Το “Ουζερί Τσιτσάνης” είναι μια ταινία σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, η οποία γυρίστηκε το 2015. Αποτελεί την πέμπτη σε σειρά μεγάλου μήκους ταινία που μας παρουσιάζει ο γνωστός σκηνοθέτης. Χρειάστηκε 4 χρόνια για να πάρει μορφή, ενώ είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τον σκηνοθέτη και τους σεναριογράφους για να μην αλλοιωθούν οι κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο, γεγονός που γίνεται αντιληπτό στους θεατές. Το προαναφερθέν σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά πλάνα, τους ρεαλιστικούς διαλόγους και την μουσική υπόκρουση γνωστών τραγουδιών του Έλληνα μουσικοσυνθέτη σίγουρα θα καθηλώσει το κοινό στην οθόνη.
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Μανούσος Μανουσάκης, έχει αναφέρει, ότι πήρε την απόφαση να γυρίσει αυτήν την ταινία καθώς διάβασε το βιβλίο, το οποίο θεωρεί από τα καλύτερα που πέρασαν από τα χέρια του. Αν και η ταινία είναι περιστρέφεται γύρω από το απαγορευμένο ερωτικό ειδύλλιο μεταξύ ενός Έλληνα και μιας Εβραίας, θέλει ταυτόχρονα να περάσει και ένα κοινωνικό μήνυμα, αυτό του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Επιπλέον, ο Μανουσάκης δήλωσε:”Σαν άνθρωπος πιστεύω ότι από τη στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι την τελευταία μας ώρα πάνω στη Γη, έχουμε ένα και μόνο καθήκον: να παίρνουμε θέση απέναντι στα γεγονότα. Να συνειδητοποιήσουμε ότι εάν δεν είμαστε μέρος της λύσης, είμαστε μέρος τους προβλήματος.”
Όσον αφορά το τι διαδραματίζεται στην ταινία, βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας Έλληνας, ο Γιώργος, ο οποίος εργάζεται στο Ουζερί του Τσιτσάνη, παράλληλα μάχεται μυστικά κατά τον Γερμανών. Η Εστρέα, μια όμορφη νεαρή Εβραία συμμετέχει και αυτή στην ίδια ομάδα και ξεχωρίζει για την γενναιότητα της και τον αποφασιστικό της χαρακτήρα. Ίσως μια ανατρεπτική μορφή για τα δεδομένα της εποχής. Η μοίρα τους φέρνει να συνεργαστούν και να αναπτυχθεί μεταξύ τους ένα ειδύλλιο, αρκετά τολμηρό για μια τέτοια κοινωνία. Την ίδια περίοδο οι Γερμανοί αρχίζουν τις εχθροπραξίες ενάντια στην Εβραϊκή κοινότητα. Εξελίσσονται σκηνές αγωνίας και εντάσεων καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας αφήνοντας μια νότα μελαγχολίας, την οποία όμως μαλακώνουν ελάχιστα οι στιγμές τρυφερότητας μεταξύ του νέου ζευγαριού. Σε έναν άλλον χώρο, το Ουζερί, παρουσιάζεται ο Τσιτσάνης με τα εσωτερικά του δαιμόνια που δίνει το δικό του στίγμα με την μουσική και τα τραγούδια του, εκφράζοντας έτσι τον πόνο που κουβαλάει η ελληνική κοινωνία. Παρ’ όλα αυτά, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν για τις οικογένειες των Εβραίων η Εστρέα θα χρειαστεί να πάρει μια σημαντική απόφαση.
Συμμετέχουν γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Γιάννης Αϊβάζης, ο Λάκης Κομνινός,ο Αλμπέρτο Εσκενάζη και πολλοί άλλοι. Η συγκεκριμένη ταινία αν και βασίζεται πάνω στην ιστορία των δύο νέων, αποτελεί και δίαυλο για να αναδειχθούν οι συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο στις πολύπαθες ελληνικές κοινωνίες. Μια δραματική ταινία που θα βάλει σε σκέψη πολλούς, καθώς αντανακλά αρκετά από τα σύγχρονα ζητήματα και που θα καλύψει αρκετές διαφορετικές προτιμήσεις σε ό,τι αφορά τις ταινίες.
Πάντα θα υπάρχει αυτός ο δάσκαλος/α που θα μείνει στην καρδιά σου!