Ο θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Unesco. Σκοπό έχει την προβολή της ανάγνωσης βιβλίων. Παράλληλα, είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η 23η Απριλίου ως ημερομηνία, έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία καθώς στις 23 Απριλίου του 1616 πέθαναν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα.
Με αφορμή εκείνη την ημέρα, οι συντάκτες του beasty-press.com γράφουν λίγα λόγια για το αγαπημένο τους βιβλίο.
«Λίγη ζωή» της Hanya Yanagihara της Άννας-Μαρίας Κόκκαλη
«Η Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι της Αναστασίας-Όλγας Ποντίκα
Μια καλοστημένη παγίδα θανάτου όπου θύτης και θύμα εναλλάσσονται με τον πιο επιδέξιο τρόπο. Το εμβληματικό αστυνομικό έργο της Αγκάθα Κρίστι θεωρείται το μακροβιότερο του παγκόσμιου θεάτρου καθώς παίζεται επί 65 χρόνια στο Λονδίνο. 8 άγνωστοι άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι στο ξενοδοχείο Μονκσγουελ. Ανάμεσα τους υπάρχει ένας δολοφόνος όπου με μεγάλη μαεστρία καταστρώνει το νοσηρό σχέδιο και κάθε φορά που σκοτώνει κάποιον ακούγεται το παιδικό τραγούδι « τα τρία μικρά ποντίκια». Όμως τι σχέση έχουν οι φόνοι μεταξύ τους? Και γιατί ο δολοφόνος χρησιμοποιεί αυτή την μέθοδο; Την απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να δώσει ο αστυνόμος Τροτερ που καλείται να ξετυλίξει το κουβάρι και να παίξει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τον δολοφόνο. Τελικά θα καταφέρει η γάτα να πιάσει το ποντίκι;
«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»- Μενέλαος Λουντέμης της Άννας Δραγάτση
Από την πρώτη σελίδα σε κερδίζει η απλότητα και η ζεστασιά του. Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο με κεντρικό ήρωα, ένα φτωχό και ορφανό παιδί τον Μέλιο. Ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας του σκληρού αγώνα του παιδιού να μορφωθεί. Μία διαδρομή δύσκολη καθώς συναντά την βαρβαρότητα, υποκρισία και την κοινωνική ανισότητα. Καταφέρνει να φύγει από το χωριό για να ακολουθήσει το όνειρό του. Οι ήρωες είναι αριστοτεχνικά δομημένοι, ο μπάρμπα-Ανέστης, που δέχτηκε το παιδί στο σπίτι του και την καρδιά του, ο καθηγητής του, που τον βοηθά να ανακαλύψει τον κόσμο της γνώσης. Συγχρόνως, μας παρουσιάζονται σημαντικά στοιχεία για την ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ΄50.
Είναι ένα διαχρονικό μυθιστόρημα και ταυτόχρονα επίκαιρο, με κεντρικό μήνυμα πως το δικαίωμα στη μόρφωση δεν είναι εύκολο σε όλες τις περιπτώσεις να γίνει πραγματικότητα.
«10 μικροί νέγροι»- Αγκάθα Κρίστι της Άντζυς Κούκη
Όταν διαβάζει κανείς αυτό το βιβλίο, είναι από αυτές τις στιγμές που ο λόγος ισοδυναμεί και ξεπερνά μάλλον την εικόνα. Η αγωνία σου αυξάνεται, το δέρμα σου ανατριχιάζει λέξη με την λέξη. Με μία πολύ έξυπνη πλοκή, η συγγραφέας σε προκαλεί να μαντέψεις τον δολοφόνο ανάμεσα από 10 άτομα αποκλεισμένα σε ένα νησί; Ποιος από αυτούς θα είναι ο δολοφόνος, όταν και οι 10 βρίσκονται νεκροί; Σίγουρα, αν θες ένα βιβλίο που θα εμπνέει μυστήριο από την πρώτη σελίδα αξίζει να το διαβάσεις, ακόμα και αν στο τέλος αποπροσανατολιστείς και χάσεις τον ένοχο.