Συνέντευξη της Νατάσσας Καραμανλή και Χαράς Χρυσάφη

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Τα σ’αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη» της Νατάσσας Καραμανλή και Χαράς Χρυσάφη από τις εκδόσεις Grotesque οι συγγραφείς  δέχτηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.

Χ: Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Ένα βράδυ έλαβα ένα κείμενο από τη Νατάσσα Καραμανλή. Ήταν μια πρόσκληση, μια πρόκληση και έπρεπε να απαντήσω. Έτσι ξεκίνησε η ανταλλαγή των λέξεων.

N: Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του παρόντος βιβλίου;

Η συγγραφή κράτησε κάτι λιγότερο από 2 χρόνια. Ουσιαστικά όμως δεν αντιμετωπίστηκε ως μια από κοινού συγγραφή, αλλά η διαδικασία ακολούθησε πιστά τους κανόνες της αλληλογραφίας και δη της εποχής του 1950, όπου και χρονικά διαδραματίζεται. Δηλαδή, η μία επιστολή έπρεπε ευλαβικά να διαδεχτεί την επόμενη. Με την αγωνία ενός εραστή που καρτερικά βάζει σε αναμονή την καρδιά του ως την στιγμή της πολυπόθητης απάντησης, έτσι ακριβώς χτίστηκε αυτό το βιβλίο.

Χ:Πείτε μας λίγα λόγια για τους ήρωές σας, τον Τζέιμς και τη Σιμόν

Ο Τζέιμς είναι ένας μποέμ συγγραφέας, πολύ επιτυχημένος. Προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο φόβο της φθοράς και στη σαγήνη ενός έρωτα. Είναι ένας μορφωμένος, σαγηνευτικός άντρας. Υπερόπτης, μα και τρυφερός. Από την άλλη, η Σιμόν, είναι μια νέα σουφραζέτα που σκαρώνει στιχάκια, μια γυναίκα πολύ μπροστά από την εποχή της, μια επαναστάτρια που σιχαίνεται τα τετριμμένα. Η χιλιομετρική απόσταση κι οι συμβάσεις της ζωής αναζωπυρώνουν όλους του κρυφούς τους πόθους και τους ωθούν σ’ ένα παιχνίδι με τις λέξεις. Ο ένας αγωνίζεται να επικρατήσει έναντι του άλλου, ενώ ταυτόχρονα τα σώματά τους ενώνονται επικίνδυνα. Και τότε καμία σύμβαση δεν μπορεί να εμποδίσει τον έρωτα.

Ν:Πως νιώθετε που το βιβλίο σας τελεί υπό την Αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος;

Είναι η δεύτερη φορά που ο Όμιλος για την Unesco, Τεχνών ,Λόγου και Επιστημών Ελλάδος τιμά κάποιο βιβλίο μου με την χορήγηση της αιγίδας του. Κι αυτή τη φορά χαίρομαι διπλά που επέλεξε να στηρίξει «Τα σ’ αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη» όχι μόνο για την διαφορετικότητα της θεματολογίας του αλλά και ως τιμή στην διττή αυτή συνεργασία μεταξύ εμού και της Χαράς Χρυσάφη, την οποία και θεωρώ απόλυτα εναρμονισμένη με το τελικό αποτέλεσμα.

X: Η ερωτική αλληλογραφία αποτελούσε το καταφύγιο των εραστών, το καθαρτήριό τους, ακόμα και τον εξομολόγο τους, σήμερα τι έχει αλλάξει;

Η εικόνα εδώ και πολλά χρόνια έχει κατακλύσει τις ζωές μας. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας δεν επιτρέπει εύκολα την ουσιαστική επικοινωνία. Το να καθίσει κανείς να γράψει δυο λόγια και να τα μοιραστεί, είναι από μόνο του μια ιεροτελεστία. Ιδίως στην ερωτική επιστολογραφία, οι εραστές πράγματι έβρισκαν ένα καταφύγιο. Η αποτύπωση των σκέψεων στο χαρτί, η αγωνία μιας επόμενης επιστολής από το αντικείμενο του πόθου δημιουργούσε ένα μυστήριο. Σήμερα νομίζω ότι έχει χαθεί ο αυθορμητισμός, ο ενθουσιασμός. Ο εγωισμός και το εφήμερο μας έχουν οδηγήσει σε πιο μοναχικά μονοπάτια.

