Ακόμα μια φορά η χώρα μας «κατάφερε» να υποβαθμιστεί σε κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τι μετράει αυτή η κλίμακα; Αυτή τη φορά η κλίμακα της Ε.Ε αναφέρεται στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής όλων των ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων ανήκει και η Ελλάδα.
Η Ελλάδα για χρόνια διατηρούσε την τρίτη θέση στην κατάταξη αυτή, όντας μια από τις μακροβιότερες χώρες. Τα τελευταία όμως χρόνια από την 3η θέση κατρακύλησε στην 18η με τις σχετικές έρευνες να το επιβεβαιώνουν. Συγκεκριμένα, έως το 2016 το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας άγγιζε τα 81,5 έτη, 78,9 για τους άνδρες και 84 για τις γυναίκες, ενώ από το 2016 και έπειτα έχει πέσει στα 81 έτη, με τους άνδρες να φτάνουν τα 78,5 έτη και τις γυναίκες τα 83,7, αριθμοί που συνεχώς μεταβάλλονται αρνητικά όσο περνούν τα χρόνια.
Την ίδια ώρα η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία κατακτούν τις πρώτες θέσεις της κλίμακας με τα έτη να πλησιάζουν τα 83,5, 83,4 και 82,7 αντίστοιχα. Τα κράτη αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, αύξησαν το προσδόκιμο ζωής των πολιτών τους δημιουργώντας, επενδύοντας και στηρίζοντας πολιτικές πρόληψης και αγωγή υγείας με στόχο να προσφέρουν έναν καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής στους ανθρώπους, πετυχαίνοντας εν τέλει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αντίθετα με τις προαναφερθείσες χώρες, η πρόληψη, η πρακτική των γιατρών και οι επιλογές της πολιτείας, όπως επισημαίνει και ο κ.Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά εκείνα που έκαναν την χώρα μας να χάσει τα πρωτεία μιας εκ των μακροβιότερων χωρών.
Είναι γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή πλέον δεν τηρείται όσο παλαιότερα, ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι ασκούνται πλέον και ότι όλο και λιγότεροι υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Κι αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν στους θανάτους και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα οι βασικότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας είναι τα νοσήματα του κυκλοφοριακού συστήματος, έμφραγμα, εγκεφαλικό κ. ά. (40,3%), ενώ τα νεοπλάσματα, δηλαδή οι θάνατοι που προέρχονται από καρκίνο, αντιπροσωπεύουν μόνο το 25,6%.
Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες που οδηγούν στον θάνατο και συνεπώς στη μείωση του προσδόκιμου ζωής είναι, με σειρά κατάταξης από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο, η υπέρταση(25%), το κάπνισμα(19,3%), η υψηλή χοληστερόλη(11,6%), η παχυσαρκία(8,3%), η ελλιπής άσκηση(5%) κ. ά., παράγοντες οι οποίοι μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Παράλληλα, σύμφωνα με άλλη έρευνα που αφορά τις διατροφικές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, παρατηρήθηκε ότι ως επί το πλείστον η μεσογειακή διατροφή δεν τηρείται ούτε στο ελάχιστο. Συγκεκριμένα, το 9% των Ελλήνων δεν καταναλώνει καμιά μερίδα λαχανικών την ημέρα, ενώ το 15% δεν καταναλώνει κανένα φρούτο. Στο σημείο να συμπληρωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 40% των Ελλήνων πολιτών δεν αθλείται, ενώ το 41% διατηρεί φυσιολογικό βάρος.
Ωστόσο, ενώ έχει παρατηρηθεί η κατακόρυφη πτώση του προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων, οι αρμόδιοι φορείς δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ αν τυχόν τα ψηφίσουν δεν τα υποστηρίζουν ούτε τα προωθούν για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, ή τουλάχιστον δεν το κάνουν στον απαιτούμενο βαθμό.
Πέρα όμως από τα απαραίτητα μέτρα, που είναι ευθύνη των κρατικών φορέων, για τον τρόπο ζωής του κάθε πολίτη είναι υπεύθυνος και ο ίδιος ο πολίτης. Είναι, λοιπόν, στο χέρι του καθενός να υιοθετήσει μια πιο υγιεινή και πλούσια σε μεσογειακά στοιχεία διατροφή, να εντάξει στο καθημερινό του πρόγραμμα την άσκηση, έστω και μισής ώρας, και να περιορίσει ανθυγιεινές συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στο να ξαναβρεί η Ελλάδα την θέση που της ανήκει στην ευρωπαϊκή κλίμακα, στο να ξαναγίνει δηλαδή μια από τις μακροβιότερες χώρες της Ευρώπης.