Exclusive Content:

Ποιο είναι το καλύτερο βιβλίο του Αυγούστου Κορτώ;

Ο Αύγουστος Κορτώ ή όπως είναι το όνομα του Πέτρος Χατζόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1979. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1999 έκανε το συγγραφικό του ντεμπούτο με το βιβλίο “Βιβλίο των βίτσιων”. Πέρα από μυθιστορήματα μας έχει χαρίσει αρκετά ποιήματα, θεατρικά, παιδικά έργα, αλλά έχει μεταφράσει και αρκετά σύγχρονα αμερικάνικα πεζογραφήματα. Ο Αύγουστος Κορτώ όμως δεν επαναπαύετε, έχει γράψει το σενάριο και τη μουσική της ταινίας Τεστοστερόνη του Γιώργου Πανουσόπουλου. Επιπλέον, ασχολείται και με το διαδικτυακό ραδιόφωνο.

Από το 1999 ο Αύγουστος Κορτώ μας έχει χαρίσει αμέτρητα προσωπικά βιβλία αλλά και μεταφράσεις. Μεταξύ των βιβλίων που έχει γράψει είναι Στοιχειωμένος (2001), Οι νεράιδες του Μαν (2003), Η λύσσα (2004), Το βιβλίο της Κατερίνας (2013), Έρως ανίκατε μάσαν (2015), Μικρό χρονικό τρέλας (2016), Ρένα (2017) κ.α.

Το καλύτερο βιβλίο του Αυγούστου Κορτώ

Το να ξεχωρίσει κάποιος ποιο είναι το καλύτερο βιβλίο ενός συγγραφέα είναι μια δύσκολη διαδικασία. Καθώς θα πρέπει να έχει διαβάσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του συγγραφικού του έργου. Ένα συγγραφικό έργο που συνεχώς εξελίσσεται, γίνεται καλύτερο και αποκτά καινούριο ενδιαφέρον. Έτσι, ακριβώς συμβαίνει και με τα βιβλία του Αυγούστου Κορτώ. Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό είναι το καλύτερο βιβλίο του. Παρόλα αυτά εμείς επιλέξαμε αυτό που μας έκανε να συγκινηθούμε και να δούμε μια άλλη πλευρά της πραγματικότητας.

Ο λόγος για το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο “Το βιβλίο της Κατερίνας” από τις εκδόσεις Πατάκη. Ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε αμέσως συζητήθηκε από όλους και έγινε αμέσως μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες τόσο του ίδιου του συγγραφέα, Αυγούστου Κορτώ, όσο και του ίδιου του εκδοτικού οίκου. “Το βιβλίο της Κατερίνας” του Αυγούστου Κορτώ μας παρουσιάζει την ζωή της μητέρας του Αύγουστου Κορτώ. Αποτελεί όπως λέει και η πρώτη σελίδα αλλά και το οπισθόφυλλο “Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος – το δικό της και το δικό μου“.

Κορτώ

Αφηγήτρια σε αυτό το συγγραφικό έργο του Αυγούστου Κορτώ είναι η ίδια η Κατερίνα. Η Κατερίνα είναι η μητέρα του Αύγουστου Κορτώ. Μας αφηγείται την ζωής της και πως βίωνε την ασθένεια της. Από τα πρώτα στάδια έως το τέλος της. Παράλληλα με την ζωή της βλέπουμε και στιγμές από την καθημερινότητα της με το συγγραφέα. Η Κατερίνα είναι ένα πλάσμα που στην αρχή φοβάται για όλο αυτό που τις συμβαίνει, καθώς δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Στην συνέχεια, μαθαίνει να ζει μαζί του. Μέσα από το ημερολόγιο της μαθαίνουμε για την ζωή της, τα συναισθήματα της.

Η Κατερίνα στην σκηνή του θεάτρου

Το 2017 ανεβαίνει για 4η χρόνια στο Θέατρο Βασιλάκου η παράσταση “Κατερίνα” σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη. Για πρώτη φορά η παράσταση ανέβηκε το 2014 στο θέατρο Θησείον όπου αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό. Η παράσταση αποτελεί μεταφορά του συγγραφικού έργου “Το βιβλίο της Κατερίνας” του Αυγούστου Κορτώ. “Το βιβλίο της Κατερίνας” μεταφέρθηκε στην σκηνή του θεάτρου σε μορφή μονολόγου που ερμηνεύθηκε από την Λένα Παπαληγούρα. Την Λένα Παπαληγούρα συνόδευε επί σκηνής με την μουσική του ο Λόλεκ.

