Θα ήθελα να πιστεύω ότι η σχέση μου με την τεχνολογία μέχρι τώρα είναι πολύ καλή, όμως η πρόσφατη εμπειρία που είχα στην προσπάθεια μου να «στήσω» τον δικό μου υπολογιστή από την αρχή ήταν πρωτόγνωρη. Ως κάτοχος laptop και διάφορων κονσολών από μικρή ηλικία , κατάλαβα πως ήρθε ο καιρός να επενδύσω σε ένα μηχάνημα που θα ήταν ικανό να υποστηρίξει πιο απαιτητικά παιχνίδια, και έτσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω τον δικό μου υπολογιστή. Μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι, ειδικά για εμένα και για πολλούς άλλους που δεν έχουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις.
Κάθε αρχή και δύσκολη λένε και είναι αλήθεια, αλλά από πείσμα και μόνο αποφάσισα να ασχοληθώ και να μάθω μόνη μου και όσο έψαχνα και διάβαζα, διαπίστωνα σιγά σιγά, ότι αγνοούσα αυτονόητα πράγματα, που ήταν όμως απαραίτητα για να κατανοήσω την όλη διαδικασία. Μπορώ να πω ότι μετά από εβδομάδες συνεχούς έρευνας, ήμουν σε θέση να φτιάξω τον δικό μου υπολογιστή, πράγμα που έγινε τελικά και με μεγάλη επιτυχία. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να μοιραστώ με όλους και όλες, μερικά από αυτά που έμαθα για το PC Building ως αρχάρια.
- Το ερώτημα modular, semi-modular και non-modular
Για όσους δεν έχουν ιδέα γιατί πράγμα μιλάω, πρόκειται με λίγα λόγια για το αν τα καλώδια του τροφοδοτικού που θα επιλέξετε είναι αποσπώμενα ή όχι. Ένα modular τροφοδοτικό δίνει τη δυνατότητα να έχετε συνδεδεμένα σε αυτό, μόνο όσα καλώδια χρησιμοποιείτε, κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη διάταξη και την τακτοποίηση των καλωδίων μέσα στο κουτί (cable management). Με την ίδια λογική τα semi-modular έχουν μερικά καλώδια αποσπώμενα, συνήθως τα δευτερεύοντα και τέλος τα non modular που δεν έχουν κανένα αποσπώμενο. Η επιλογή είναι δική σας, αρκεί να έχετε φροντίσει να υπάρχει αρκετή τροφοδοσία στο σύστημα σας, για να μπορεί να λειτουργεί σωστά.
- Προσοχή στο bottleneck
Φανταστείτε την καλύτερη κάρτα γραφικών που κυκλοφορεί στην αγορά σήμερα, δίπλα όμως σε έναν παλιό και αρκετά αργό επεξεργαστή, που να μην μπορεί να την υποστηρίξει και να συμβαδίσει τόσο με την ταχύτητα και τις απαιτήσεις της. Είναι βασικό να βάλουμε για λίγο στην άκρη ότι έχει σχέση με 60 fps και ultra settings και να φροντίσουμε ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών μας να μπορούν να συνεργαστούν, ώστε να μην έχουμε απώλειες στις συνολικές επιδόσεις του συστήματος μας.
- Μπορεί και να μην χρειάζεσαι optical drive
Εκτός αν προτιμάτε τα physical copies των αγαπημένων σας παιχνιδιών, προσωπικά δεν βρίσκω άλλο λόγο να είναι απαραίτητη η συσκευή που γράφει και διαβάζει CD και DVD σε ένα gaming setup. Καλώς ή κακώς είμαστε σε μια εποχή που η μουσική και οι ταινίες είναι σε ψηφιακή μορφή και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το Steam για να κατεβάζετε games και να έχετε πρόσβαση σε αυτά ανά πάσα στιγμή.
- Keep it cool
Κάτι βασικό που αγνοούσα ήταν οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του υπολογιστή. Ακόμα και αν ένα σύστημα είναι πολύ εξελιγμένο, η αλήθεια είναι ότι αν δεν γίνεται σωστό air-flow και ψύξη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχουμε τις επιθυμητές επιδόσεις. Αφού πήρατε τη μεγάλη απόφαση να φτιάξετε έναν υπολογιστή, η επένδυση σε ένα καλής ποιότητας σύστημα ψύξης (water ή air cooling) του επεξεργαστή είναι απαραίτητη, ειδικά αν είναι AMD που είναι γνωστοί για τις ψηλές τους θερμοκρασίες. Βασικό στη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών είναι και το μέγεθος και η διάταξη του κουτιού που θα επιλέξουμε, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφη ροή αέρα σε όλο το εσωτερικό του.
- AMD vs. Intel
Άφησα το βασικό και πιο δύσκολο ερώτημα που θα τεθεί να απαντήσει ένας PC Builder για το τέλος. Οι τεχνικές γνώσεις μου όσον αφορά τις δυνατότητες overclocking (αύξηση της ταχύτητας του επεξεργαστή) ή τις διαφορές της κάθε εταιρίας στις επιδόσεις των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι μηδαμινές. Η μόνη βοήθεια που μπορώ να προσφέρω σε όσους βασανίζονται από το δίλημμα αυτό όσο και εγώ είναι, ότι αν σας απασχολούν μόνο οι επιδόσεις και όχι η τιμή, χωρίς σκέψη η απάντηση είναι Intel. Για όσους όμως έχουν χαμηλό budget και οι απαιτήσεις τους σε εφαρμογές και gaming δεν είναι πολλές, η AMD έχει να προσφέρει αξιόλογους επεξεργαστές ανάλογους με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Αυτό που σου προσφέρει τελικά το PC Building δεν είναι μόνο το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και μια πιο ουσιαστική γνώση για το πώς λειτουργεί ένας υπολογιστής.
Πηγές εικόνων : flickr.com, pixabay.com
1