Τα Χριστούγεννα θα σου μάθουν και κάτι παραπάνω…

Οι γιορτές πλησιάζουν και η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι πλέον αισθητή. Στολισμένοι δρόμοι και σπίτια, γιορτινά εδέσματα, δώρα και εκπλήξεις, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και συναντήσεις με φίλους και συγγενείς είναι μερικά από αυτά που γεμίζουν τη ζωή μας κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Έχουμε, όμως, αναρωτηθεί εάν, τελικά, το γιορτινό κλίμα και καθετί που το συνοδεύει μας επηρεάζει θετικά;

Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αντιλήψεις, τη δική του κοσμοθεωρία και τον δικό του τρόπο σκέψης. Είναι απολύτως λογικό, λοιπόν, άλλοι να αισθάνονται στοργή, ζεστασιά και ασφάλεια τις μέρες αυτές και άλλοι να νιώθουν τη μελαγχολία να τους καταβάλλει όλο και περισσότερο. Τα Χριστούγεννα, βέβαια, πέρα από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, έχουν να μας προσφέρουν και κάποια μηνύματα τα οποία, όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνουν κατανοητά τόσο πιο εύκολα θα βοηθηθούμε εμείς οι ίδιοι και τα άτομα που αγαπάμε και επιθυμούμε να έχουμε δίπλα μας.

Ας σκεφτούμε, έστω με αφορμή τις γιορτές, την αξία της γενναιοδωρίας και της προσφοράς λίγο παραπάνω. Αξίζει, να απελευθερωθούμε περισσότερο, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και να προσφέρουμε – δίχως ενδοιασμούς και αμφιβολίες – όσα κρίνουμε ότι αναλογούν σε κάποιον. Δεν υπάρχει, άλλωστε, μόνο η γενναιοδωρία των αγαθών, υπάρχει και η γενναιοδωρία των αισθημάτων…

Κάτι ακόμα που θα μπορούσαμε να μάθουμε, μέσα από τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν και τις γιορτινές συναθροίσεις, είναι να «πνίξουμε» κάθε ίχνος ντροπής που μπορεί να υπάρχει σε εμάς και να αρχίσουμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά. Είναι σύνηθες, στις συναντήσεις αυτές, να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους με τελείως διαφορετικό πνευματικό και κοινωνικό υπόβαθρο από το δικό μας. Επομένως, τις μέρες αυτές είναι μια καλή ευκαιρία να εκφραστούμε με άνεση και να ακούσουμε νέες αλλά και διαφορετικές απόψεις.

Ανεξαρτήτως, λοιπόν, από τη διάθεση μας τις μέρες αυτές, αξίζει να σκεφτούμε τι μπορούν να μας προσφέρουν τα Χριστούγεννα. Το αν, τελικά, θα αποκτήσουμε νέες αξίες τις μέρες αυτές, εξαρτάται από εμάς και μόνο.

6
Γιάννης Κόγιας
"Αγαπώ πολύ το διάβασμα και τους ξένους πολιτισμούς. Γράφω γιατί πολύ απλά μ'αρέσει."

Latest Articles

Διάβασε επίσης...