Σώσε κι εσύ τους τετράποδους φίλους μας : Τέλος στην κακοποίηση και εγκατάλειψη

 

“Ο σκύλος είναι το μόνο πράγμα στην γη, που σ’ αγαπάει περισσότερο απ’ ότι αγαπάς εσύ τον εαυτό σου.” Josh Billings

Τα περιστατικά κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων δεν έχουν τέλος. Θα περίμενε κανείς, δεδομένης της εξέλιξης των κοινωνιών, τέτοια φαινόμενα να εκλείπουν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά αυξάνονται και η στάση μας παραμένει αρκετά παθητική. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο κακοποιούνται, είτε ενεργητικά είτε παθητικά, περίπου 870.000 ζώα. Και καθώς «η δράση φέρνει αντίδραση», δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι στην θέαση τέτοιων φαινομένων, καθώς τότε γινόμαστε συνυπεύθυνοι στην συνέχιση τους.

Όσον αφορά την κακοποίηση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι εστί και τι μπορούμε εμείς οι ίδιοι να κάνουμε προκειμένου να την περιορίσουμε, μιας και ο νόμος είναι υπαρκτός αλλά όχι εφαρμόσιμος. Η κακοποίηση είναι η κακομεταχείριση, ο βασανισμός για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός της αυτοάμυνας και χωρίζεται σε ενεργητική και παθητική. Η ενεργητική είναι οποιαδήποτε μορφή βίας που ασκείται πάνω στα ζώα και η παθητική έχει να κάνει, κυρίως, με τις συνθήκες διαβίωσής του. Επομένως, εάν και εφόσον είμαστε μάρτυρες στη βίαιη συμπεριφορά απέναντι στους μικρούς μας φίλους πρέπει να αφήσουμε στην άκρη κάθε δισταγμό και να αντιδράσουμε, ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές, κάνοντας καταγγελία και ενημερώνοντας την φιλοζωική του δήμου μας. Ακόμη, λύση αποτελεί η δημοσίευση και κοινοποίηση του περιστατικού στα social media των οποίων η επιρροή δεν έχει όρια.

Σχετικά με το ποσοστό των αδέσποτων τετράποδων που, επίσης, είναι υψηλό στην χώρα μας και οφείλεται στην εγκατάλειψή τους στον δρόμο και στην μετέπειτα ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους, οι λύσεις είναι οι ίδιες προσθέτοντας αυτή τη φορά και την υιοθεσία. Οι φιλοζωικές που δρουν στην Ελλάδα έχουν συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, μεριμνώντας για την προστασία των μικρών μας φίλων μέσα από την προσφορά περίθαλψης, στέγης και τροφής. Έτσι, υιοθετώντας ένα σκύλο ή μια γάτα συμβάλλεις κι εσύ στον περιορισμό των αδέσποτων.

Σώζοντας ένα ζώο που υφίσταται κακοποίηση, συμβάλλεις στην βελτίωση της ίδιας της κοινωνία, διότι, ο άνθρωπος που δεν διστάζει να φερθεί βίαια σε ένα ζώο, συνήθως, δεν θα προβληματιστεί για να κακοποιήσει και έναν άνθρωπο. Το ίδιο ισχύει και για την παραμέληση ενός ζώου, καθώς η παραμέληση παιδιών και ζώων συχνά γίνονται από ίδιο πρόσωπο. Για παράδειγμα ένα ζώο υποσιτισμένο και δεμένο είναι δείγμα ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και στο εσωτερικό της οικογένειας, με την παραμέληση και εγκατάλειψη παιδιών.

Η αξία, που έχει η ατομική δράση για την εξάλειψη φαινομένων κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων, όπως, βέβαια, και για όλα τα πράγματα, είναι μεγάλη, γιατί η αλλαγή ξεκινάει από τον καθένα μας ξεχωριστά. Δείξε και συ αγάπη στα ζώα. Δεν μπορούν να προστατευθούν από μόνα τους. Σε έχουν ανάγκη και σε αγαπούν ανιδιοτελώς, αποδεικνύοντας καθημερινά πόσο υπέροχα πλάσματα είναι και τι όμορφο πρότυπο που αποτελούν για την ανθρωπότητα.

ελληνική φιλοζωική εταιρία,site: www.filozoiki.gr – πανελλήνια φιλοζωική ομοσπονδία, site: pfo.gr – saveagreekstray.com- dogsvoice.gr (πλατφόρμα στήριξης φιλοζωικών οργανώσεων)

 

22
Ανδριάνα Καπάτου
You may say I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will be as one

Latest Articles

Διάβασε επίσης...