Exclusive Content:

Πάνος Παρράς: “Δεν ξέρω αν θα πρέπει εγώ να θαυμάζω κάποιους αθλητές ή κάποιοι αθλητές να θαυμάζουν εμένα.”

Ο Πάνος Παρράς είναι μια δυνατή προσωπικότητα με πολύ θέληση και υπομονή. Γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου το 1991 στον Πύργο Ηλείας και ασχολείται με το άθλημα της ποδηλασίας εδώ και 6 χρόνια, ενώ παράλληλα υπηρετεί και στο πολεμικό ναυτικό. Αφού μιλήσαμε πρώτα από τα social media και κατόπιν από το τηλέφωνο, κανονίσαμε συνάντηση σε ένα κεντρικό μέρος της Αθήνας, στο Σύνταγμα. Ο Πάνος έφτασε με το ποδήλατό του, καθίσαμε σε μια καφετέρια και αρχίσαμε να συζητάμε για διάφορα θέματα. Όταν όμως παραγγείλαμε και μας έφερε η σερβιτόρα τα ποτά, έβαλα σε λειτουργία το μαγνητοφωνάκι μου. 

 

 • Έχεις ασχοληθεί και με άλλα αθλήματα στο παρελθόν;

“Ελάχιστο στίβο σε μικρή ηλικία. Και λίγο μηχανοκίνητο αθλητισμό, δηλαδή endure και motocross αλλά όχι σε αγωνιστικό επίπεδο, απλά προπονήσεις και βόλτες.”

 • Πως μπήκε στη ζωή σου το ποδήλατο;

“Από μικρός μου άρεσε και πάντα έκανα ποδήλατο. Κάποια στιγμή, όμως βρήκα κάποιους αγώνες στους οποίους και συμμετείχα, έτσι κόλλησα πιο πολύ μ’ αυτό.”

 • Ουσιαστικά ασχολείσαι περισσότερο με την ορεινή ποδηλασία;

“Ναι, αν και ασχολούμαι και με την ποδηλασία δρόμου. Στο παρελθόν είχα ασχοληθεί και με ποδηλασία πίστας, απλά λόγω του προγράμματός μου δεν μπορώ να τρέχω στους συγκεκριμένους αγώνες. Στοχεύω στην ορεινή ποδηλασία γιατί μου ταιριάζει καλύτερα στο χαρακτήρα μου, αλλά και επειδή τα τελευταία χρόνια υπάρχει πληθώρα αγώνων. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θέλω να κατέβω σε κάποιον αγώνα και δεν βρίσκω διαθέσιμο αγώνα ορεινής ποδηλασία, έτσι θα τρέξω σε ποδηλασία δρόμου.”

 • Ποιος πιστεύεις πως είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια υπάρχει πληθώρα αγώνων;

“Γιατί ο κόσμος λόγω της οικονομικής κρίσης έχει βρει διέξοδο σε πιο «φτηνά» αθλήματα, όπως είναι το ποδήλατο. Πολλοί από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό έχουν στραφεί προς την ποδηλασία. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι λόγοι, αλλά εγώ εστιάζω στην οικονομική κρίση.”

 • Το ποδήλατο όμως δεν θεωρείται ακριβό άθλημα;

“Είναι ακριβό άθλημα, αλλά είναι πιο φτηνό σε σχέση μ’ άλλα αθλήματα, όπως ο μηχανοκίνητος αθλητισμός που χρειάζεται καύσιμα, συντήρηση μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου. Όταν κάποιος κάνει μηχανάκι πολύ εύκολα θα κάνει ποδήλατο γιατί το μηχανάκι χρειάζεται την προπόνηση της ποδηλασίας. Και το τρέξιμο έχει ανέβει πάρα πολύ, πιο πολύ από την ποδηλασία γιατί έχει ακόμη πιο λίγα έξοδα. Το ποδήλατο εκτονώνει, κάνει καλό στον οργανισμό και βοηθάει πολύ σαν αστική μετακίνηση.”

