Roberto Benigni
pinterest.com
Λίγα λόγια την ζωή του:

Ο Roberto Benigni γεννήθηκε, στις 27 Οκτωβρίου το 1952 στο Manciano la Misericordia, κοντά στο Castiglion Fiorentino στην Toscana της Ιταλίας. Είναι Ιταλός ηθοποιός, κωμικός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Βραβευμένος με Όσκαρ Α΄Ανδρικού ρόλου για την ταινία La Vita è Bella, το 1997.

Ο Roberto μεγάλωσε σε μία καθολική οικογένεια, ήταν μάλιστα και παπαδοπαίδι. Μέχρι σήμερα χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως πιστό. Η οικογένεια του, ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Έχει τρεις μεγαλύτερες αδερφές, την Μπρούνα, την Αλμπερτίνα και την Άννα. Η μητέρα του, Isolina Panini, κατασκεύαζε υφάσματα κι ο πατέρας του, Luigi Benigni, ήταν αγρότης, ο οποίος μετανάστευσε στην Αλβανία, με σκοπό την αναζήτηση καλύτερης τύχης γι’ αυτόν και την οικογένεια του. Στάθηκε όμως άτυχος και φυλακίσθηκε υπό τη γερμανική κατοχή ως σκλάβος για δύο χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen. Το χιούμορ του Benigni γαλουχήθηκε μέσα από τις ωραιοποιημένες ιστορίες του πατέρα του απ’ αυτή την περίοδο. Αυτές τις ιστορίες μάλιστα χρησιμοποίησε ως βάση στην ταινία La Vita è Bella.

 

Τα πρώτα βήματα:

Από μικρή ηλικία είχε σκοπό να βρεθεί στον κόσμο του θεάματος και στην ηλικία μόλις των 13 χρόνων έγινε βοηθός ενός από τους μάγους του τσίρκου, που είχε έρθει στην πόλη του. Στη συνέχεια διασκευάσε γνωστά ποιήματα, ως μια παράδοση της περιοχής του. Αποδείχτηκε έτσι το μεγάλο ταλέντο του και είχε τεράστια απήχηση στην Τοσκάνη. Αργότερα έλαβε μέρος σε ένα Underground θέατρο για ένα χρόνο. Όταν πια μετέβει στη Ρώμη, βρέθηκε σε αρκετές θεατρικές ομάδες, όντας πλέον ηθοποιός. Εκεί ήρθε σε επαφή με έργα μεγάλων καλλιτεχνών,μαγεύτηκε από τα έργα του William Shakespeare. Εκείνος που πραγματικά τον επηρέασε, ήταν ο Charlie Chaplin. Ο Benigni μελέτησε το χιούμορ, τις κινήσεις του σώματος του, τις εκφράσεις του προσώπου του, αλλά και τον τρόπο που πάντρευε την κωμωδία με την τραγωδία. Στοιχεία που υιοθέτησε μετέπειτα στην καριέρα του.

Έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1970 με τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική εκπομπή Televacca του Renzo Arbore και τον πρώτο πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία Berlinguer ti voglio bene, όπου ο ίδιος μαζί με τον Bertolucci έγραψαν. Η τολμηρότητα όμως της εκπομπής σε συνδυασμό με την αυστηρότητα της λογοκρισίας την εποχή εκείνη, οδήγησε στη διακοπή της. Ο εναγκαλισμός του κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης με τον αρχηγό του κομμουνιστικού κόμματος Enrico Berlinguer δημιούργησε σκάνδαλο, λόγω της τυπικότητας των πολιτικών της εποχής. Τη δεκαετία του 1980, διέκοψε το έργο του η λογοκρισία με αιτιολογία κάποια έκφραση προσβλητικού περιεχομένου σχετικά με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ σε μια σημαντική ζωντανή αναμετάδοση στην τηλεόραση. Έκτοτε συμμετείχε σε πολλές ταινίες και έγινε ευρέως γνωστός στο ιταλικό και γενικότερα στο ευρωπαϊκό κοινό, το οποίο θα λατρέψει το χιούμορ, την υπερβολή και την εκφραστικότητά του.

Η καταξίωση:

Ξεκινά να σκηνοθετεί το 1983 αλλά και να πρωταγωνιστεί, με τη Nicoletta Braschi στην ταινία Tu mi turbi. Η Nicoletta Braschi αποτελέσε την μετέπειτα γυναίκα του. Οι δυό τους γνωρίστηκαν το 1980 και συνεργάσθηκαν πολλές φορές σε ταινίες. Παντρεύτηκαν στις 26 Δεκεμβρίου του 1991 και έχουν παραμείνει μαζί έως και σήμερα.

Πασίγνωστος έγινε με την κινηματογραφική τραγική κωμωδία La vita è bella, σε σκηνοθεσία δική του το 1997. Η ταινία παρουσιάζει τις συνθήκες με τις οποίες αντιμετωπίζονται οι Εβραίοι κρατούμενοι στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Προτάθηκε για εφτά Όσκαρ,κι έλαβε τα εξής βραβεία: Ξενόγλωσσης ταινίας, Α΄Ανδρικού ρόλου για τον Roberto Benigni και μουσικής για τον Nicola Piovani. Ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό του θα κάνει όποιος μέχρι σήμερα δεν έχει δει τη συγκεκριμένη ταινία και το κάνει έστω και τώρα. Σε έμας που το έχουμε κάνει ήδη μένει το «πονηρό κλείσιμο του ματιού» απο τον Roberto Benigni με την χαρακτηριστική του φράση “Buongiorno Principessa”, και πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζώη είναι ωραία (ιταλικά: La vita è bella).

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο facebook και στο instagram για περισσότερη έμπνευση.

Giving sight by beasty-press

 

 

1 COMMENT

Comments are closed.