Πανελλήνιες: Μείνε δυνατός τα καλύτερα έρχονται

Μια δοκιμασία είναι και οι πανελλήνιες, μια δοκιμασία των δυνατοτήτων και των ορίων μας. Θέσε στόχους και ξεπέρασε τον εαυτό σου. Μην ξεχνάς πως κανείς δεν είναι καλύτερος από εσένα.

Ένας μήνας και κάτι για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2018… Ένας μήνας και κάτι για μια ιδιαίτερα σημαντική κατάσταση με την οποία καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι οι υποψήφιοι που έχουν θέσει κάποιους στόχους. Την χαρακτηρίζω σημαντική αφενός γιατί σηματοδοτεί την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αφετέρου διότι δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα αλλά η συμμετοχή ή η μη συμμετοχή στις συγκεκριμένες εξετάσεις αποτελεί προϊόν προσωπικής βούλησης. Σε καμία περίπτωση, πάντως, η σημασία της δεν έγκειται στο γεγονός πως αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν με τον προσδοκώμενο τρόπο τότε «ήρθε η καταστροφή», όπως συνηθίζεται να πιστεύουν οι εκάστοτε εξεταζόμενοι.

Η επιλογή μου να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο τώρα δεν είναι τυχαία. Πέρυσι ακριβώς τέτοια εποχή το άγχος που είχα ως εξεταζόμενη είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Έσβηνα τις μέρες μία μία και έβλεπα την καθοριστική ημερομηνία της έναρξης των εξετάσεων να πλησιάζει όλο και περισσότερο. Και κάπου εκεί κάθε μου ανασφάλεια έβγαινε στο προσκήνιο. Κάθε μέρα ήταν δύσκολη, κάθε μέρα φοβόμουν όλο και περισσότερο πως ο κόπος μου δεν είναι αρκετός και πως την ώρα της εξέτασης σίγουρα κάτι θα πάει λάθος. Και λέω «σίγουρα» γιατί ήμουν πεπεισμένη πως στο σενάριο της επιτυχίας δεν θα συγκαταλεγόμουν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Το ίδιο σκεπτικό με εμένα υιοθετούν, δυστυχώς, και οι περισσότεροι υποψήφιοι. Ένας, όμως, τόσο αρνητικός τρόπος σκέψης όχι μόνο δεν προσφέρει κάτι, αλλά είναι πιθανό να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Κι αυτό είναι κάτι που συνειδητοποίησα εκ των υστέρων σε έναν απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε και σε μια, ίσως, απομυθοποίηση των πανελληνίων.

Τίποτα δεν είναι αδύνατο στην ζωή. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια «συνταγή» επιτυχίας για τις συγκεκριμένες εξετάσεις, αλλά πιστεύω πως είναι κάποιοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή. Πέρα, λοιπόν, από το διάβασμα που (προφανώς) απαιτείται και έναν πιο αισιόδοξο τρόπο σκέψης, η στήριξη που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο. Κι αν είμαι ευγνώμων για πολλά πράγματα, ένα από αυτά είναι και η ύπαρξη ανθρώπων που πίστεψαν σε μένα και μου το έδειχναν καθημερνά όταν εγώ αδυνατούσα να το κάνω. Είναι, λοιπόν, μια σειρά πραγμάτων που μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στο να πετύχουμε τους στόχους μας. Και στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω πως είναι όμορφο να θέτουμε στόχους, νομίζω πως νοηματοδοτούν την ζωή μας και μας κάνουν καλύτερους. Δεν έχει σημασία αν αυτοί είναι υψηλοί ή όχι, βασικά δεν ασπάζομαι τόσο αυτόν τον διαχωρισμό. Ο καθένας μας επιθυμεί κάτι διαφορετικό και η αξία βρίσκεται στην προσπάθεια που κάνει για να το πετύχει.

…Αγαπητοί υποψήφιοι, να θυμάστε πως τόσος κόπος δεν πάει χαμένος. Από κάθε κατάσταση στη ζωή μας βγαίνουμε κερδισμένοι. Κι αν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με τις αρχικές σας προσδοκίες, να θυμάστε πως για όλα υπάρχει λύση. Η καταστροφή του κόσμου αργεί ακόμη. Μην σταματάτε να προσπαθείτε, μην απογοητεύεστε, αφοσιωθείτε στον εαυτό σας κι όχι στο τι κάνουν οι άλλοι, πιστέψτε στις δυνάμεις σας και τα καλύτερα έρχονται…Σας το υπόσχομαι.

Πάσα επιτυχία και καλή τύχη!!!

14
Ανδριάνα Καπάτου
You may say I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will be as one

Latest Articles

Διάβασε επίσης...