Seven (Κριτική Ταινίας)

Το “Seven” είναι ένα αστυνομικό θρίλερ και η 2η ταινία του σκηνοθέτη David Fincher, η οποία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους το 1995 και αμέσως κέντρισε την προσοχή των κριτικών και των φανς του σινεμά. Το έργο του David Fincher δεν τράβηξε φυσικά μόνο τα βλέμματα των κριτικών αλλά και της ίδιας της Ακαδημίας των Όσκαρ που το πρότεινε για την κατηγορία καλύτερης επεξεργασίας. Δυστυχώς, η παραγωγή δεν κατέκτησε το βραβείο αλλά πέτυχε να μείνει στην ιστορία του σινεμά ως μια από τις καλύτερες και πιο τρομακτικές αστυνομικές ιστορίες. Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, αποφάσισα να κάνω ένα αφιέρωμα σε μια από τις καλύτερες ταινίες του David Fincher.

Η πλοκή του “Seven” έχει να κάνει με δύο αστυνομικούς που καλούνται να εξιχνιάσουν και να λύσουν τα εγκλήματα ενός κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος χρησιμοποιεί τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα ως πηγή έμπνευσης των κινήτρων του. Ο δολοφόνος, δηλαδή, σκοτώνει επτά διαφορετικούς ανθρώπους με τρόπους που αντικατοπτρίζουν τα αμαρτήματα αυτά.

Από σκηνοθετικής άποψης το “Seven” είναι ένα αριστούργημα, καθώς ο David Fincher στήνει υποδειγματικά την ατμόσφαιρα της ταινίας τραβώντας έτσι το κοινό μέσα στα σπλάχνα της πόλης στην οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα. Μια πόλη σκοτεινή, μια πόλη βουτηγμένη στο έγκλημα, στην αμαρτία και στην απελπισία. Κάθε πλάνο δίνει ζωντάνια και βοηθάει στο ξετύλιγμα αυτής της απίστευτης ιστορίας. Κάθε πλάνο στοιχειώνει τον θεατή και τον βυθίζει μέσα στην απελπιστική και φρικαλέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι κεντρικοί χαρακτήρες της ταινίας. Η κινηματογραφία είναι αψεγάδιαστη και σπρώχνει με απίστευτο τρόπο τις θεματικές που θέλει να διηγηθεί ο David Fincher και φυσικά ο Andrew Kevin Morgan που έγραψε το σενάριο.

Τους δύο κεντρικούς ρόλους της ταινίας, του Ντετέκτιβ William Somerset και του Ντετέκτιβ David Mills, ανέλαβαν οι Morgan Freeman και Brad Pitt αντίστοιχα. Οι ρόλοι τους είναι χαρακτηριστικοί και είναι αυτοί που πραγματικά ώθησαν την ταινία στο να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες αστυνομικές ιστορίες. Οι χαρακτήρες αυτοί έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και ιδεολογίες. Χαρακτηρίζονται από εντελώς διαφορετικές κοσμοθεωρίες, οι οποίες μέσα στα πλαίσια της ταινίας δοκιμάζονται και συγκρούονται. Όμως, καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με την απάνθρωπη φύση του δολοφόνου και για αυτό το λόγο συνεργάζονται. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, έρχεται για να συμπληρώσει την τριάδα ο Kevin Spacey, ο οποίος ως John Doe κλέβει την παράσταση και καταφέρνει με την ολιγόλεπτη παρουσία του στην κλιμάκωση της ταινίας να φρικάρει, να στοιχειώσει και να σημαδέψει τους χαρακτήρες αλλά και το ίδιο το κοινό.

Συμπερασματικά, το “Seven” του David Fincher είναι ένα σκοτεινό και “διεστραμμένο” αστυνομικό θρίλερ, το οποίο συγκαταλέγεται στις καλύτερες ταινίες του σινεμά. Είναι μια ταινία με βάθος και ουσία που στοχεύει να αναδείξει ότι ο άνθρωπος πάντα μπορεί να ξεφύγει από τα όρια του. Είναι ένα έργο που εμβαθύνει στα άδυτα της ανθρώπινης φύσης αναλύοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Είναι ένα έργο σκληρό, ξερό και βάρβαρο που δεν βασίζεται στην βία αλλά στους χαρακτήρες για να διηγηθεί αυτή την άρτια ιστορία και αυτό είναι που κάνει το Seven να διαφέρει από όλες τις άλλες αστυνομικές ταινίες. Είναι ένα αριστούργημα που οι λάτρεις του κινηματογράφου αξίζει να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους.

Βαθμός: 4,5/5

2
Λευτέρης Σέρρας
Ο Νίτσε συνήθιζε να λέει "Χωρίς τη μουσική η ζωή μας θα ήταν ένα λάθος" εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι χωρίς την Τέχνη στη ζωή μας, είτε αυτή έχει τη μορφή της μουσικής, είτε του κινηματογράφου, είτε της λογοτεχνίας οι ζωές όλων μας θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το όνομά μου είναι Λευτέρης Σέρρας, είμαι 23 ετών και είμαι φανατικός οπαδός του κινηματογράφου, της μουσικής και της λογοτεχνίας.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...