Ένα χαρακτηριστικό της χώρας μας είναι, ότι δεν υπάρχουν ούτε οι κατάλληλες υποδομές, ούτε η κατάλληλη νοοτροπία και συνείδηση για να μπορούν να εξυπηρετούνται και να αυτονομηθούν, τελικά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτή η κατάσταση αναδύθηκε στην επιφάνεια έπειτα από την ανάρτηση ενός πατέρα, ο οποίος έχει έναν γιο σε αναπηρικό καροτσάκι, όπου μοιράστηκε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την βόλτα τους στην Γλυφάδα λόγω της αναισθησίας μερικών συμπολιτών μας.
Σε αυτή την σύντομη ανάρτηση περιγράφει σκηνές, οι οποίες σκιαγραφούν την νοοτροπία του Έλληνα. Αρχικά, περιγράφει μία σκηνή με ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, οι οποίοι κατέλαβαν την ειδική θέση στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι υποστήριζαν ψευδώς, ότι ανήκουν στην ομάδα ΑΜΕΑ και αποχώρησαν από τον χώρο υπό την απειλή της κλήσης της αστυνομίας. Μετά από αυτό, ήταν αδύνατο να διασχίσουν τα πεζοδρόμια καθώς κάποιος ασυνείδητος είχε παρκάρει πάνω στην ράμπα και καθιστούσε αδύνατη την διέλευση των ανθρώπων. Αν και κάποιοι άλλοι θα έφευγαν και θα προσπαθούσαν να βρουν άλλο τρόπο να περάσουν απέναντι, εκείνος έμεινε και περίμενε με υπομονή για να δείξει στο παιδί του, ότι δεν πρέπει τα άτομα ΑΜΕΑ να υπομένουν τέτοιες συμπεριφορές από τους συνανθρώπους μας.
Όσο περνούσε η ώρα όλο και περισσότεροι έμεναν στο πλευρό τους και περίμενα υπομονετικά τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, ενώ, παράλληλα, είχαν καλέσει την αστυνομία δύο φορές χωρίς κάποια ανταπόκριση. Σαράντα πέντε ολόκληρα λεπτά αργότερα, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου καταφθάνει. Ζητάει μία “συγνώμη” και προσπαθεί να φύγει όσο το δυνατόν πιο σύντομα με το πρόσχημα, ότι έχει αργήσει.
Οι συνθήκες δεν διαφέρουν και για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Όλοι μας έχουμε δει τις ειδικές κίτρινες πλάκες που είναι τοποθετημένες στα πεζοδρόμια προς εξυπηρέτησιν των τυφλών συνανθρώπων μας. Για όσους δεν ξέρουν, οι πλάκες με παράλληλες γραμμές δείχνουν, ότι η πορεία είναι ευθεία, ενώ οι πλάκες με τελίτσες επισημαίνουν την αλλαγή πορείας ή κάποιον ενδεχόμενο κίνδυνο. Πολλοί, λοιπόν, αψηφούν την λειτουργία αυτών των πλακών και ως αποτέλεσμα δεν γίνεται αλλαγή των πλακών σε περίπτωση καταστροφή τους ή ακόμα την τοποθέτηση τους σε διακοσμητικό μοτίβο αγνοώντας την σημασία τους για την ασφαλή μετακίνηση των συμπολιτών μας.
Παρ’ όλα αυτά, συγκινητική υπήρξε η δημοσίευση μιας νέας κοπέλας, οπού για πρώτη φορά πρόσφεραν στην τυφλή 18χρονη αδερφή της κατάλογο εστιατορίου γραμμένο σε κώδικα “Μπράιγ”. Όλα αυτά, όμως, συμβαίνουν στην μακρινή Αμερική. Αντιθέτως, δεν εκλείπουν πολλές καταστάσεις ασυνειδησίας στην χώρα μας. Είμαστε συνηθισμένοι στο να έχουμε μία νοοτροπία, η οποία διαφέρει από αυτή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών. Τείνουμε να παρακάμπτουμε τους νόμους και να μην είμαστε κάτοχοι μιας νοοτροπίας αλληλεγγύης και βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας.
Nasa: Το New Horizons πέρασε την Έσχατη Θούλη
Δες την σελίδα μας στο facebook
Ενημερώσου για τις δράσεις μας