Exclusive Content:

Όχι άλλη ζάχαρη..

Όλοι μας λατρεύουμε τα γλυκά, τους ζεστούς καφέδες και ροφήματα, οτιδήποτε εν ολίγοις περιέχει μέσα την γλυκιά αυτή αμαρτία που ονομάζεται ζάχαρη. Τα τελευταία χρόνια όμως, η μόδα της του υγιεινού τρόπου διαβίωσης μας θέλει να διώχνουμε το μαγικό αυτό συστατικό σιγά σιγά από την ζωή μας.Μια μόδα, που καλό είναι να ακολουθήσουμε οι περισσότεροι καθώς, η ζάχαρη ευθύνεται για πολλές δυσλειτουργίες του οργανισμού μας και μας προσφέρει απλόχερα μια σειρά από αρκετά κακές επιπτώσεις.

Η μείωση την μνήμης
Η ζάχαρη παρεμβαίνει στη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας απώλεια μνήμης και μείωση των γνωστικών ικανοτήτων. Έρευνες έχουν καταλήξη στη σύνδεση της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και του Αλτσχάιμερ, της άνοιας και της κατάθλιψης.

Πρόωρη γήρανση

Ατονεί η αίσθηση της υπερφαγίας
το σύστημα του εγκεφάλου που μας αποτρέπει από την αφαγία σιγά σιγά “μουδιάζει”, έτσι δεν να σταματήσουμε να τρώμε

Προσθέτει βάρος

Καταστρέφει τα δόντια και τα ούλα

Ερευνητές έχουν κατά καιρούς ισχυριστεί ότι τρέφει τα καρκινικά κύτταρα

Αυξάνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Αυξάνει την πίεση

Μπορεί να προκαλέσει μετεφηβική ακμή

https://www.youtube.com/watch?v=hnB1ASjE-M0

Αυτές είναι μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης. Και υπάρχουν μόνο αρνητικές, αν σκεφτούμε πως το μόνο θετικό της είναι η απόλαυση που μας δίνεται την ώρα που την καταναλώνουμε.

Το να απομακρύνουμε την ζάχαρη από την ζωή μας, γίνεται σταδιακά, κάτι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως η λευκή ζάχαρη, η οποία δέχεται χημικές επεξεργασίες θεωρείται εθιστική. Επιπλέον, όλοι μας θέλουμε να βάζουμε στο στόμα μας που και που κάτι γλυκό. Γι’ αυτό η φύση και η σύγχρονη τεχνολογία μας έχουν βρει τρόπους και διεξόδους, ώστε να απαλλαγούμε από αυτή, αν όχι ολοκληρωτικά, τότε σε ένα μεγάλο ποσοστό.

Ένα μεγάλο βήμα, είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης, με άλλα προϊόντα και γλυκαντικά, όπως η στέβια, η φρουκτόζη, η ζαχαρίνη, το μέλι κτλ..  Για εσάς που δεν μπορείτε να μεταβείτε κατευθείαν σε κάποιο άλλο γλυκαντικό,όπως το γλυκαντικό στέβια που από πολλούς θεωρείται πικρό, προτιμήστε να διαλέγετε καστανή η μαύρη μη επεξεργασμένη ζάχαρη.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο δημοφιλή υποκατάστατα ζάχαρης αυτή την στιγμή

Στέβια
Τη γνωρίσαμε ευρέως πρόσφατα και είναι το πιο ασφαλές γλυκαντικό χωρίς θερμίδες. Προέρχεται από ένα θάμνο της Νότιας Αμερικής και θέλει προσοχή στην ποσότητα, διότι είναι περίπου 100 φορές πιο γλυκιά από την κρυσταλλική ζάχαρη. Η στέβια είναι κατάλληλη τόσο για τα γλυκά μας όσο και για τα αγαπημένα μας ροφήματα. Μπορούμε να τη βρούμε σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Σορβιτόλη (E420)
Συναντάται σε καρπούς δέντρων (κεράσια, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα). Χρησιμοποιείται κυρίως σε σιρόπια, επειδή ελαττώνει την τάση τους να κρυσταλλώνουν, καθώς επίσης και σε γαλακτοκομικά παρασκευάσματα.

Ζάχαρη Καρύδας
Είναι φυσικά σάκχαρα που παράγονται από τροπική καρύδα και χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό γλυκαντικό εδώ και χιλιάδες χρόνια.Είναι γλυκιά όσο η μαύρη ζάχαρη και αφήνει στο στόμα μια ελαφριά γεύση καραμέλας. Χαρακτηρίζεται ως τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, καθώς έχει μόλις 35, σε αντίθεση με την λευκή, που έχει 68). Την προμηθευόμαστε από καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και βιολογικά προϊόντα.

Μελάσα
Είναι αυτό  που απομένει από το ζαχαροκάλαμο, όταν το διαλύουν για ναα μετατραπεί σε λευκή ζάχαρη.Είναι μάλλον το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά από όλα τα υπόλοιπα γλυκαντικά. Η μελάσα περιέχει βιταμίνη Β6, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Μπορούμε να τη βρούμε σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και βιολογικά προϊόντα, αλλά και σε φαρμακεία.

Υπάρχουν αρκετά γλυκαντικά τα οποία διαφέρουν σε θερμίδες, ενέργεια που αποδίδουν, γλυκύτητα σε σχέση με την ζάχαρη κτλ.Οι περισσότερες είναι πολύ πιο γλυκές από τη ζάχαρη (δέκα έως εκατοντάδες φορές περισσότερο), ώστε απαιτείται μόνο μια μικρή ποσότητα από αυτές για να επιτευχθεί η γλυκιά γεύση. Παρακάτω παρουσιάζεται ένας αναλυτικός πίνακας των προϊόντων αυτών.

Η απεξάρτηση από τη ζάχαρη δεν είναι εύκολη υπόθεση

Latest

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Newsletter

spot_img

Don't miss

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης “Οι Τετράποδοι Σε Βοηθούν!”

Eκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα...

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ                             Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στις 19:00      ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι (Ρεθύμνης 36 και Καραϊσκάκη), Γαλάτσι, Αθήνα. Θα χαιρετίσει την εκδήλωση...

Ουρανία Γκάσιου -Ελένη Κεβεντσίδου – Τιμητική πρόσκληση στις δύο κορυφαίες Ελληνίδες οργανίστες από το Royal Festival Hall

Με τον τίτλο «Οι δύο ελληνίδες θεές του εκκκλησιαστικού οργάνου» υποδέχεται το Royal Festival Hall την Ουρανία Γκάσιου, οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και...