Όταν δίνεις αγάπη… παίρνεις αγάπη.

Οι πιο καλοί φίλοι του ανθρώπου είναι σίγουρα… οι τετράποδοι! Η ζωή μας θα ήταν πιο εξιδανικευμένη αν ο καθένας από εμάς είχε στη κατοχή του τουλάχιστον ένα κατοικίδιο. Τα οφέλη που προσφέρει ένα σκυλάκι, μια γατούλα, ή ακόμη κι ένα ψαράκι ή ένα χάμστερ, είναι πολλά και φυσικά… μόνο καλά!

Τα περισσότερα πλεονεκτήματα που έχουν οι μικροί, σκανδαλιάριδες φίλοι μας, επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τους ανθρώπους ψυχολογικά.

1) Η συμβίωση με κατοικίδιο, χτίζει για τον ιδιοκτήτη μια ιδιαίτερη “ευγένεια ψυχής”. Οι φίλοι μας τα ζώα, σου μαθαίνουν να αγαπάς και να αγαπιέσαι ανιδιοτελώς. Αρετές που πολλές φορές λησμονούνται, γίνονται τρόπος ζωής απ’ τη στιγμή που αποκτάμε ένα ή και περισσότερα κατοικίδια.

2) Η φροντίδα και η καθημερινή τους περιποίηση, σπάνε τη ρουτίνα μας και βέβαια μας καθιστούν ως πιο υπεύθυνα όντα.

 

3) Η συνύπαρξη με ζωάκια δημιουργεί ένα αίσθημα συντροφικότητας και ζεστασιάς που δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Γι αυτό οι ζωόφιλοι, είναι σχεδόν πάντα επικοινωνιακοί τύποι που λατρεύουν τη συζήτηση.

4) Η “Ζωοθεραπεία”, είναι μια σύγχρονη μέθοδος ίασης ψυχικών ασθενειών και διαταραχών, όπως ο αυτισμός και η κατάθλιψη. Ακόμη και άτομα με νοητική αναπηρία επωφελούνται από την επαφή με ειδικά εκπαιδευμένα ζώα όπως ο σκύλος, ο ελέφαντας και το δελφίνι, καθώς ανοίγονται δίοδοι επικοινωνίας μεταξύ τους μέσω άλλων αισθήσεων (ακοή, αφή).

Τα προτερήματα των τετράποδων και μη, δεν επωφελούν μόνο την ψυχική μας υγεία, αλλά και τη σωματική.

1) Μια ζωή με κατοικίδιο, ίσον μια ζωή δίχως αλλεργίες. Η σωστή καθαριότητα και ο εμβολιασμός του καλού μας φίλου, δρα κατά των αλλεργιών αλλά και του άσθματος.

2) Είτε έχουμε σκύλο, είτε γάτα, είτε χαμαιλέοντα, τα ζωάκια θωρακίζουν τον οργανισμό μας με ένα σωρό αντισώματα που λειτουργούν ευεργετικά, ειδικά σε περιόδους ιώσεων. Ένας άνθρωπος που από τη παιδική του ηλικία συμβιώνει με κάποιο ζώο, αρρωσταίνει κατά 20-40% λιγότερο από κάποιον που απέχει από τη επαφή με οποιαδήποτε είδος ζώου.

3) Μπορεί να βαριόμαστε να πάμε στο γυμναστήριο, αλλά όταν έχουμε παρέα το “κολλητάκι” μας, το οποίο περιμένει με την ουρίτσα όρθια να πάμε τη καθιερωμένη βολτίτσα του, τότε ναι! Με χαρά περπατάμε χιλιόμετρα ολόκληρα και η αγγαρεία γίνεται απόλαυση. Άρα συμβάλουν και στη καλή σωματική μας κατάσταση.

4) Ρυθμίζουν τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Έρευνες έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, επιβιώνουν συχνότερα από μια καρδιακή προσβολή, ενώ το χάιδεμα σ’ένα ζωάκι που αγαπάμε πολύ, ελέγχει και πολλές φορές ρίχνει τη πίεση, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.

Έτσι λοιπόν, είναι χρέος μας να αγαπάμε και να σεβόμαστε αυτές τις ψυχές που μας παρέχουν τόσα καλά. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να ζούνε κοντά τους και τα εκπαιδεύουμε σωστά για μια αρμονική συμβίωση. Ένα παιδί που δε τρέφει εκτίμηση για τα ζωντανά αυτά πλάσματα, θα γίνει ένας ενήλικας που πιθανόν να τα βλάψει στο μέλλον. Και όπως λέει και ο απλός λαός “Όποιος δεν αγαπά τα ζώα, δεν αγαπά ούτε τους ανθρώπους”.

Η ανθρωπότητα ελάχιστα διαφέρει από τα ζώα κι οι περισσότεροι άνθρωποι αυτό το ελάχιστο, το εκμηδενίζουν – Κομφούκος

Η ανθρώπινη ψυχή έχει μεγαλύτερη ανάγκη από το ιδανικό, παρά από το πραγματικό. Με το πραγματικό ζεις, με το ιδανικό υπάρχεις. Λοιπόν, θέλετε να λογαριάσουμε τη διαφορά; Τα ζώα ζουν, οι άνθρωποι υπάρχουν – B.Ουγκώ

Ο άνθρωπος είναι αναμφισβήτητα το ανώτερο όλων των πλασμάτων, ο δε σκύλος το κατώτερο, αλλά όλοι οι σοφοί συμφωνούν ότι ευγνώμων σκύλος είναι καλύτερος από αχάριστο άνθρωπο – Σααδή

 
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...