Σκοτεινό Ποτάμι (Κριτική Ταινίας)

Ο Clint Eastwood είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του 20ού αιώνα. Η μακριά πορεία του ηθοποιού και σκηνοθέτη ξεκινάει από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, σημειώνοντας, έτσι, αρκετές επιτυχίες στην κινηματογραφική οθόνη. Μια από τις σπουδαιότερες επιτυχίες του Clint Eastwood είναι το Σκοτεινό Ποτάμι που κυκλοφόρησε το 2003. Η ταινία αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και τους κριτικούς, με αποτέλεσμα να προταθεί σε 6 κατηγορίες στις Ακαδημίες των Όσκαρ, οι οποίες είναι Α’ και Β’ ανδρικού ρόλου για τους Sean Penn και Tim Robbins, καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη για τον Clint Eastwood, Β’ γυναικείου ρόλου για την Maria Gay Harden και καλύτερης απόδοσης σεναρίου. Το Σκοτεινό Ποτάμι απέσπασε 2 Όσκαρ και πιο συγκεκριμένα για τους ηθοποιούς Sean Penn και Tim Robbins.

Η πλοκή της ταινίας βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Dennis Lehane και ακολουθεί τις ζωές τριών ανδρών, που ήταν παιδικοί φίλοι, να θρυμματίζονται όταν ένας από αυτούς έρχεται αντιμέτωπος με μια οικογενειακή τραγωδία.

Όσον αφορά την σκηνοθεσία, ο Clint Eastwood στήνει την ταινία με έναν πολύ λιτό αλλά συνάμα όμορφο τρόπο. Πλάθει μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, η οποία σε συνδυασμό με τους χαρακτήρες που σταδιακά ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του κοινού, επιτυγχάνει να το τραβήξει όλο και πιο βαθιά στα σπλάχνα αυτής της σαγηνευτικής μα τραγικής ιστορίας.

Βέβαια, την ταινία την ολοκληρώνει η απίστευτη ηθοποιία των Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon και Maria Gay Harden. Oι τέσσερις ηθοποιοί καταφέρνουν να αποδώσουν αψεγάδιαστα τους χαρακτήρες τους, με αποτέλεσμα να προσφέρουν μια αρκετά δυνατή και συναισθηματική αναπαράσταση. Ειδικότερα, οι Sean Penn και Tim Robbins αποτυπώνουν στον φακό της κάμερας ανθρώπους με πάθη και βάσανα από το παρελθόν που ακόμη τους στιγματίζουν, και εξαιτίας αυτής της βαρύτητας που διαθέτουν τα πρόσωπα η κατάληξη της ιστορίας γίνεται ακόμα πιο τραγική και σκληρή.

Εν κατακλείδι, το Σκοτεινό Ποτάμι του Clint Eastwood είναι μια πολύ καλή ταινία, διότι συνδυάζει το αστυνομικό δράμα μυστηρίου με διάφορες άλλες θεματικές που προσπαθούν να θίξουν κοινωνικά προβλήματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση και η παιδεραστία. Η ταινία είναι ένα ταξίδι με στόχο να αποδείξει ότι ορισμένες φορές οι φόβοι πυροδοτούν πολύ σκοτεινά ανθρώπινα συναισθήματα που πρέπει σαν οντότητες να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά.

Βαθμός: 4/5

 

3
Λευτέρης Σέρρας
Ο Νίτσε συνήθιζε να λέει "Χωρίς τη μουσική η ζωή μας θα ήταν ένα λάθος" εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι χωρίς την Τέχνη στη ζωή μας, είτε αυτή έχει τη μορφή της μουσικής, είτε του κινηματογράφου, είτε της λογοτεχνίας οι ζωές όλων μας θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το όνομά μου είναι Λευτέρης Σέρρας, είμαι 23 ετών και είμαι φανατικός οπαδός του κινηματογράφου, της μουσικής και της λογοτεχνίας.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...