Συνέντευξη με τον ηθοποιό Δημήτρη Δανάμπαση!

Αν θα έπρεπε να βρω μια φράση για να χαρακτηρίσω το Δημήτρη Δανάμπαση αυτή θα ήταν “ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα” που είτε φορά τη μάσκα του σοβαρού,του σκληρού,του χαρούμενου καταφέρνει πάντα να μαγνητίσει το φακό με το βλέμμα του.Ο Δημήτρης είναι ένας νέος ηθοποιός με πολλά όνειρα που δεν εφησυχάζει ποτέ.Αν κάτι θα λέγαμε πως ξεχωρίσαμε σε αυτόν πέρα από το ταλέντο και το διαπεραστικό του βλέμμα αυτό είναι η ευγένεια και το χιούμορ.

( ARTE DI TR3 Studio, Κιόση Γεωργιάννα)

Πότε μπήκε το μικρόβιο της υποκριτικής μέσα σου;Ήταν κάτι με το οποίο ήθελες να ασχοληθείς από μικρός;
Πάντοτε το όνειρο μου κι αυτό που ήθελα να ασχοληθώ από μικρός ήταν η υποκριτική. Ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω από μικρός. ‘Ήμουν σίγουρος και έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ. Έδωσα εξετάσεις και μπήκα με υποτροφία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς. Το έκανα σε μία φάση της ζωής μου που είχα έντονη επιθυμία να δοκιμάσω τις δυνατότητες μου.

Μπήκες σε αυτό το χώρο σχετικά πρόσφατα και σε μια περίοδο που οι ηθοποιοί βιώνουν τη κρίση στο μέγιστο βαθμό.Τι είναι αυτό που σου έδωσε την ώθηση να το κάνεις;
Τα πράγματα σ’ όλους τους τομείς είναι δύσκολα τώρα με την κρίση. Για τον καθένα μας, η κρίση έχει την δική της αντιμετώπιση. Ο κόσμος συνήθως σκέφτεται άλλα πράγματα. Έχω κι εγώ πολλά προβλήματα όπως όλοι μας, αλλά όταν πηγαίνω και κάνω δυο ώρες πρόβες για το θέατρο για εμένα λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία. Ξεχνιέμαι από όλα τα προβλήματα που έχω και για δυο ώρες και παραπάνω είμαι εκεί, σε ένα μαγικό κόσμο, πιο αληθινό και από την πραγματικότητα! Δόξα το Θεό, είμαι ικανοποιημένος με ότι έχω κάνει έως τώρα. Θεωρώ πως η υποκριτική είναι μια επιστήμη και όπως όλες οι επιστήμες, έτσι και αυτή πρέπει οπωσδήποτε να σπουδάζεται. Για μένα επαγγελματίας ηθοποιός είναι πρώτα αυτός που έχει σίγουρα σπουδάσει υποκριτική και έχει αποφοιτήσει από μια Δραματική σχολή.

Υπήρξαν άτομα που προσπάθησαν να σε αποθαρρύνουν από αυτή σου την προσπάθεια;
Φυσικά, υπήρξαν άτομα που προσπάθησαν να με αποθαρρύνουν σ’ αυτή την προσπάθεια μου, ή που θα περίμεναν να αποτύχω. Αλλά δεν ασχολήθηκα. Είχα πιο σημαντικά πράγματα να κοιτάξω. Πιστεύω πως τέτοιους ανθρώπους δεν έχω ανάγκη να υπάρχουν στην ζωή μου. Προτιμώ να κάνω πάντοτε αυτό που λέει η καρδιά μου και να μην επηρεάζομαι από κανέναν. Όταν θέτεις έναν στόχο οφείλεις να τον υπηρετήσεις έως το τέλος. Αυτός ήταν ο εξ αρχής στόχος μου. Από τους γονείς μου, κατά κύριο λόγο είχα στήριξη, εμπιστοσύνη και χαρά και στην συνέχεια από ανθρώπους και συνεργάτες του ίδιου χώρου. Τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

(Φωτογραφία,Ιφιγένεια Λογοθέτη)

Πέρα από το θέατρο έχεις παρακολουθήσει μαθήματα χορού αλλά και μουσικού θεάτρου.Το musical είναι κάτι που θα σε ενδιέφερε;
Φυσικά και θα με ενδιέφερε το μιούζικαλ! Έχουμε αξιόλογους δημιουργούς που αν τους βάλουμε να δουλέψουν και να δημιουργήσουν, σίγουρα θα βγουν πολύ ωραία πράγματα. Δεν σου κρύβω ότι είναι κάτι που υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Ένα μιούζικαλ που να αφορά περισσότερο το ελληνικό κοινό προσαρμοσμένο στο σήμερα.

