Όταν οι ομπρέλες γίνονται εικαστική παρέμβαση

Οι ομπρέλες είναι ένα εντυπωσιακό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου που βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Για πρώτη φορά είχε τοποθετηθεί στην παραλία το 1997 στα πλαίσια του Θεσσαλονίκη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μετά την παράδοση της νέας Παραλίας οι Ομπρέλες βρέθηκαν σε νέα θέση. Πιο κοντά στα άλλα δύο σύμβολα της πόλης, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον Λευκό Πύργο.

Βρίσκεται πάνω σε μια ξύλινη εξέδρα που κατασκευάστηκε γι’ αυτό το λόγο και έχει δημιουργηθεί κατάλληλος φωτισμός για να ξεχωρίζει το βράδυ. Το εντυπωσιακό γλυπτό έχει αγαπηθεί πολύ από τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους τουρίστες που στέκονται για να το θαυμάσουν και να φωτογραφηθούν σ’ αυτό.

«Η ομπρέλα σαν αντικείμενο προστατευτικό είναι οικείο σε όλο τον κόσμο. Όλοι βρίσκουμε προστασία και θαλπωρή κάτω από τον ανάλαφρο θόλο της, καταιγίδες, άγριος ήλιος, τρυφερές συναντήσεις… Θα μπορούσαμε να τις θεωρήσουμε σαν αντικείμενο κοινό στη χρήση του και φανταστικό στην τέχνη” είχε δηλώσει ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος.»

Η επιλογή του νέου σημείου είναι ιδανική, καθώς το γλυπτό φαίνεται πλέον από παντού. Είναι δίπλα το στοιχείο του νερού, το οποίο ο Ζογγολόπουλος το έβαζε πάντα σε όσα έργα μπορούσε. Ήθελε να υπάρχει η αίσθηση της κίνησης και της αλλαγής. Οι Ομπρέλες μπορούν να αποτελέσουν ένα σύμβολο του μέλλοντος, ένα έμβλημα για την πόλη.

Το «The Umbrella Sky Project» ξεκίνησε το 2012 από την περιοχή Agueda της Πορτογαλίας, όταν μία ομάδα καλλιτεχνών αποφάσισε να βάλει στους δρόμους πολύχρωμες ομπρέλες που αιωρούνται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τέχνης Agitagueda. Αμέσως οι φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου και η πόλη διαφημίστηκε με τον καλύτερο τρόπο. Πολλές ήταν οι πόλεις που έσπευσαν να υιοθετήσουν την ιδέα γεμίζοντας τους δρόμους με πολύχρωμες ομπρέλες δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια πρωτότυπη εικαστική παρέμβαση που εντυπωσιάζει με το ατμοσφαιρικό σκηνικό.

Οι ομπρέλες φαίνονται να αιωρούνται μαγικά στον ουρανό και το θέαμα είναι μοναδικό.

2

Latest articles

188.8k Ακόλουθοι
Ακολουθήστε

Related articles