Τα 10 Καλύτερα Βιβλία του Stephen King

Ο Στίβεν Κίνγκ, γεννημένος στις 21 Σεπτεμβρίου του 1947 στο Μέιν, είναι ένας Αμερικανός συγγραφέας με το περιεχόμενο των έργων του να προσεγγίζει κυρίως το θρίλερ, τον τρόμο και την φαντασία. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι σαν συγγραφέας δεν προσεγγίζει ιστορίες που βασίζονται και στην πραγματικότητα. Αυτό έχει πραγματοποιηθεί αρκετές φορές με μεγάλη επιτυχία αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι ένας συγγραφέας που μπορεί να γράψει για πάρα πολλά πράγματα και όχι αποκλειστικά για ένα και μόνο είδος. Ο Στίβεν Κίνγκ ή ο Βασιλιάς όπως τον αποκαλεί ο λογοτεχνικός κόσμος είναι ένας συγγραφέας που έχει στιγματίσει την λογοτεχνία με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Είναι ένας από τους καλύτερους και πιο πολυβραβευμένους συγγραφείς. Το εκδοτικό του έργο ξεκινάει από το μακρινό 1974 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Για αυτούς τους λόγους, λοιπόν, θα ακολουθήσει μια λίστα με τα 10 καλύτερα αυτοτελή βιβλία του. Δυστυχώς, στην λίστα αυτήν δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά αναφορά στα βιβλία της σειράς “Ο Μαύρος Πύργος” καθώς επίσης και στα βιβλία του που περιλαμβάνουν μικρές ιστορίες.

Νούμερο 10 : 11/22/63 (Χρονιά Έκδοσης – 2011)

Η ιστορία του 11/22/63 έχει να κάνει με έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος έχει την μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και να προσπαθήσει να αποτρέψει την δολοφονία του Προέδρου Κένεντι. Το βιβλίο αυτό είναι αρκετά ιδιαίτερο καθώς ο Στίβεν Κινγκ με απίστευτη λεπτομέρεια ενσωματώνει τον αναγνώστη στην Αμερική της δεκαετίας του 60. Μπορεί το συγκεκριμένο έργο να μην προσεγγίζει την θεματική του τρόμου όπως τα περισσότερα έργα του Κινγκ αλλά μέσα σε αυτό κτίζεται απίστευτη ατμόσφαιρα εξαιτίας του σασπένς, των ιστορικών πληροφοριών που δίνονται αλλά και των φιλοσοφικών αναζητήσεων. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός αρκετά δυνατού βιβλίου που συναρπάζει.

Νούμερο 9 : Η Νεκρή Ζώνη (Χρονιά Έκδοσης – 1979)

Η Νεκρή Ζώνη εκδίδεται το 1979 και η ιστορία του βιβλίου έχει να κάνει με τον Johnny Smith, έναν νεαρό δάσκαλο που επανέρχεται από κώμα και αντιλαμβάνεται ότι πλέον διαθέτει ορισμένες ψυχικές ιδιότητες. Στην διάρκεια της ιστορίας ο Johnny Smith συναντάει έναν διεστραμμένο πολιτικό, ο οποίος προορίζεται να γίνει Πρόεδρος, και ο ίδιος έρχεται αντιμέτωπος με την φρικτή επιλογή αν θα πρέπει να τον δολοφονήσει ή όχι. Ο Στίβεν Κινγκ στο βιβλίο αυτό δεν βασίζεται τόσο στην δράση για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη όσο στην πλοκή που αναπτύσσει, στην ψυχοσύνθεση του Johnny Smith, που είναι ένας από πιο αναπτυγμένους χαρακτήρες του, αλλά επίσης και στην ιδιαίτερη πολιτική ιστορία.