Έχεις κάνει αρκετές συνεργασίες τόσο στο θέατρο όσο και στη τηλεόραση και τον κινηματογράφο.Αν έπρεπε να επιλέξεις ένα από τα τρία ποιο θα ήταν αυτό;
Το όνειρο μου είναι ο κινηματογράφος και η τηλεόραση, εκεί εστιάζω και το μέλλον μου ως ηθοποιός. Για αυτό τον λόγο άλλωστε επέλεξα αυτό το επάγγελμα. Το θέατρο, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος, είναι τρία διαφορετικά πράγματα για έναν ηθοποιό. Το θέατρο σε ξεγυμνώνει ως ηθοποιό, δεν μπορείς να κρυφτείς από το θεατή κι αυτό πάντα αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η τηλεόραση από την άλλη είναι πιο κουραστική γιατί έχει πολύωρα γυρίσματα και απαιτεί μεγάλες αντοχές. Ο κινηματογράφος όμως έχει τη δική του μαγεία και την έζησα σε έπακρο σε αρκετές συνεργασίες που είχα. Πιστεύω πως ένας καλός ηθοποιός μπορεί να τα απολαύσει όλα το ίδιο, αρκεί να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Διαβάζοντας το βιογραφικό σου βλέπω πως οι περισσότερες συμμετοχές σου είναι σε κινηματογραφικές ταινίες,αν θα έπρεπε να ξεχωρίσεις κάποια ποια θα ήταν αυτή;
Όλες μου οι κινηματογραφικές δουλειές στις οποίες συμμετείχα είχαν κάτι αξιόλογο να μου δώσουν και κάτι να θυμάμαι από αυτές. Ωστόσο αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια.. αυτή θα ήτανε η πρώτη μου κινηματογραφική δουλειά με τίτλο «Αίθουσα Αναμονής», μια ταινία κυπριακής παραγωγής σε σκηνοθεσία του βραβευμένου στο Χιούστον σκηνοθέτη, Αλέξανδρου Λεονταρίτη.

(Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας “Αίθουσα Αναμονής” και το προσωπικό αρχείο του Δημήτρη)

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσεις με μια φράση την υποκριτική αλλά και γενικότερα το θέατρο ποια θα επέλεγες;
Θεωρώ το θέατρο μορφή τέχνης, επειδή πιστεύω στην μεταμορφωτική του δύναμη. Απλώς πρέπει κανείς να διαβάζει, να κοιτάει, να ακούει, να θυμάται. Αν το θέατρο ήταν ρήμα, θα ήταν “θυμάμαι”. Η πράξη της μνήμης, είναι μία σωματική πράξη, και βρίσκεται στην καρδιά της τέχνης του θεάτρου και της υποκριτικής. Όπως προανέφερα θεωρώ πως η υποκριτική είναι μια επιστήμη και όπως όλες οι επιστήμες, έτσι και αυτή πρέπει να σπουδάζεται

