Σε σχέση με… το αλκοόλ;

Αλκοόλ μία λέξη, πολλά διαφορετικά ποτά. Το αλκοόλ βρίσκεται παντού στις ταβέρνες , στις καφετέριες , στα σπίτια, στους δρόμους. Όλοι πίνουμε από ένα ποτάκι τουλάχιστον –ειδικά στις γιορτές λίγο παραπάνω- το θέμα είναι ότι κάποιοι δεν μπορούν ποτέ να μείνουν στο ένα ποτάκι , πόσο μάλλον το έχουν ανάγκη σε όλες τις φάσεις της μέρας. Τότε αρχίζει το πρόβλημα, όταν το ποτό γίνεται ανάγκη και το χρειάζεσαι για να αντέξεις την καθημερινότητά σου. Τίποτα δεν σου φαίνεται να έχει ενδιαφέρον αν δεν είσαι ‘’αλλού’’.


Πέρα από το κομμάτι της σωματικής υγείας, που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε μερικά πράγματα για την κατάπτωση που συμβαίνει στον οργανισμό, αξίζει λίγο να ρίξουμε μία πιο κοντινή ματιά στο τι συμβαίνει στο ψυχισμό κάποιου που είναι εθισμένος στο αλκοόλ καθώς και στους γύρω του.

Κάποιος που υποφέρει από αυτόν το εθισμό, έχει ανάγκη η μέρα του να ξεκινάει με ποτό γιατί νιώθει ότι έτσι μπορεί να τα βγάλει πέρα στο οτιδήποτε του συμβεί μέσα στη μέρα. Είναι πολύ δύσκολο να εργάζεται κάποιος, καθώς δεν μπορεί να είναι συγκεντρωμένος και λόγω της επήρειας δεν θα μπορεί να είναι εντάξει στις απαιτήσεις τις εργασίας του, καθώς θα είναι μεθυσμένος. Πολλές φορές υπάρχει ακόμη και πρόβλημα επικοινωνίας.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί συνήθως στην απομάκρυνση από τους φίλους και την οικογένεια του ατόμου, με αποτέλεσμα να καταστρέφει τις σχέσεις του σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει διότι το άτομο που είναι υπό την επήρεια, είναι ‘’χαμένο’’, οπότε τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να είναι ‘’παρών’’ νοητικά και συναισθηματικά για τους άλλους, με αποτέλεσμα η μόνη πραγματική του σχέση να είναι αυτή με το αλκοόλ. Ο άλλος λόγος που καταστρέφονται οι σχέσεις είναι γιατί το άτομο βρίσκεται συνεχώς σε σύγχυση λόγω του ποτού με αποτέλεσμα τα συναισθήματά του και οι αντιδράσεις του να είναι εκρηκτικές, απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες, κάτι που απομακρύνει και συνήθως φοβίζει το περίγυρο. Γι’ αυτό αρκετές φορές η περιθωριοποίηση ξεκινάει από τους δικούς τους ανθρώπους, έτσι δεν λαμβάνεται η σωστή βοήθεια και η περιθωριοποίηση συνεχίζεται και από την υπόλοιπη κοινωνία..

Το αλκοόλ είναι ακόμη πιο καταστροφικό αν προϋπάρχει πρόβλημα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχιατρικές παθήσεις πολλές φορές στρέφονται στις καταχρήσεις και κυρίως στο αλκοόλ, καθώς είναι και νόμιμο, διότι πιστεύουν ότι θα ανακουφιστούν λίγο από τη νόσο τους. Δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι να βιώνουν ακόμη εντονότερα τα συμπτώματα της νόσου ή να πέφτουν σε καταστολή σε συνδυασμό,ιδιαίτερα, με φάρμακα . Δίχως άλλο στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση προστίθεται και ο αλκοολισμός μετά τη λανθασμένη χρήση του ποτού ως καταπραϋντικό.

Όταν φτάνεις στο σημείο να αντλείς ευχαρίστηση μόνο μέσα από το ποτό είναι πολύ δύσκολο να προσπαθήσεις να επανέλθεις, κυρίως γιατί θα πρέπει να έρθεις αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, με χιλιάδες αρνητικά συναισθήματα. Και συνήθως το αλκοόλ είναι μία προσπάθεια διαφυγής από τα αρνητικά συναισθήματα, και ένας γρήγορος δρόμος προς την ευχαρίστηση. Η διακοπή του σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθεις να παίρνεις ευχαρίστηση από τους γύρω σου και τις σχέσεις σου μαζί τους, καθώς και από τον εαυτό σου, τον οποίο θα πρέπει να αναδομήσεις, γιατί για να φτάσεις να εξαρτάται ο νους σου και οι αντιδράσεις σου από το αλκοόλ σημαίνει ότι κάτι σε ενοχλεί πάνω σου ή ότι κάτι προσπαθείς να αποφύγεις να αντιμετωπίσεις.

Όταν βλέπουμε άτομα που χάνονται μέσα στο ‘’μαγικό’’ αυτό κόσμο το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε –ειδικά όσο είναι νωρίς- είναι να απλώσουμε το χέρι μας και να τους βοηθήσουμε να σταθούν αντιμέτωποι με τη ζωή και το πρόβλημά τους, και όχι να γυρίζουμε την πλάτη ή να παριστάνουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ακόμη και αν κάποιος δεν είναι μέλος της οικογένειάς μας και βρίσκεται στον κοινωνικό μας περίγυρο και πάλι μπορούμε να τον βοηθήσουμε να ξεφύγει από το ”δίχτυ” που έχει μπλεχτεί, και όχι να τον μετατρέψουμε σε κοινωνικό παράσιτο λόγω της εξάρτησής του.

2
Μαριλένα Μπεκύρη
Φοιτήτρια,21 ετών, και αρκετά τελειομανής. Πιστεύω στη μαγεία της συγγραφής, και πως αυτή μας βοηθάει να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα

Latest Articles

Διάβασε επίσης...