N: Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα μουσικό κομμάτι να συνοδεύσει το βιβλίο σας ποιο θα ήταν;

Ως αναγνώστρια θα προτιμούσα τον ήχο ενός ακορντεόν κάτω από μια φρενήρη βροχή. Ή ακόμα και ένα βιολί που σπαράζει από μοναξιά. Ως Τζέιμς όμως, θεωρώ πως το ιδανικό άκουσμα θα ήταν το “Les feuilles mortes” (1949) σε στίχους του ποιητή Ζακ Πρεβέρ, από τη φωνή του Yves Montand.

X-N: Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω πολύ για την τιμή που μου κάνατε παραχωρώντας μου αυτή την συνέντευξη, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Χ. Είναι γεγονός ότι μ’ αρέσει να καταπιάνομαι με διάφορα πράγματα ταυτόχρονα και να δοκιμάζομαι σε διαφορετικές διαδρομές όσον αφορά τη συγγραφή. Υπάρχουν ήδη στο συρτάρι μερικές ιδέες που έγιναν λέξεις, μα το ‘χω πει αρκετές φορές, ένας μεγάλος μου στόχος είναι η συγγραφή ενός μυθιστορήματος με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Πρέπει όμως να κάνω την αρχή. Περιμένω, λοιπόν, αυτή την ιδανική στιγμή μέσα μου.

Ν. Σχέδια υπάρχουν αρκετά. Υπήρχαν πάντα και φροντίζω να βρίσκονται αρκετά διαθέσιμα, ώστε να διοχετεύουν ενέργεια και θέληση για την επίτευξη των στόχων μου. Ειλικρινά όμως, δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το επόμενο. Ό,τι κάνει την καρδιά μου να χτυπήσει το ίδιο έντονα, όπως το συγκεκριμένο βιβλίο.

Σύντομο βιογραφικό Νατάσσας Καραμανλή

Θεσσαλονικιά. Ολίγον θεατρική, ολίγον ποιήτρια, μα πάντα υποταγμένη στις λέξεις. Graduate Minor στο Ohio State University, in Element of Theatre and Dramatic Literature.
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στη Θεατρική Αγωγή από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Συνεργασίες με τα περιοδικά SOUL, Αλήθεια της Μακεδονίας, Upgrade και με το ηλεκτρονικό magazino Φυλλάδα (Fylada.gr).

Κείμενα της φιλοξενούνται στο maga.gr, enfo.gr., βιβλιο.net., logografis.gr, vivlionorizontes.com, σε λογοτεχνικά projects (25η ώρα, γραμμόφωνο), στο Infobarrel, Hub pages, Spillwords και Letter Pile στα αγγλικά, καθώς και στο προσωπικό της blog https://soufrazeta.com.

Αντιπρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Το Ράφι της Αγάπης», που δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες για άτομα με χρόνιες παθήσεις, προωθώντας την αξία της θεραπευτικής ανάγνωσης. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), του open think tank foundation «The Open Minds». Μέλος του National Association of Care & Health Support (NACAHS. U.K.)
Βιβλία

«Το καλοκαίρι στον φάρο» «Τέσσερα λεπτά»-Μια ανθολογία flash fiction με αφορμή το ομώνυμο διαδικτυακό της project. «Το μπλουζ της Κυριακής» & «Ωτακουστής» (διπλό βιβλίο)

Συμμετοχές-Συλλογικά
«Τρόμος» με το διήγημα «Μην ανοίξεις το βιβλίο»
«Η ποίηση στις ράγες» e-book, Σύλλογος Φίλων του Βιβλίου
«Χριστός γεννάται» με το διήγημα «Κόκκινοι σκούφοι»

Βραβεύσεις
-Α΄ έπαινος Εφηβικού βιβλίου Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για το εφηβικό μυθιστόρημα «Το καλοκαίρι στον φάρο»
-Α΄ βραβείο θεατρικού μονολόγου, όμιλος για την Unesco Τεχνών, Λόγου κι Επιστημών Ελλάδας για «Το μπλουζ της Κυριακής»
-Γ΄ βραβείο διηγήματος για το «Μάρτυράς μου το φεγγάρι» στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Λογοτεχνικές πένες 2016»
-Α΄ έπαινος ποίησης από το σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες» για το ποίημα «Καθρέφτης»
-Γ΄ βραβείο ποίησης στον ΣΤ΄ παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού για το ποίημα «Κατά τον δαίμονα εαυτού»
-Β’ βραβείο ποίησης του Αρχείου Ιστορίας & Τέχνης Κοζάνης υπό την αιγίδα της Κοβενταρίου Βιβλιοθήκης για το ποίημα «Στερνή μεταλαβιά η αλμύρα»
-Γ΄ βραβείο «Ασημένια Σελίδα» συγγραφής θεατρικού έργου για το «Φιλί από ζάχαρη»
-Έπαινος στον πρώτο Διαγωνισμό Ποίησης της Alzheimer Ελλάς για το ποίημα «Πρόσωπο στην ομίχλη»
-Τιμητική διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης του συλλογου Λόγου, Μουσικής και Τέχνης «Λίνος» για το ποίημα «Μάτια που τραγουδούν τα blues»