Νούμερο 8 : Το Πράσινο Μίλι (Χρονιά Έκδοσης – 1996)

Δεν κρύβονται πίσω από κάθε αριστούργημα του Στίβεν Κίνγκ τέρατα. Το 1996 ο Αμερικανός συγγραφέας με το Πράσινο Μίλι μας συστήνει ίσως έναν από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες των βιβλίων του, τον John Coffey. Καταδικασμένος σε θάνατο για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ο Coffey αντιμετωπίζει κακοποίηση και περιφρόνηση, αλλά παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, το ευγενές πνεύμα του δεν σπάει ποτέ. Το Πράσινο Μίλι είναι μια από τις πιο συγκινητικές και προσγειωμένες ιστορίες που έχει γράψει ποτέ ο Βασιλιάς και το πιο αξιέπαινο είναι ότι δεν χρησιμοποιεί τον τρόμο ή την φαντασία για της δώσει ώθηση, αυτό τον ρόλο τον έχουν αποκλειστικά οι χαρακτήρες του βιβλίου.

Νούμερο 7 : Νεκροταφείο Ζώων (Χρονιά Έκδοσης – 1983)

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1983 και έχει να κάνει με μια οικογένεια, η οποία μετακόμισε στην εξοχή, και κοντά στο νέο της σπίτι ανακαλύπτει ένα Νεκροταφείο Ζώων. Σε αυτό το Νεκροταφείο οι νεκροί που είναι θαμμένοι εκεί επανέρχονται στην ζωή. Κατά μια έννοια, το Νεκροταφείο Ζώων δεν είναι απλά μια παραδοσιακή ιστορία τρόμου αλλά μια εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της θλίψης. Ωστόσο, όπως έχει αποδείξει ο Κίνγκ σε αμέτρητες περιπτώσεις, η ανθρώπινη συμπεριφορά συνηθίζει να είναι πιο τρομακτική από οποιοδήποτε άλλο τέρας, γεγονός που συμβαίνει και σε αυτό το βιβλίο.

Νούμερο 6 : Salem’s Lot (Χρονιά Έκδοσης – 1975)

Η πλοκή του Salem’s Lot έχει να κάνει με τον Ben Mears, ο οποίος επιστρέφει στην πόλη του, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων είναι βρυκόλακες. Το Salem’s Lot είναι μια ωραία ιστορία και μια καλή προσπάθεια, από μέρους του Στίβεν Κίνγκ, να μεταφέρει την μυθολογία των βρυκολάκων σε μια σύγχρονη μικρή πόλη. Το βιβλίο έχει ενδιαφέρον και ο συγγραφέας προσεγγίζει με πολύ καλό τρόπο την αισθητική του χώρου και των προσώπων ώστε να προκαλέσει τρόμο στον αναγνώστη καθυλώνοντάς τον.

Νούμερο 5 : Carrie (Χρονιά Έκδοσης – 1974)

Το Carrie είναι η πρώτη επίσημη δουλειά του Στίβεν Κίνγκ που εκδόθηκε ενώ παράλληλα είναι και το πρώτο βιβλίο του που διάβασα. Η ιστορία του βιβλίου έχει να κάνει με την Carrie White, ένα κορίτσι του γυμνασίου, που σιγά-σιγά ανακαλύπτει ότι διαθέτει τηλεκινητικές δυνάμεις, τις οποίες τις χρησιμοποιεί για να εκδικηθεί όλους όσους την βασάνιζαν. Αυτό που κάνει την ιστορία μοναδική είναι το γεγονός ότι η Carrie White δεν είναι ο κεντρικός ανταγωνιστής αλλά εμείς οι ίδιοι, η κοινότητα δηλαδή. Το βιβλίο ανοίγει με αποκόμματα ειδήσεων που κάνουν αναφορά για μια σφαγή στο γυμνάσιο της πόλης, πράγμα που κάνει όλους τους αναγνώστες να αναρωτιούνται, τι είδους τέρας θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Σταδιακά, η αλήθεια αποκαλύπτεται, τα γεγονότα ξετυλίγονται και μαθαίνουμε ότι η Carrie είναι η δολοφόνος.