Υπάρχει κάποιος ηθοποιός που να αποτελεί πρότυπο για σένα:
Αρκετοί.Αλ πατσίνο, Ρόμπερτ Ντε νίρο, Λίαμ Νίσον, Τζακ Νίκολσον, Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Πιστεύεις πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους ή πως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων και χαρακτήρων;
Είμαι της άποψης πως τις ευκαιρίες οφείλεις να τις δημιουργήσεις μόνος σου. Ως καλλιτέχνης πρέπει να κάνεις αισθητή την παρουσία σου. Να πιστεύεις στον εαυτό σου και στην ματιά σου, για να πιστέψουν και οι άλλοι σε σένα. Σ’ άλλες περιπτώσεις, οι ευκαιρίες είναι σαν βέλη, πρέπει να τις αρπάζεις όταν σου παρουσιάζονται. Και ασφαλώς θα πρέπει να δίνονται σε νέους καλλιτέχνες. Ένας νέος στον χώρο δουλεύοντας μαζί με κάποιον έμπειρο θα έχει να μάθει περισσότερα, θα πάρει εμπειρίες και θα πατά καλύτερα στα πόδια του. Τότε θα βρεις το κομμάτι του χώρου που σου αναλογεί για να εκφραστείς όπως θέλεις.

(Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας “Αμανάτι”)

Υπάρχει κάποια καθημερινή τηλεοπτική σειρά στην οποία θα ήθελες να συμμετέχεις;
Κατά την γνώμη μου υπάρχουν πάρα πολλές αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές με σπουδαίους συντελεστές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια.

Σε τι φάση βρίσκεσαι καλλιτεχνικά αυτή τη περίοδο;
Πριν λίγες μέρες έγινε η κλειστή προβολή της ταινίας ISIS BRIDE την οποία υπογράφει ο Ιρανός σκηνοθέτης Morteza Jafari. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που συμμετείχα σε αυτή την παραγωγή καθώς πρόκειται για μία ταινία που προορίζεται για το Φεστιβάλ Καννών. Επιπλέον υπάρχουν ακόμη δύο ταινίες στις οποίες συμμετείχα και αναμένονται να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2017. Και τέλος τον Ιούνιο ολοκληρώνω τις σπουδές μου πάνω στην υποκριτική.

(Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας Isis Bride)

Μένεις στη Θεσσαλονίκη.Έχεις σκεφτεί ποτέ να μετακομίσεις στην Αθήνα ή ακόμη και στο εξωτερικό με σκοπό να κυνηγήσεις μια μεγαλύτερη καριέρα;
Βεβαίως και είναι κάτι που σκέφτομαι, δεν εστιάζω μόνο στο τώρα. Σαν καλλιτέχνης έχω σχέδια για το μέλλον. Και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο κάποια στιγμή στο μέλλον να κυνηγήσω το όνειρο μου είτε στην Αθήνα είτε στο εξωτερικό.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που ονειρεύεσαι να παίξεις;
Στην ζωή μας καθημερινά παίζουμε τους πιο καλούς ρόλους εάν το σκεφτείς. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ονειρεύομαι έναν μόνο ρόλο. Ο ηθοποιός είναι πολύ-εργαλείο. Πρέπει να μπορείς και να δοκιμάζεις πράγματα χωρίς να φοβάσαι να τσαλακώνεσαι. Η μεταμόρφωση, είναι αυτή που μου δίνει ενέργεια στο θέατρο. Κι όταν ο ρόλος, ο ήρωας που καλούμαι να προσεγγίσω είναι τόσο διαφορετικός από εμένα, τότε είναι που τον απολαμβάνω όσο τίποτα άλλο. Μου αρέσει εξίσου ο κωμικός ρόλος όσο και ο δραματικός.

Τι συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική;
Αν το όνειρό σου είναι να γίνεις ηθοποιός τότε κυνήγησέ το, αξίζει τον κόπο, άκου με που σου λέω…

(Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας “Ουζερί Τσιτσάνης”)

Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ που μου παραχώρησες αυτή τη συνέντευξη.
Και εγώ σε ευχαριστώ με τη σειρά μου για αυτή την πολύ όμορφη συνέντευξη.

(Φωτογραφίες από τα γυρίσματα του ντοκυμαντέρ “Τα παιδιά της Σαμαρίνας”)

(φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας “Εγώ και Εγώ”)

Για να μάθετε περισσότερα για το Δημήτρη Δανάμπαση ακολουθήστε τον στην επίσημη σελίδα του στο facebook κάνοντας κλικ εδώ και στο instagram

Η αρχική φωτογραφία της συνέντευξης ανήκει επίσης στην Ιφιγένεια Λογοθέτη.

7

Latest Articles

Διάβασε επίσης...