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΑΡΑ ΧΡΥΣΑΦΗ

Η Χαρά Χρυσάφη γεννήθηκε το 1988 στη Θεσσαλονίκη.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(ΑΠΘ).
Ασχολείται με τη θεατρική πράξη καθώς και με το θεατρικό παιχνίδι ως θεραπευτικό μέσο σε παιδιά και άτομα με αναπηρίες. Είναι δημιουργός της σελίδας Xartopetseta που σκοπό έχει να καταγράφονται μηνύματα πάνω σε χαρτοπετσέτες. Αρθρογραφεί στο Urnovl και koukidaki. Είναι διοικητικό μέλος του συλλόγου «Το Ράφι της Αγάπης» που δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες όπου εμπλέκονται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, προωθώντας την αξία της θεραπευτικής ανάγνωσης.

Κυκλοφορούν
«Ερωτικές Αντιφάσεις» εκδ. Ωρίωνας
Η θεατρική ομάδα «Αμέα και Μη» μετέφερε τις «Ερωτικές Αντιφάσεις» στο σανίδι σε σκηνοθεσία της Ζηνοβίας Κωστελίδου.
«Καταρρίπτεται»-15 θεατρικοί μονόλογοι εκδ. Ωρίωνας
«Αυτό το βιβλίο θα αυτοκαταστραφεί σε 20 λεπτά» εκδ. Ελκυστής

Συμμετοχές-Συλλογικά
«Στων Ιδεών την Πόλη» εκδ. Ωρίωνας
«Γιορτή Ποιητών» εκδ. Ωρίωνας
«Μονόλογοι» εκδ. τοβιβλίο
«Στα μονοπάτια των λέξεων» εκδ Ωρίωνας
«Ανθολόγιο ποιήσεως» εκδ. Όστρια
«Ποίηση στις ράγες Θεσσαλονίκη-Κατερίνη» e-book
«Χριστός Γεννάται» εκδ. Όστρια
«100+1 Κλειδιά της διπλανής πόρτας» εκδ. iTravelPoetry Publications
«Ιστορίες της άνοιξης» εκδ. Παράξενες Μέρες

Βραβεύσεις
-Βραβείο στον 30ο διαγωνισμό «Σικελιανά» για το βιβλίο «Ερωτικές Αντιφάσεις».
-Τιμητικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα από την Δ.Ε.Ε.Λ στην 34η γιορτή ποιητών.
-1ο βραβείο για το διήγημα «Το λιοντάρι του Θεού» στο διαγωνισμό της Writecraft.
-Τιμητική Διάκριση για το ποίημα «Είμαι ένα μικρό τραπέζι» από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες».

-Β’ έπαινος για το ποίημα «Έρωτας σε συντήρηση» στον 4ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης 2018 του Αρχείου Ιστορίας & Τέχνης Κοζάνης της Κοβενταρίου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
-2ο βραβείο για το ποίημα «Μήτρα ελληνική» στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης με θέμα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Ε.Π.Ο.Κ.
-Τιμητικός Έπαινος για το ποίημα «Απουσιολόγιο» στον 1ο Διαγωνισμό Ποίησης της Alzheimer Ελλάς.
-Βραβείο για το διήγημα «Η άνοιξη μέσα της» στον 4ο Διαγωνισμό Σύντομου Διηγήματος EYELANDS.
-Τιμητική Διάκριση για το ποίημα «Σημάδι των καιρών» στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης του Συλλόγου Λόγου- Μουσικής-Τέχνης, Λίνος.

 
Άννα Δραγάτση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής Art Voices για τρία χρόνια στο Spam Radio. Αγαπώ πολύ τα ταξίδια. Από τον Ιούλιο του 2016 ανήκω στην ομάδα του beasty-press.com!

Latest Articles

Διάβασε επίσης...