Όταν Σκοτώνουν Τα Κοτσύφια της Harper Lee (Κριτική Βιβλίου)

Η Χάρπερ Λι, γεννημένη στις 28 Απριλίου του 1926 στην Αλαμπάμα, είναι μια Αμερικανίδα συγγραφέας, η οποία έγινε ευρέως γνωστή από το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημά της “Όταν Σκοτώνουν Τα Κοτσύφια”. Το έργο της θεωρείται ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ένα από τα βιβλία που πρέπει να διαβάσει οπωσδήποτε ο άνθρωπος κατά την διάρκεια της ζωής του. Το βιβλίο “Όταν Σκοτώνουν Τα Κοτσύφια” εκδόθηκε το 1960 και το 2015 ακολούθησε η συνέχεια του βιβλίου που ονομάζεται “Βάλε Ένα Φύλακα”.

Η πλοκή και οι χαρακτήρες βασίζονται στις παρατηρήσεις της Λι για την οικογένειά της, για τους γείτονές της και για ένα γεγονός που συνέβη κοντά στην πατρίδα της, το Μονρόεβιλ της Αλαμπάμα το 1936, όταν η ίδια ήταν 10 χρονών. Η ιστορία του βιβλίου αναπτύσσεται μέσα από την οπτική της νεαρής Jean Lousie Finch και του αδερφού της Jem Finch.

Ο πατέρας των δύο παιδιών αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει έναν νεαρό μαύρο, τον Tom Robinson, ο οποίος κατηγορείται άδικα για τον βιασμό μιας λευκής γυναίκας. Σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής αναταραχής η Χάρπερ Λι καταφέρνει, μέσω της πατρικής φιγούρας του Atticus Finch,  να περάσει σημαντικά και σκληρά μηνύματα σχετικά με την κοινωνική ανισότητα, την προσωπική συγκράτηση και την συμπόνια που πρέπει να δείχνουμε στους ανθρώπους. Δυστυχώς, ο νεαρός Tom Robinson καταδικάστηκε για ένα έγκλημα που δεν έκανε και σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να δραπετεύσει από την φυλακή.

Το ουσιαστικό μήνυμα που θέλει να περάσει η συγγραφέας μέσω του βιβλίου της είναι ότι σαν άτομα αλλά και σαν σύνολο πρέπει να προστατεύουμε και να βοηθάμε όλους όσους το χρειάζονται. Να μην στεκόμαστε γύρω από προκαταλήψεις που εκπροσωπούν ομάδες που κρίνουν με βάση την διαφορετικότητα και να σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως εθνότητας, φύλου και φυλής.

Το έργο της Χάρπερ Λι είναι ορόσημο της παγκόσμιας σύγχρονης λογοτεχνίας, καθώς μέσω της παιδικής αθωότητας η ίδια εξερευνά θεματικές σχετικά με τις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις που στιγμάτιζαν την κοινωνία του Αμερικανικού Νότου της δεκαετίας του ’30. Το βιβλίο είναι ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα γιατί με την απλότητα που διαθέτει ο λόγος της Χάρπερ Λι επιτυγχάνεται με τόση μεγάλη ευκολία να περαστούν στον αναγνώστη σημαντικά μηνύματα σχετικά με κοινωνικά θέματα, τα οποία ακόμη και σήμερα δυστυχώς δεν έχουν λυθεί.

Βαθμός: 9,5/10

Τα βιβλία της Χάρπερ Λι “Όταν Σκοτώνουν Τα Κοτσύφια” αλλά και το “Βάλε Ένα Φύλακα” κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις BELL.

3
Λευτέρης Σέρρας
Ο Νίτσε συνήθιζε να λέει "Χωρίς τη μουσική η ζωή μας θα ήταν ένα λάθος" εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι χωρίς την Τέχνη στη ζωή μας, είτε αυτή έχει τη μορφή της μουσικής, είτε του κινηματογράφου, είτε της λογοτεχνίας οι ζωές όλων μας θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το όνομά μου είναι Λευτέρης Σέρρας, είμαι 23 ετών και είμαι φανατικός οπαδός του κινηματογράφου, της μουσικής και της λογοτεχνίας.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...