Personal Shopper: Η βοηθός – Review

Personal Shopper, το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Olivier Assayas με πρωταγωνίστρια την Kristen Stewart που γιουχαρίστηκε και επικροτήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 2016. Με πολλούς να το μισούν και άλλους να το αγαπούν, το Personal Shopper είναι μια ταινία που αξίζει να ερευνήσουμε παραπάνω.

Μεταφερόμαστε στο Παρίσι όπου η Maureen (Kristen Stewart) εργάζεται ως personal shopper στην διάσημη fashionista Kyra (Nora von Waldstatten). Αν και μισεί την δουλειά της, όντας medium, παραμένει στην πόλη μέχρι το πνεύμα του αδερφού της, που απεβίωσε πρόσφατα εκεί, να επικοινωνήσει μαζί της. Παράλληλα δέχεται μυστηριώδη μηνύματα από έναν άγνωστο αριθμό, κάνοντας την ζωή της ακόμα πιο περίπλοκη…

Εκεί όπου το Personal Shopper χάνει τους περισσότερους θεατές βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν μπορείς να το κατατάξεις ξεκάθαρα σε κάποιο κινηματογραφικό είδος. Η ταινία έχει στοιχεία θρίλερ χωρίς να είναι θρίλερ, έχει στοιχεία αστυνομικού μυστηρίου χωρίς να είναι αστυνομικό μυστήριο και ούτω καθεξής. Επομένως, όσοι έχουν προσδοκίες να παρακολουθήσουν μια τροκαμακτική ταινία με φαντάσματα και jump scares απογοητεύονται. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί όλες αυτές τις αναφορές για να δημιουργήσει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα που απομακρύνεται από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην μεγάλη οθόνη. Βέβαια, αυτή η μίξη δεν είναι πάντα επιτυχημένη. Πολλές φορές υπάρχει η εντύπωση ότι εξελίσσοντα δύο διαφορετικές ταινίες συμπτυγμένες σε μία. Η μία είναι η πιο ατμοσφαιρική και το καλύτερο κομμάτι του Personal Shopper, αυτή που αφορά την επικοινωνία με τα πνεύματα και η άλλη είναι αυτή των αινιγματικών μηνυμάτων και η αγωνία αποκάλυψης του αποστολέα.

Από την άλλη, μπορούμε να διαφωνήσουμε και να πούμε πως ουδεμία σημασία έχει σε ποια κατηγορία ανήκει η ταινία, γιατί αυτό για το οποίο θέλει να μας μιλήσει είναι το πένθος και ό,τι εμπεριέχεται μέσα σε αυτό. Η Maureen είναι ένας άνθρωπος στιγματισμένος από την απώλεια του αδερφού της που παλεύει να συμβιβαστεί με την απουσία του στην ζωή της. Βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπη με την τραγωδία της και πως το μυαλό μπορεί να λειτουργήσει με δεινές μεθόδους, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να συνειδητοποιήσει πως εν τέλει, με πολλούς τρόπους ο αδερφός της θα είναι πάντα εκεί. Καθώς δεν γνωρίζουμε τίποτα για το παρελθόν της πρωταγωνίστριας, η Maureen είναι όλοι εμείς που μπορεί να έχουμε νιώσει τον μεγάλο πόνο της απώλειας, δείχνοντας μας πως ο καθένας είναι μόνος του σε αυτήν την διαδικασία.

Ο Olivier Assayas μελετάει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία επηρεάζει την διαδικασία του πένθους. Φωτογραφίες, βίντεο, συνομιλίες με τον απώντα υπάρχουν εκεί για να μας θυμίζουν ότι έχουμε ζήσει με αυτόν. Είναι καλύτερο όμως να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις αναμνήσεις ή θα έπρεπε να μην υπάρχουν, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ευκολότερα;

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να εκφραστούν χωρίς την εξαιρετική ερμηνεία της παρεξηγημένης Kristen Stewart που κουβαλάει πάνω της όλο το βάρος της ταινίας. Καταφέρνει να αιχμαλωτίζει με πειστικότητα τον ευάλωτο χαρακτήρα της Maureen, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πόσο καλή ηθοποιός είναι.

Όποια και να είναι η τελική ετυμηγορία του θεατή, αρνητική ή θετική, το Personal Shopper είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα ταινία.

To Personal Shopper έρχεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 11 Μαΐου. 

 

 
Ευαγγελία Λώλου
People, what a bunch of bastards

Latest Articles

Διάβασε επίσης...