Σεξουαλική παρενόχληση: ταμπού και ευκαιρία για κοινωνικό προβληματισμό

Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και πληθαίνουν οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό. Θύτες, καταξιωμένοι άντρες από τον χώρο της τέχνης. Πρώτα, ο Harvey Weinstein, κινηματογραφικός παραγωγός, στην συνέχεια ο Kevin Spacey, πασίγνωστος ηθοποιός και ο Louis C.K, δημοφιλής κωμικός. Πλέον το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης συζητιέται πιο έντονα από ποτέ, ακόμα και στην Ελλάδα, που αποσιωπά συνήθως ό,τι ταράζει τα νερά της πατριαρχίας. Οι μαρτυρίες που ήρθαν στην επιφάνεια, σε συνδυασμό με την 25η Νοέμβρη, αναγνωρισμένη ημέρα ενάντια στην βία κατά των γυναικών, δίνουν την ευκαιρία να προβληματιστούμε για κάτι που όπως φαίνεται δεν είναι και τόσο μακριά από εμάς.


Δυστυχώς, η σεξουαλική παρενόχληση δεν περιορίζεται στον χώρο της show biz. Η σεξουαλική παρενόχληση υπάρχει παντού: Στο λεωφορείο, στον χώρο εργασίας, στο σχολείο, στη σχολή. Οι θύτες δεν είναι πάντα άγνωστοι που απλώς εκμεταλλεύονται αυτήν ακριβώς την ιδιότητά τους. Μπορεί να είναι το αφεντικό σου, ο καθηγητής σου, ο οικογενειακός φίλος, ακόμη και ο σύντροφός σου. Θύτης όμως, δεν είναι μόνο αυτός που παρενοχλεί/κακοποιεί. Είναι και αυτός που σπεύδει να κατηγορήσει το θύμα που είχε το θράσος να αντιδράσει, να καταγγείλει, να ζητήσει βοήθεια ως ένδειξη αυτοσεβασμού. Είναι αυτός που ψέγει το θύμα επειδή άργησε να μιλήσει, επειδή «απλώς επιδιώκει την δημοσιότητα», επειδή μπερδεύει το φλερτ με την παρενόχληση και επειδή «το ζητούσε ο οργανισμός του/της». Το πιο λυπηρό είναι πως αυτές οι απόψεις δεν ανήκουν αποκλειστικά σε άνδρες. Κάνοντας μία μίνι έρευνα στα Social Media, ήρθα αντιμέτωπη με πολλές γυναίκες που δεν θεωρούν την σεξουαλική παρενόχληση κοινωνικό πρόβλημα, αλλά «μόδα» . Δεν βρίσκουν τον λόγο για τον χαμό που γίνεται, δεν καταλαβαίνουν γιατί τα θύματα αντί να κολακεύονται, παραπονιούνται κιόλας. Ναι, σεξιστές λοιπόν δεν είναι μόνο οι άντρες, η πατριαρχία δεν αρέσει μόνο σε αυτούς.

Το παραπάνω ποστ συνοψίζει τέλεια μια γενικευμένη αντίληψη για την σεξουαλική παρενόχληση.
Ενόψει των εξελίξεων, η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων δημοσιοποίησε 4 σποτ που θίγουν το ζήτημα αυτό. Σε αυτά συμμετέχουν αφιλοκερδώς γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Μαρία Σολωμού, η Ναταλία Δραγούμη κ.α. Τα σποτ αυτά συνοψίζουν εξαιρετικά την κατάσταση με μια ευθύτητα που αναμφισβήτητα είναι δύσπεπτη σε κάποιους.

https://www.youtube.com/watch?v=YYYSmkyXQZM

Καταλήγοντας, φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει πια στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την σεξουαλική παρενόχληση. Τα θύματα δεν ντρέπονται όσο στο παρελθόν να διεκδικήσουν το αυτονόητο και ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης δεν στέκεται με το δάκτυλο στην σκανδάλη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά την ανησυχία και την ανάγκη να δείξουμε αλληλεγγύη σε κάθε ύπαρξη που απαξιώνεται με αυτό τον τρόπο.

5
Εύα Κουτσουραδή
"Αγαπάω τα ταξίδια και την έρευνα,οπότε αποφάσισα να γίνω δημοσιογράφος. Γράφω πολύ,μιλάω περισσότερο"

Latest Articles

Διάβασε επίσης...