Η παράσταση βασισμένη κυρίως στην ερμηνεία της Λένας Παπαληγούρα αλλά και στο παιχνίδι με το φως κέρδισε το κοινό χαρίζοντας της συνεχή sold out. Η παράσταση αποτέλεσε ένα ταξίδι συναισθημάτων σε τόπους βατούς αλλά και άβατους. Το παίχνιδι με το φως μέσα από ένα φακό φώτισε τις σκοτείνες πλευρές τόσο της Κατερίνας όσο και των θεατών. Η μουσική έδενε αρμονικά τόσο με την σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Νανούρη όσο και με την μοναδική ερμηνεία της Λένας Παπαληγούρα που μας συγκίνησε.

Η παράσταση “Κατερίνα” ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Η “Κατερίνα” είναι από τις παραστάσεις όπως και το βιβλίο που μένουν χαραγμένα στην μνήμη σου για πολλά χρόνια. Έχουν τη δική τους θέση στο κουτί των αναμνήσεων.

Πέρα από “Το βιβλίο της Κατερίνας” έχει ανέβει στη σκηνή του θεάτρου και το βιβλίο “Ρένα” που κυκλοφόρησε το 2017. Τον κεντρικό ρόλο υποδύθηκε η Υρώ Μανέ. Η σκηνοθεσία άνηκε στο Κ. Ζαμάνης.

Με λίγα λόγια

Αυτό ήταν κατά την γνώμη μας το καλύτερο βιβλίο του Αυγούστου Κορτώ. Μέσα από την αυθεντικότητα του λόγου και χωρίς να προσπαθεί να κολακέψει τον αναγνώστη, ο Αύγουστος Κορτώ μας χάρισε ένα από τα καλύτερα βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, “Το βιβλίο της Κατερίνας”. Παρόλα αυτά τον Απρίλιο του 2022 από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε το βιβλίο “Η άλλη Κατερίνα”, το οποίο μας παρουσιάζει μια Κατερίνα πιο μεγάλη. Το τελευταίο βιβλίο του Αυγούστου Κορτώ είναι ο “Τζέρι”. Είναι ένας σκύλος αλλά δεν θα σας πούμε πολλά για να μπορέσετε με την ίδια χαρά που ανακαλύπτεται τα βιβλία του Αυγούστου Κορτώ να ανακαλύψετε και αυτό.

Διαβάστε επίσης: 

Latest

Χριστούγεννα part 1: βιβλία για ενήλικες

Δεκέμβριος. Ένας αγαπημένος μήνας που όλοι περιμένουμε, για να...

Η PanArmonia μάγεψε το κοινό στο θέατρο Άλσος

Κάτι νέο γεννιέται στην πόλη! Είναι μερικές μουσικές παραστάσεις...

Δεύτερος χρόνος επιτυχίας για τον «Κοιμώμενο Χαλεπά» στο θέατρο Αλκμήνη

Ο θεατρικός μονόλογος του Άγγελου Ανδρεόπουλου, για τη ζωή...

«Μόνο οι εραστές αντέχουν το Παρίσι»: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Μπότση με τίτλο «Μόνο...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Χριστούγεννα part 1: βιβλία για ενήλικες

Δεκέμβριος. Ένας αγαπημένος μήνας που όλοι περιμένουμε, για να...

Η PanArmonia μάγεψε το κοινό στο θέατρο Άλσος

Κάτι νέο γεννιέται στην πόλη! Είναι μερικές μουσικές παραστάσεις...

Δεύτερος χρόνος επιτυχίας για τον «Κοιμώμενο Χαλεπά» στο θέατρο Αλκμήνη

Ο θεατρικός μονόλογος του Άγγελου Ανδρεόπουλου, για τη ζωή...

«Μόνο οι εραστές αντέχουν το Παρίσι»: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Μπότση με τίτλο «Μόνο...

«The Dreamers» (Οι Ονειροπόλοι) του Gilbert Adair σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη

Ο συγγραφέας & μεταφραστής Γιώργος -Ίκαρος Μπαμπασάκης και ο σκηνοθέτης Πέρης Μιχαηλίδης παρουσιάζουν...
Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Χριστούγεννα part 1: βιβλία για ενήλικες

Δεκέμβριος. Ένας αγαπημένος μήνας που όλοι περιμένουμε, για να 'ρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στα Χριστούγεννα. Μόλις μερικές βδομάδες μας χωρίζουν από την εορταστική...

Η PanArmonia μάγεψε το κοινό στο θέατρο Άλσος

Κάτι νέο γεννιέται στην πόλη! Είναι μερικές μουσικές παραστάσεις που κάποιος πρέπει να βιώσει από κοντά για να καταλάβει πραγματικά την δυναμική τους. Μία...

Δεύτερος χρόνος επιτυχίας για τον «Κοιμώμενο Χαλεπά» στο θέατρο Αλκμήνη

Ο θεατρικός μονόλογος του Άγγελου Ανδρεόπουλου, για τη ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη από την Τετάρτη 04 Οκτωβρίου...

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.