Όταν ο Jo Nesbo τα δίνει όλα…

Το όγδοο βιβλίο της σειράς ιστοριών του διάσημου πλέον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, με τίτλο “Η Λεοπάρδαλη” ήρθε για να ανατρέψει ακόμη μια φορά τα δεδομένα των αστυνομικών θρίλερ. Η υπογραφή του Jo Nesbo, όπως πάντα υποσχόμενη, κρατά το κοινό στη φρικιαστική αγωνία των άγριων δολοφονιών και της σκληρής κακοποίησης των θυμάτων, ενώ στο συγκεκριμένο έργο του υπάρχει μια μείξη φιλοσοφικών ζητημάτων, ίντριγκας και γονεϊκής αγάπης.

Ο Χάρι Χόλε, εξαφανισμένος στο Χονγκ Κονγκ, παλεύει ακόμα με τις εξαρτήσεις του και μάλιστα δείχνει να το απολαμβάνει. H μεγαλύτερη του όμως εξάρτηση, αυτή της Ράκελ, δείχνει να τον βασανίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ο ντετέκτιβ αναγκασμένος να γυρίσει στη γενέτειρα του εξαιτίας της υγείας του πατέρα του, θέλοντας και μη, εμπλέκεται στην εξάρθρωση ορισμένων αλλεπάλληλων δολοφονιών. Η διαμάχη του, που αργότερα εξελίσσεται σε συνεργασία με τον ηγέτη της Κρίπος, Μικαέλ Μπέλμαν, δημιουργεί ένα περιβάλλον κόντρας και αντιπαλότητας, ενώ η Κάγια, η νεαρή συνεργάτης του, εμπλουτίζει το μυθιστόρημα με το ερωτικό και ρομαντικό στοιχείο, αφού ο έρωτας της για τον Χάρι εντείνεται στο πέρασμα των σελίδων.

Όπως πάντα, ο Nesbo, ρίχνει τον αναγνώστη σε αντιφάσεις, τόσο για τον θύτη, όσο και για τα θύματα. Οι εναλλαγές του τόπου και του χρόνου, μοιάζουν παιχνίδι για τον συγγραφέα, διότι η πλοκή διαδραματίζεται από τον Χονγκ Κονγκ στη Νορβηγία κι από εκεί στην Αφρική. Η παρουσία ποικίλων προσώπων και περιγραφών, χαρίζει στο βιβλίο μια πιο διεθνή νότα, που κρατά τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Από την άλλη, η μάταια προσπάθεια του Nesbo, να αντικαταστήσει τη Ράκελ, τη μεγάλη αγάπη του Χάρι, φαίνεται να βαλτώνει, αφού στις τελευταίες σελίδες η πρώτη κάνει για λίγο την εμφάνιση της και φαίνεται να ταράζει τη μουντή ερωτική ζωή του πρωταγωνιστή. Ο ντετέκτιβ, στην εξέλιξη της ιστορίας, επιτρέπει να γνωρίσει ο αναγνώστης κι άλλες, παλαιότερες πτυχές του εαυτού του. Κάνει φλας μπακ στη δύσκολη εφηβική του ηλικία και γίνονται αναφορές για τις σχέσεις του, τόσο με την οικογένεια του, όσο και με τους κοντινούς του φίλους, καθώς μετά από καιρό ξαναεμφανίζεται η μεγάλη αδυναμία του Χάρι, η αδερφή του. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως μάλλον για τελευταία φορά, παρουσιάζεται ο Χιονάνθρωπος, όντας στα στερνά στάδια της ζωής του (ο δολοφόνος του προηγούμενου μυθιστορήματος του Jo Nesbo), αλλά αυτή τη φορά ως συνεργάτης του Χόλε.

Η Λεοπάρδαλη, ένα φιλόδοξο μα παράλληλα καθηλωτικό δημιούργημα του Jo Nesbo, ανεβάζει περισσότερο τον πήχη όσον αφορά την αστυνομική συγγραφή. Ο δημιουργός αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, πως δεν υπάρχουν δεδομένα, ούτε για τον ίδιο, μα ούτε και για τον Χάρι Χόλε και πως τίποτα δε θα μπορέσει να λυγίσει το ατσάλινο ηθικό και το σιδερένιο πείσμα ενός εκ των μεγαλυτέρων ντετέκτιβ όλων των συγγραφικών εποχών.

1
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...