Είναι πασίγνωστες ταινίες που όμως ξέφυγαν από τα όρια μιας καλής ταινίας και εξυψώθηκαν, δίνοτας μυνήματα, πίσω από τους άλλωτε κρυφούς και άλλωτε όχι και τόσο κρυφούς συμβολισμούς τους. Κρυφά μηνύματα, κοινωνικοπολιτικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις.Ας δούμε μερικές από αυτές.
Toy Story ή αλλιώς η ιστορία του ολοκαυτώματος
Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες φρικαλεότητες που διέπραξε ποτέ ο άνθρωπος.
Ο Άντι μπαίνει στο πανεπιστήμιο, έτσι εγκαταλείπει τα παιχνίδια του, κάτι που μας θυμίζει τη στάση των χωρών απέναντι στους εβραίους πολίτες τους, τους οποίους και παρέδωσαν στο Γ’ Ράιχ. Τα παιχνίδια κατέληξαν στη σοφίτα,κάτι που παραπέμπει συνειρμικά ,σε εμάς αλλά και σε κάμποσους κριτικούς που υποστήριξαν την θεωρία αυτή, στην Άννα Φρανκ.Τελικά καταλήγουν σ’ έναν παιδικό σταθμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου τα παιχνίδια του Άντι αντιπροσωπεύουν τους «ανεπιθύμητους» οι οποίοι δεν είναι πλέον χρήσιμοι στην κοινωνία. Τελικά τα παιχνίδια έρχονται αντιμέτωπα με τον κλίβανο που συμβολίζει τη μαζική δολοφονία των Εβραίων. Η συγκεκριμένη θεωρία καταλήγει μάλιστα ότι τα παιχνίδια στην πραγματικότητα δεν κατορθώνουν να επιβιώσουν.
Matrix και.. Πλάτωνας
Πολλές θεωρίες έχουν υπάρξει γύρω από το Matrix, καθώς καθώς είναι μια τριλογία που ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και κατανοούν την πραγματικότητα. Μήπως αυτό μας θυμίζει κάτι; Και αναφέρομαι συγκεκριμένα σε παιδιά θεωρητικής,μιας και τα παρακάτω κείμενα τα έχουν ζήσει στο πετσί τους. Μα και φυσικά στην ταινία γίνεται αναφορά στο Σπήλαιο του Πλάτωνα. Η ταινία εξερευνά την ιδέα ότι αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν «πραγματικότητα» μπορεί να αλλάξει ριζικά από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και από την οπτική γωνία που έχουμε.
Φυσικά με την ταινία ασχολήθηκαν και πλήθος συνωμοσιολόγων που έψαξαν και βρήκαν κρυμμένα στοιχεία, όπως το διαβατήριο του πρωταγωνιστή Νίο που η ημερομηνία λήξης του είναι… η 11η Σεπτεμβρίου 2001, ημέρα που συμπίπτει με το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Σημειωτέον, η ταινία κυκλοφόρησε το 1999! Τι γίνεται;
Inception και ταινίες
Μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας, το inception επικεντρώνεται σε μια ομάδα ανθρώπων, που εκτελούν αποστολές, εισβάλοντας στα όνειρα ανθρώπων. Ο καθένας μέσα στην ομάδα έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο. Κριτικοί και αλλά και λάτρεις του κινηματογράφου υποστηρίζουν πως όλος αυτός ο τρόπος λειτουργεί η ομάδα θυμίζει έντονα το εσωτερικό ενός κινηματογραφικού στούντιο όπου όλα τα μέλη πρέπει να εργαστούν ώστε να δημιουργηθεί μια ταινία.
Μάλιστα ο κάθε ήρωας της ταινίας με τους ρόλους μέσα στα κινηματογραφικά πλατό. Έτσι, ο Ντι Κάπριο είναι ο σκηνοθέτης που συντονίζει όλα τα μέλη της ομάδας. Έπειτα έχουμε την Αριάθνη,που είναι η σεναριογράφος.Ηθοποιός είναι ο Έιμς (Τομ Χάρντι), ο οποίος έχει την ικανότητα να αλλάζει ρόλο κάθε φορά, και στην ταινία μάλιστα τον βλέπουμε να κάνει πρόβα μπροστά από έναν καθρέφτη.
Ο Σάιτο παίζει το ρόλο του επικεφαλής του στούντιο, καθώς πληρώνει για υλοποιηθεί το όνειρο αναμένοντας να βγάλει κέρδος με την ολοκλήρωση της αποστολής, με λίγα λόγια ο παραγωγός. Ο Γιουσούφ είναι σαν τον ειδικό στα σπέσιαλ εφέ. Διόλου τυχαία μάλιστα είναι αυτός που προκαλεί το πιο εντυπωσιακό εφέ, όταν ρίχνει το βαν στο νερό με αποτέλεσμα όλοι οι πρωταγωνιστές να βρεθούν να αιωρούνται!
Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών και οι θεωρίες περί κόσμου
Το βιβλίο ττου Τόλκιν έχει αναλυθεί από πολλούς τόσο ως βιβλίο, όσο και ως μια μεγάλη μεταφορά. Μεταξύ των ερμηνειών που έχουν προταθεί, είναι ο παραλληλισμός με τους καταστροφικούς για την Ευρώπη Παγκόσμιους Πολέμους, οι επιπτώσεις της Βιομηχανικής Επανάστασης και φυσικά η αιώνια μάχη μεταξύ του Καλού και του Κακού.
Επιπλέον, πολλοί «βλέπουν» σε ολόκληρη την ιστορία της Μέσης Γης στοιχεία και αναφορές από το Χριστιανισμό και συγκεκριμένα τον Καθολικισμό: η αναμονή της επιστροφής του βασιλιά συμπίπτει με τη βιβλική ιδέα της επιστροφής του Ιησού, τα φαντάσματα, οι νεκροί, επιστρέφουν μάλιστα μαζί με τον Άραγκον και θυμίζουν την ανάσταση των πιστών.
Δεν θα μπορούσαν ποτέ να λείψουν οι συνομωσιολογικές θεωρίες, με πιο διαδεδομένη αυτή που παραλληλίζει το Μάτι του Σάουρον με το μασονικό σύμβολο του ματιού στην κορυφή της πυραμίδας, εφόσον σύμφωνα και με το βιβλίο,το μάτι συμβολίζει το απόλυτο κακό.
Τhe Shining και η σχέση του με την αποστολή Apollo11
Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η ταινία The shining συνδέεται με την γνωστή αποστολή στο διάστημα. Υπάρχουν στοιχεία που ενισχύουν την παραπάνω ιδέα.
Αρχικά: Room 237 = Απόσταση Γης και Φεγγαριού – 237.000.
Επιπλέον,τα δίδυμα κορίτσια συμβολίζουν το «Gemini Space» πρόγραμμα της NASA.
Σημαντικό είναι επίσης, πως η ατάκα «All Work and No Play» που δακτυλογραφεί ο Jack Nicholson μοιάζει με την επιγραφή «A11″ή «Αpollo 11», ενώ ο Danny σε πολλές σκηνές φοράει μπλουζάκι με στάμπα «Apollo 11».