Σουηδική Ακαδημία: «Δεν θα υπάρξει Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018»

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι δεν θα απονείμει βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018, μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Το Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο Νόμπελ στη λογοτεχνία δεν θα κατονομάσει το βραβείο φέτος, δήλωσε την Παρασκευή – όχι λόγω έλλειψης αξιόλογων συγγραφέων, αλλά λόγω της επίθεσης και της δημόσιας αγανάκτησης που έχει προκαλέσει η αποκάλυψη σεξουαλικού σκανδάλου.

Η Σουηδική Ακαδημία δήλωσε ότι θα αναβάλει το βραβείο του 2018 μέχρι το επόμενο έτος, όταν θα ονομάσει δύο νικητές, καθιστώντας το πρώτο έτος από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο που η επιτροπή αποφάσισε να μην παραχωρήσει μία από τις πιο αγαπημένες πολιτιστικές τιμές παγκοσμίως. Η ακαδημία συμμετέχει μόνο στο βραβείο της λογοτεχνίας, επομένως άλλα Βραβεία Νόμπελ δεν επηρεάζονται.

Αν και τα βραβεία θα πρέπει να απονέμονται ετησίως, μπορούν να αναβληθούν ή να παραληφθούν “όταν προκύψει μια κατάσταση σε ένα θεσμικό όργανο βραβεύσεων που είναι τόσο σοβαρό ώστε η απόφαση του βραβείου δεν θα θεωρηθεί αξιόπιστη”, το Ίδρυμα Nobel, το οποίο διέπει όλα τα βραβεία, υπογράμμισε σε δήλωση που δημοσιεύτηκε online την Παρασκευή το πρωί. “Η κρίση στη Σουηδική Ακαδημία έχει επηρεάσει δυσμενώς το βραβείο Νόμπελ. Η απόφασή τους υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα συμβάλει στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης φήμης του βραβείου Νόμπελ ».

Η ανακοίνωση ότι δεν θα υπάρξει βραβείο 2018 είναι το τελευταίο σε μια σειρά χτυπημάτων στην ακαδημία, που εμφανίστηκαν με τη λάμψη του κινήματος #MeToo, δίνοντας παγκόσμια προσοχή.

 

2
Άννα Δραγάτση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής Art Voices για τρία χρόνια στο Spam Radio. Αγαπώ πολύ τα ταξίδια. Από τον Ιούλιο του 2016 ανήκω στην ομάδα του beasty-press.com!

Latest Articles

Διάβασε επίσης...