω από την καθοδήγηση (guidance) την οποία λαμβάνουμε ώστε να κατακτήσουμε την γνώση, η σεφ Γωγώ Δελογιάννη, η οποία άλλαξε τη ζωή της, μεταπηδώντας από την δικηγορία στην μαγειρική κατέρριψε τον μύθο ότι αν διαλέξεις τη δουλειά που αγαπάς δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.
Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος Ειρήνη Γιανναρά αναγνώρισε ότι τα ΜΜΕ συμβάλλουν στην ρητορική του μίσους ενώ έκανε μια αναφορά στα fake news καλώντας μας να γνωρίζουμε τι αναπαράγουμε.
Να μην βάζουμε φρένο στα όνειρά μας και να ξεπερνάμε τα εμπόδια που παρουσιάζονται στο δρόμο μας μάς προέτρεψε ο entrepreneur και CEO, Wael Al Masri.
Τι μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο; Ο life coach και ψυχολόγος Javier Labourt αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία μας και μας έδωσε συμβουλές για το πως θα έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που μας κάνει πραγματικά χαρούμενους.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τέχνη είχε την δική της θέση στο TEDxNKUA. Οι Νικόλας Ραπτάκης και Acapella Group, Άννα Γερογιάν/Mrs Oj και τα «4 κοριτσάκια» εξέφρασαν μέσα από το τραγούδι, το χορό και το θέατρο αντίστοιχα τι σημαίνει γνώση για αυτούς.
Αναμφισβήτητα, μια από τις πιο μοναδικές και συγκινητικές στιγμές αποτέλεσε το «κλείσιμο» του TEDxNΚUA. H curator Αγγελική – Φλώρα Θανοπούλου, ανεβαίνοντας στη σκηνή, ευχαρίστησε αρχικά από καρδιάς όσους βρέθηκαν κοντά μας στην πρώτη μας προσπάθεια. Στη συνέχεια, κάλεσε στην σκηνή όλη την ομάδα του TEDxNKUA – και μάλιστα κάθε μέλος της ξεχωριστά- που εργάστηκε για μήνες ώστε να γίνει πραγματικότητα η ιδέα και το όραμα της, αλλά και τους 55 εθελοντές, η συνεισφορά των οποίων ήταν σημαντική για την διεξαγωγή του event. Οι προσπάθειες όλων ανταμείφθηκαν με το πιο θερμό χειροκρότημα από το κοινό. Και επειδή από μια γιορτή δεν μπορεί να λείπει η μουσική μετά το τέλος του συνεδρίου ακολούθησε πάρτυ στο οποίο τον λόγο είχαν οι Τερέζα Καζιτόρη και Στέλιος Ψαρογιάννης.
Μπορεί το πρώτο TEDxNKUA να έφτασε στο τέλος του, η εμπειρία, όμως δεν σταματά εδώ. Μείνετε συντονισμένοι στο κανάλι μας στο Youtube στο οποίο πολύ σύντομα θα «ανέβουν» οι εμπνευσμένες ομιλίες του συνεδρίου.
*Όλοι οι συντελεστές του πρώτου TEDxNKUA θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους συνεργάτες μας, οι οποίοι υποστήριξαν το πρώτο μας ταξίδι στον κόσμο της TEDx κοινότητας.*