 • Ποια είναι η καθημερινή σου ρουτίνα; 

“Δεν βρίσκομαι σε ρουτίνα.  Η ρουτίνα μου είναι άκρα αντίθετη με το πρόγραμμα ενός αθλητή ο οποίος θα ξυπνήσει, θα φάει το πρωινό του, θα πάει στην προπόνηση, θα γυρίσει σπίτι να κάνει το μπάνιο του και να ξεκουραστεί. Λόγω της δουλειάς μου βρίσκομαι σε κάποιο νησί του Αιγαίου, όμως έχω πάντα μαζί μου το ποδήλατο και κάνω πάντα ποδήλατο, όλο τον χρόνο. Η δουλειά καθορίζει τη ρουτίνα μου, η δουλειά καθορίζει το πρόγραμμα της προπόνησης μου, δηλαδή μπορεί να είναι μια off season περίοδος που να μην έχω τόσους αγώνες, όμως επειδή δεν έχω φόρτο δουλειάς μπορώ να κάνω ποδήλατο, να πηγαίνω στο γυμναστήριο και για τρέξιμο. Τυχαίνει όμως να είμαι μια βδομάδα πριν το πανελλήνιο και λόγω της δουλειάς να μην βγω ούτε μια φορά για προπόνηση – ποδήλατο. Αν έχω υπηρεσιακές υποχρεώσεις συνδυάζω τη μετακίνησή μου με το ποδήλατο. Αθλούμαι σχεδόν κάθε μέρα, όλο το χρόνο και αυτό με κρατάει σε ένα καλό επίπεδο για τα ελληνικά δεδομένα. Είμαι στους 10 πρώτους καλύτερους αθλητές της ορεινής ποδηλασίας στην Ελλάδα. Μέσα σ’ αυτούς υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες. Ο δικός μου τρόπος προπόνησης είναι λάθος, προσπαθώ όμως μ’ αυτά που έχω να πετύχω το καλύτερο δυνατό.”

 • Ποιος είναι ο λόγος που ενώ είσαι αθλητής της ποδηλασίας ταυτόχρονα υπηρετείς και στο πολεμικό ναυτικό;

“Κανένας στην Ελλάδα δεν μπορεί να βγάλει λεφτά από το ποδήλατο ώστε να ζήσει. Αν υπάρχουν θα είναι 5 άτομα που βιοποριστικά μπορούν να αντεπεξέλθουν από την ποδηλασία, όμως τα χρόνια και τα χρήματα που έχουν χαλάσει για να βρεθούν σ’ αυτό το επίπεδο δεν θα τα κάνουν ποτέ απόσβεση.”

 • Είναι δύσκολος ο συνδυασμός των δύο; Σου έχει στοιχίσει σε αγώνες;

“Ναι, είναι δύσκολος. Πολλοί με ρωτάνε πως συνεχίζω ακόμα. Μου αρέσει δεν το αφήνω. Και μια φορά τη βδομάδα να μπορώ να κάνω ποδήλατο εγώ θα βρίσκομαι στους αγώνες. Βέβαια μου έχει στοιχίσει σε αγώνες. Πάνω από τους μισούς αγώνες δεν έχω βγάλει την επίδοση που θα έπρεπε και που μπορούσα. Όμως το έχω αποδεχτεί, λέω αυτή είναι η δουλειά μου, το ποδήλατο είναι χόμπι. Το ποδήλατο δεν σου φέρνει χρήματα, σου παίρνει κι ας κάνεις πρωταθλητισμό.”

 • Έχεις κάνει θυσίες στη ζωή σου για το ποδήλατο;

“Εσύ τι πιστεύεις; Φυσικά έχω κάνει. Τη χρονιά 2015, γύρισα μετά από 3 μέρες ταξίδι με υποβρύχιο, έκανα ένα μπάνιο και πήγα για προπόνηση. Έτυχε για 2 χρόνια να μην έχω βγει για ποτό. Δεν πρέπει να ξενυχτάω, πρέπει να προσέχω τη διατροφή μου. Σε περιόδους αγώνων δεν πηγαίνω στη θάλασσα για τι αλάτι σφίγγει, ούτε ο ήλιος πρέπει να με χτυπάει. Δεν εκτίθεμαι σε κρύο. Είναι πολλές οι θυσίες που έκανα και που πρέπει να κάνω.”

 • Ποιοι είναι οι πιο αξιοσημείωτοι αγώνες που έλαβες μέρος;

“Έχω τρέξει σε περίπου 300 αγώνες αυτά τα 6 χρόνια. Αυτούς που θεωρώ αξιοσημείωτους είναι οι αγώνες με καλό αποτέλεσμα, όπως όταν βρίσκομαι στην πρώτη 10άδα του πανελλήνιου πρωταθλήματος. Κερδίζω περίπου 10 αγώνες το χρόνο, όχι όμως πανελλήνιο πρωτάθλημα, όχι κάποιο πάρα πολύ σημαντικό αγώνα. Έχω κερδίσει Διασυλλογικούς, αγώνες ορεινής ποδηλασίας (όχι ομοσπονδίας) και στο Red Bull το 2014.”

 • Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου με τρία επίθετα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα;

“Τα στοιχεία μου αλλάζουν συνεχώς. Κάθε χρονιά έχω διαφορετικά. Φέτος είμαι υπομονετικός στον αγώνα, συγκρατημένος και επιθετικός μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές που θα φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Ποτέ δεν χάνω την επιθετικότητά μου, απλά προσπαθώ να την εκμεταλλεύομαι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. ”

 • Ποιους αθλητές θαυμάζεις;

“Δεν ξέρω αν θα πρέπει εγώ να θαυμάζω κάποιους αθλητές ή κάποιοι αθλητές να θαυμάζουν εμένα.  Θαυμάζω όμως πολλούς αθλητές , κυρίως για τις επιδόσεις τους, δεν ξέρω πως είναι ο τρόπος ζωής τους. Οι νούμερο 1 για μένα αυτή τη στιγμή είναι ο Περικλής Ηλείας, ο οποίος έχει πάρει παγκόσμιο πρωτάθλημα 2012 και ο Γιάννης Ταμουρίδης που απ’ όσο φαίνεται έχει σταματήσει πέρσι την αγωνιστική ποδηλασία. Και ο Χρήστος Βαλικάκης είναι αξιοθαύμαστος μιας και βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου για πολλές χρονιές.”

 • Υπάρχει κάποια διαδικασία που ακολουθείς πριν από κάποιο αγώνα; 

“Ετοιμάζω τον εξοπλισμό μου, τρώω συγκεκριμένες τροφές που περιέχουν κυρίως υδατάνθρακα, αποφεύγω τα τηγανιτά. Προσπαθώ να είμαι ξεκούραστος γι’ αυτό και κοιμάμαι νωρίς την προηγούμενη μέρα.”

 • Ποιοι είναι οι επόμενοι σου στόχοι και ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

“Πάντα ο στόχος του αθλητή είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα, αν και εγώ βλέπω το πρωτάθλημα σαν ένα σημαντικό αγώνα. Δεν τον βλέπω σαν στόχο. Θέλω να βρίσκομαι σε ένα καλό επίπεδο και να έχω μια γενική καλή φυσική κατάσταση και να πάω σ’ όσους περισσότερους αγώνες μπορώ.”

 

1

Latest

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής...

From Friday For Friday – Το γκρίζο του μετρό, το κίτρινο της ελπίδας και η Μαντόνα

Το μετρό της Αθήνας μου έχει πολλές φορές δημιουργήσει...

From Friday For Friday 2 – Το χιούμορ, οι «φεμινίστριες» και τα πιο χουχουλιάρικα κεριά του Instagram

Παρασκευή 10/2/2023 σήμερα και η εβδομάδα που πέρασε με...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής...

From Friday For Friday – Το γκρίζο του μετρό, το κίτρινο της ελπίδας και η Μαντόνα

Το μετρό της Αθήνας μου έχει πολλές φορές δημιουργήσει...

From Friday For Friday 2 – Το χιούμορ, οι «φεμινίστριες» και τα πιο χουχουλιάρικα κεριά του Instagram

Παρασκευή 10/2/2023 σήμερα και η εβδομάδα που πέρασε με...

Πάμε θέατρο και τον Φεβρουάριο

Ένας ακόμη θεατρικός μήνας έχει ξεκινήσει. Το θέατρο και...
Κλειώ Δημοσθένους
Λίγα λόγια για εμένα... χμμμ είμαι φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κατάγομαι από τη Λευκωσία της Κύπρου. Μου αρέσει πολύ το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική και να διαβάζω βιβλία. Λατρεύω τα ζώα και για αυτό συγκατοικώ με μία γάτα.
spot_imgspot_img

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το 2010. Η PanArmonia, η οποία «γεννήθηκε» από την αγάπη 2 μουσικών για τη μουσική και...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής μουσικής, ρομαντικής, κωμικής-δραματικής ταινίας La la land. Την ταινία έχει σκηνοθετήσει και γράψει ο Ντάμιεν...

From Friday For Friday – Το γκρίζο του μετρό, το κίτρινο της ελπίδας και η Μαντόνα

Το μετρό της Αθήνας μου έχει πολλές φορές δημιουργήσει μια συγκεκριμένη εικόνα. Είναι γκρίζο και μουντό, βλέπω πάρα πολλούς ανθρώπους άγνωστους σε μένα και...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