Ο θάμνος καφέα η Αραβική, πρωτοεμφανίστηκε στην Αιθιοπία, λίγο πριν τον 15ο αιώνα. Αυτή ήταν η αρχή, για το αγαπημένο μας ρόφημα, το οποίο κυριαρχεί στη καθημερινότητα μας και αποτελεί το νούμερο ένα “κοινωνικό δρώμενο”, αφού ακόμα και όταν θέλουμε να συναντήσουμε πρόσωπα αγαπημένα και μη, χρησιμοποιούμε τη φράση “Πάμε για καφέ;” Εμείς οι Έλληνες κυρίως, τη διαδικασία του καφέ την έχουμε περάσει στο επίπεδο της “ιεροτελεστίας”, καθώς είναι απαραίτητος πριν την “Καλημέρα” το πρωί κι επίσης όταν στο εξωτερικό πηγαίνεις σε καφετέρια για μισή ώρα, εδώ πρέπει οπωσδήποτε να κάτσεις μια με δύο ωρίτσες να χορτάσεις τη διαδικασία. Ειδικά δε άμα το πρόγραμμα δεν είναι και λίγο πιεσμένο, τον καφέ ακολουθούν σουβλάκια, ούζο, ποτό, ανάλογα την ώρα. Ένα ποτήρι ζεστός ή κρύος καφές, πολλές φορές είναι η ιδανική συντροφιά. Γι αυτό υπάρχουν αρκετά είδη και τρόποι παρασκευής του ροφήματος, για κάθε ώρα, κάθε στιγμή της ζωής μας.
Ο ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ
Είναι γνωστός και ως νες ο ζεστός και φραπές ο κρύος. Επίσης, είναι το κύριο συστατικό του “φραπόγαλου”, το ρόφημα που λατρεύτηκε στα 90s κι έκανε πλούσιους, καντινιέριδες και καφετζήδες.
Ο ΕΣΠΡΕΣΟ
Όταν ο νεοέλληνας, ο φοιτητής και τα πιτσιρίκια μάθανε τα φρέντο και τον καπουτσίνο, παραμέρισαν στην άκρη το δοξασμένο φραπεδάκι κι έπεσαν με τα μούτρα στους ξενόφερτους μοντερνισμούς. Ωστόσο ο εσπρέσο, θεωρείται και προτείνεται στα περισσότερα διατροφολόγια, ως ο πιο υγιεινός, αφού τον πίνουμε εντελώς φιλτραρισμένο.
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ
Ο Ελληνικός, που στη πραγματικότητα είναι τούρκικος στη καταγωγή, θεωρητικά είναι ο “καφές της Ανατολής”, εφόσον ξεκίνησε η ιστορία του από εκεί. Ακόμη και σήμερα συνηθίζουν να τον αναμιγνύουν με διάφορα αρώματα στα μέρη εκείνα. Στην Ελλάδα, ήταν ο μόνος καφές ευρείας κατανάλωσης μέχρι και τη δεκαετία του 70. Στις μέρες μας ωστόσο, υπάρχουν οι μερακλήδες που αναζητούν τον “γλυκύ βραστό” -δηλαδή χωρίς καϊμάκι- και οι πιστοί στις παραδόσεις που δεν αλλάζουν τον ελληνικό για πολλούς και διάφορους λόγους.
Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ
Πολλοί θα τον γνωρίζετε ως φίλτρου. Κυκλοφορεί στο εμπόριο σε ποικίλες γεύσεις όπως βανίλια, φουντούκι, μακαντέμια κ.α. Είναι ίσως ο πιο ελαφρύς από τους συνήθεις καφέδες.
Συχνά ακούμε “Μη πίνεις καφέ, θα πειραχτούν τα νεύρα σου”. Πράγματι οι επιδράσεις του, επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, καθώς προκαλούν αϋπνία και υπερένταση. Γι αυτό η κούπα του καφέ, αποτελεί επέκταση του χεριού μας σε περιστάσεις με ξενύχτι, πολύωρη εργασία ή μελέτη. Βέβαια ο καφές φαίνεται να ανακουφίζει από ημικρανίες και πονοκεφάλους. Η χρήση του, κυρίως σε κόκκους, έχει λαμπρά αποτελέσματα στον κόσμο της αισθητικής, αφού συνίσταται σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή σκραμπ και άλλων καλλυντικομορφών, τόσο για πρόσωπο όσο και για σώμα.
Τελικά, ο καφές είναι ρόφημα, έννοια. Τρόπος διασκέδασης και συνάντησης για όλους τους ανθρώπους. Ακόμα και για τα άτομα που δεν τον προτιμούν, κάποια φορά έστω και για μια στιγμή, θα τους είναι απαραίτητο ένα φλιτζάνι καφές.
4