Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τη νοημοσύνη

Ο τοξικός αέρας μπορεί να προκαλέσει μείωση του επιπέδου εκπαίδευσης κατά αρκετά χρόνια και μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί μια “τεράστια” μείωση στη νοημοσύνη μας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο τοξικός αέρας μπορεί να μειώσει το επίπεδο εκπαίδευσης του καθενός κατά ένα έτος – και αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε εκπαίδευση λίγων ετών για όσους είναι άνω των 64 ετών.

Ο Δρ Xi Chen, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ηλικιωμένους, καθώς αυτό γίνεται συνήθως όταν γίνονται οι πιο κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις της ζωής τους. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στη νοημοσύνη, πράγμα που σημαίνει ότι οι μαθητές μπορεί να επιδεινώσουν τις δραστηριότητές τους εάν κάνουν σημαντικές εξετάσεις σε μολυσμένες ημέρες. Ο Δρ Τσεν προειδοποίησε ότι η ζημιά στη νοημοσύνη είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς ο αέρας του κόσμου γίνεται πιο μολυσμένος, καθώς κάθε αύξηση της.

Ο Δρ Τσεν προειδοποίησε: «Δεν υπάρχει συντόμευση για την επίλυση αυτού του ζητήματος. Οι κυβερνήσεις πρέπει πραγματικά να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό μπορεί να ωφελήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο είναι μία από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις γλωσσικές και αριθμητικές δοκιμασίες 20.000 ατόμων και συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα αρχεία του διοξειδίου του αζώτου και του διοξειδίου του θείου. Όσο περισσότερο άτομο εκτεθεί στον τοξικό αέρα, τόσο χειρότερη ήταν η ζημιά στη νοημοσύνη του. Η ικανότητα της γλώσσας υπέφερε περισσότερο από τη μαθηματική ικανότητα και οι άνδρες τραυματίστηκαν περισσότερο από τις γυναίκες – πιθανώς επειδή υπάρχουν διαφορές στον τρόπο εργασίας των αρσενικών και γυναικείων εγκεφάλων.

Ο τοξικός αέρας αναφέρει ότι προκαλεί πάνω από επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, αλλά η βλάβη στις γνωστικές ικανότητες των ανθρώπων δεν είναι τόσο κατανοητή.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την «εξαιρετικά υψηλή θνησιμότητα» σε άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Πηγή: Guardian

 

2
Άννα Δραγάτση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής Art Voices για τρία χρόνια στο Spam Radio. Αγαπώ πολύ τα ταξίδια. Από τον Ιούλιο του 2016 ανήκω στην ομάδα του beasty-press.com!

Latest Articles

Διάβασε επίσης...