Νούμερο 4 : Misery (Χρονιά Έκδοσης – 1987)

Ο Στίβεν Κίνγκ βρίσκεται πάντα στα καλύτερά του όταν γράφει για μικρές, προσωπικές ιστορίες και το Misery είναι ένα τρανό παράδειγμα αυτής της τοποθέτησης. Το Misery εκδόθηκε το 1987 και είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που επικεντρώνεται γύρω από έναν συγγραφέα, τον Paul Sheldon, ο οποίος είχε ένα δυστύχημα σε ένα ορεινό πέρασμα. Όταν ξυπνά, ανακαλύπτει ότι έχει διασωθεί από μια νοσοκόμα, η οποία τυχαίνει να είναι και φανατική οπαδός του έργου του. Προτεραιότητά της είναι να τον βοηθήσει να καλυτερεύσει αλλά η ίδια διαθέτει διάφορες εμμονές και τον αναγκάζει να συνεχίσει το έργο του, βασανίζοντας τον κάθε φορά που εκείνος προσπαθεί να την πολεμήσει. Το Misery είναι μια ψυχρή ιστορία σχετικά με την εμμονή και την ανθρώπινη βούληση για την επιβίωση. Είναι μια ιστορία, η οποία δεν έχει να κάνει με τέρατα, αλλά με ανθρώπους και ίσως αυτός είναι ο λόγος που την κάνει τόσο τρομακτική.

Νούμερο 3 : Η Λάμψη (Χρονιά Έκδοσης – 1977)

Η Λάμψη ακολουθεί την ζωή του Jack Torrance καθώς εκείνος σιγά-σιγά αρχίζει να χάνει το μυαλό του στο Ξενοδοχείο Θέα, θέτοντας έτσι την οικογένειά του σε κίνδυνο. Το βιβλίο του Στίβεν Κινγκ εμβαθύνει σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια παρουσιάζοντας διάφορες μικρές ιστορίες μέσα από τα μάτια του Jack και του γιου του και προσωπικά το θεωρώ μια κάθοδο και μια παράδοση προς την τρέλα. Είναι ένα αριστούργημα γιατί εμβαθύνει στις φοβίες, βυθίζοντάς σε μέσα σε αυτές.

Νούμερο 2 : Το Αυτό (Χρονιά Έκδοσης – 1986)

Πραγματικά είναι αξιέπαινο πώς αυτός ο συγγραφέας έχει την ικανότητα να προσεγγίζει με τόσο ιδιαίτερο τρόπο τον φόβο. Το Αυτό είναι ένα μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 1986 και έχει να κάνει με την παρέα εφτά παιδιών που έρχονται αντιμέτωποι με ένα φρικιαστικό ον. Αν το Νεκροταφείο Ζώων είναι η συγγραφική απόδειξη ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι φρικιαστική και τρομακτική τότε το Αυτό αποδεικνύει ότι ο Φόβος έχει αμέτρητα πρόσωπα. Το βιβλίο αυτό είναι από τα καλύτερα του Βασιλιά γιατί πραγματικά εμβαθύνει στον ίδιο τον φόβο δείχνοντας στους αναγνώστες του πόσο υποκειμενικός και πόσο πραγματικός είναι.

Νούμερο 1 : Το Κοράκι (Χρονιά Έκδοσης – 1978)

Τη θέση νούμερο 1 στην σχετική λίστα λαμβάνει το Κοράκι που εκδόθηκε το 1978. Η πλοκή του βιβλίου έχει να κάνει με την επικράτηση ενός ιού που αφανίζει το 99% του ποσοστού της ανθρωπότητας. Έτσι μαζεύονται δύο ομάδες, οι οποίες αντιπαρέχονται η μια την άλλη, μάχονται και προσπαθούν να επιβιώσουν. Το Κοράκι είναι ίσως το πιο εκτενές έργο του Βασιλιά και παράλληλα το πιο γραφικό. Είναι μια ιστορία επιβίωσης γεμάτη σασπένς, δράμα και τρόμο. Καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη και να τον τραβήξει σε αυτόν τον βίαιο και σκοτεινό μετά-αποκαλυπτικό κόσμο που έχει δημιουργήσει ο Βασιλιάς με τεράστια μαεστρία.

15
Λευτέρης Σέρρας
Ο Νίτσε συνήθιζε να λέει "Χωρίς τη μουσική η ζωή μας θα ήταν ένα λάθος" εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι χωρίς την Τέχνη στη ζωή μας, είτε αυτή έχει τη μορφή της μουσικής, είτε του κινηματογράφου, είτε της λογοτεχνίας οι ζωές όλων μας θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το όνομά μου είναι Λευτέρης Σέρρας, είμαι 23 ετών και είμαι φανατικός οπαδός του κινηματογράφου, της μουσικής και της λογοτεχνίας.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...