Συνέντευξη με τον ζωγράφο Θωμά Τουρναβίτη

«Στο έργο του Θωμά Τουρναβίτη, πορτρέτα ανθρώπων λουσμένα στο φως του ηλίου και με την αίσθηση της κίνησης αέναα παρούσα, συγκεντρωμένες στιγμές και τόποι, έθιμα και ηθικοί κώδικες, δημιουργούν συνθέσεις οικείες και συγχρόνως Λαογραφικές.» Πρόκειται για τη ζωγραφική σειρά «S.I.C “Saints In Carousel» που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά  στην Ακτή Κονδύλη ως την 6η  Ιανουάριου. Ο ζωγράφος Θωμάς Τουρναβίτης δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για την παρούσα έκθεση και γενικότερα την εικαστική του διαδρομή.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας έδωσαν ώθηση να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;

…διδαχές θεωρητικής και τεχνικής παιδείας, εμπνευσμένες από ιδανικά και διαχρονικές ηθικές αξίες… βήματα και χνάρια πίστης, … γεγονότα και πρόσωπα. Κοινωνικά επεισόδια, συμβάντα σε εξέλιξη και χαρακτήρες της πόλης… μία ατμόσφαιρα οικία και συγχρόνως οικουμενική.

«Saints in Carousel», η έκθεση που μπορεί το κοινό να επισκεφτεί αυτές τις μέρες, μάλιστα δόθηκε παράταση στην έκθεση λόγω μεγάλης απήχησης στο κοινό, πως αισθάνεστε για αυτή την αγάπη του κοινού;

Η έκθεση πήρε παράταση ως την 06 Ιανουάριου του 2019. Είναι άξιο σεβασμού και συγχαρητήριων, το πάθος που εισέπραξα από τον κόσμο. Ένα κόσμο από παντού, από το χώρο της μόδας, της τηλεόρασης, του θέατρου, συλλέκτες, αθλητές … πραγματικά !! Η ζωγραφική μου προσεγγίζει τον άνθρωπο σε ένα κόσμο κίνησης. Η ιδέα της συνεχούς αλλαγής μαζί με την ενιαία φορά των αντιθέσεων στο χώρο, είναι τα σημεία που έδωσαν τη μελωδία της σχέσης με το Pirée. Το Pirée φιλοξενεί τα τελευταία τρία χρόνια τη δουλειά μου, με ψυχολογική αντίληψη και ηθική συμμετρία, με πρωταρχική και κοινή αγάπη για το Πειραιά.

Πως προέκυψε ο τίτλος της παρούσας έκθεσης;

«Οι Άγιοι στη Καρουζέλ» είναι η τιτλοφόρηση της προσπάθειας ορισμένων ανθρώπων να διατηρήσουν την ηθική συμμετρία στο Άστυ μέσα σε ένα διεθνές τρόπο ζωής που επαναλαμβάνεται σαν Καρουζέλ. Η ζωγραφική σειρά «S.I.C “Saints In Carousel» είναι πορτρέτα ανθρώπων λουσμένα στο φως του ηλίου, με την αίσθηση της κίνησης αέναα παρούσα, συγκεντρωμένες στιγμές και τόποι, έθιμα και ηθικοί κώδικες, δημιουργούν συνθέσεις οικείες και συγχρόνως Λαογραφικές.

iGeneration 40x50cm,oil on paper
iGeneration 40x50cm,oil on paper
Ποια μηνύματα θα θέλατε να μεταδώσετε στους επισκέπτες της έκθεσης;

… πορτρέτα ανθρώπων λουσμένα στο φως του ηλίου και με την αίσθηση της κίνησης αέναα παρούσα.  Αυτοί οι άνθρωποι είναι το “καύσιμο” αυτού του “μηχανισμού” που ονομάζεται  T T . Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι  μόνοι που μπορούν να με κρίνουν, να με αγαπήσουν, να με αγοράζουν κα… Έτσι κάθε σειρά έκανε τη περιοδεία της, αγκαλιάστηκε με το κόσμο της, πουλήθηκε, ερωτεύτηκε, ταξίδεψε… Αυτός ο Κόσμος είναι η απόδειξη της αυθεντικότητας μου. Ο απώτερος  σκοπός είναι να «προχωρήσω» έστω και ένα χιλιοστό τη ζωγραφική μπροστά.

Το έργο σας θα μπορούσε να είναι μία αλληλουχία από τα βιώματα σας και όσων παρατηρείτε στο γύρω περιβάλλον;

Η ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη αναφέρει: «Η ζωγραφική τέχνη του Θωμά Τουρναβίτη κατευθύνεται από διδαχές θεωρητικής και τεχνικής παιδείας, εμπνευσμένες από ιδανικά και διαχρονικές ηθικές αξίες. Ακολουθώντας βήματα και χνάρια πίστης, σε όσα διδάχθηκε, καταγράφει  με συνοπτικό περιεχόμενο τις συνθέσεις του τιμώντας γεγονότα και πρόσωπα. Κοινωνικά επεισόδια, συμβάντα σε εξέλιξη και χαρακτήρες της πόλης συνυπάρχουν με νοσταλγία, σε μία ατμόσφαιρα οικία και συγχρόνως οικουμενική. Η περιγραφική λιτότητα του έργου του, αναβιώνει εικόνες της παράδοσης-ιστορίας και με τόλμη αποτυπώνει μία νέα ελληνιστική γραφή. Με στοχασμό, αυτογνωσία και έντονη εσωτερική αναζήτηση, ο ζωγράφος καθοδηγεί την παιδική του μνήμη-βιώματα για την ανάπλαση και δημιουργία μιας νέας σχολής.»

Το Pirée φιλοξενεί τα τελευταία τρία χρόνια τη δουλειά σας, η πόλη του Πειραιά και ο ελληνικός ήλιος αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;

… είναι η ηθική συμμετρία στο Άστυ, ο ελληνικός ήλιος είναι διεθνές τρόπο ζωής που αποτελεί πηγή έμπνευσης… αν βγεις και από το “Καρουζέλ” .

Υπάρχει κάποιο project που να αποτελεί μελλοντικό σας όνειρο;

Ο απώτερος  σκοπός είναι να «προχωρήσω» έστω και ένα χιλιοστό τη ζωγραφική μπροστά.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός από τη ζωγραφική;

…ξανά θα πώ… με τη ζωγραφική, …τη γλυπτική …με το κινηματογράφο.

Βιογραφικό Καλλιτέχνη

Ο Θωμάς Τουρναβίτης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Φοίτησε στο εργαστήρι του γλύπτη Νίκου Στέφου (1997-1999). Αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντέρμπι (Ηνωμένων Βασίλειο) με BA (DP). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολή Philharmonie στο Βερολίνο (Γερμανία 2006). Εργάστηκε ως καθηγητής σημειολογίας στο τμήμα Φωτογραφίας του Δ.ΙΕΚ Βόλου και ως δάσκαλος Καλλιτεχνικών σε ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά της πόλης του Βόλου (2008-2010). Στο ιστορικό του έχει πλέον περί των 30 ατομικών εκθέσεων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Παρίσι, Μόναχο, Μονπελιέ, Αθήνα, Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα, Λευκωσία, Σαράγεβο και αλλού. Ζει και εργάζεται στο ατελιέ του στο Πειραιά.

Περισσότερες πληροφορίες και έργα

2
Άννα Δραγάτση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής Art Voices για τρία χρόνια στο Spam Radio. Αγαπώ πολύ τα ταξίδια. Από τον Ιούλιο του 2016 ανήκω στην ομάδα του beasty-press.com!

Latest Articles

Διάβασε επίσης...