Τι είναι το ηλιακό φως;
Καταρχάς ,το Ηλιακό Φάσμα (η ακτινοβολία από τον ήλιο) αποτελείται από τρεις ζώνες: • Την Υπεριώδη • Την Ορατή • Την Υπέρυθρη
ΥΠΕΡΙΩΔΗ: Υπάρχουν τρία είδη υπεριώδους ακτινοβολίας(αόρατες απο το ανθρώπινο μάτι):
- UV-A:Είναι το πιο ακίνδυνο είδος.
- UV-B:Αυτή προκαλεί το ”έμμεσο” μαύρισμα, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
UV-Γ: Είναι το πιο επικίνδυνο είδος της υπεριώδους ακτινοβολίας, καθώς με αυτήν έχουν επιτευχθεί εργαστηριακά μεταλλάξεις.
Κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ο ήλιος. Φτάνει στη γη μέσω της επανεκπομπής της από τη στρατόσφαιρα. Είναι επικίνδυνη ακτινοβολία και το στρώμα του όζοντος προστατεύει την επιφάνεια της γης από αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος που η τρύπα του όζοντος είναι σοβαρό οικολογικό πρόβλημα.
ΟΡΑΤΗ: Αποτελεί το ορατό μέρος του φάσματος. Είναι γνωστή ως ζώνη
φωτεινών κυμάτων, που δίνει τον φωτισμό. Περιλαμβάνει όλα τα χρώματα της ίριδας.
ΥΠΕΡΥΘΡΗ: Είναι αόρατες ακτίνες που προκαλούν το αίσθημα της θερμότητας. Διακρίνονται σε μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους.
Γιατί λοιπόν κινδυνεύουμε περισσότερο το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες;
Η ολική ηλιακή ακτινοβολία που προσπίπτει πάνω σε μια οριζόντια ή κεκλιμένη επιφάνεια, έχει δυο συνιστώσες: την άμεση και την διάχυτη ηλιακή ακτινοβολία.Η ακτινοβολία αυτή εξαρτάται από την απόσταση Ήλιου-Γης, την ηλιακή απόκλιση, το ηλιακό ύψος, το γεωγραφικό πλάτος του τόπου, το υψόμετρο του τόπου κλπ.Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση που διανύει η ηλιακή ακτινοβολία μέσα στην ατμόσφαιρα, τόσο μικρότερο είναι το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτει στην επιφάνεια της Γης. Για τον λόγο αυτό η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι πολύ μεγαλύτερη κατά την θερινή περίοδο σε σχέση με τη χειμερινή. Τέλος, όσο πιο κάθετα προσπίπτει η ηλιακή ακτινοβολία πάνω σε μια επιφάνεια στην Γη τόσο μεγαλύτερη είναι η έντασή της. Η ηλιακή ακτινοβολία παρουσιάζει την μέγιστη ένταση της κατά την διάρκεια του μεσημεριού (μέγιστο ηλιακό ύψος), τόσο κατά τη θερινή όσο και κατά τη χειμερινή περίοδο. Η ηλιακή ενέργεια είναι μεγαλύτερη κατά τη θερινή περίοδο, λόγω της θέσης του ήλιου, αλλά και λόγω της αύξησης των ωρών ηλιοφάνειας (μείωση των νεφώσεων).
Εμείς θα ασχοληθούμε με την υπεριώδη που είναι και η βλαβερή ακτινοβολία
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά το νερό (π.χ. στη θάλασσα) και το 50% διεισδύει σε βάθος περίπου 3 μέτρων. Όταν λοιπόν κολυμπάμε το σώμα μας βρίσκεται μόλις λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του νερού, και κατά συνέπεια δεν προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία
Βιολογικές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας: Το δέρμα και τα μάτια είναι τα όργανα που υφίσταται την μεγαλύτερη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αν και τα μαλλιά και τα νύχια είναι περισσότερο εκτεθειμένα, είναι λιγότερο σημαντικά από ιατρικής άποψης. Η έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να καταλήξει σε άμεσα και σε χρόνια προβλήματα υγείας του δέρματος, των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και σε βλάβες στο DNA.Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UV-A) επιδρά στον υποδόριο ιστό και μπορεί να αλλάξει η δομή του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης του δέρματος, επιταχύνοντας έτσι την γήρανσή του ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UV-B) προκαλεί έγκαυμα και διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος, . Οι αρνητικές συνέπειες των εγκαυμάτων είναι αθροιστικές. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το δέρμα έχει την ικανότητα να αφομοιώσει την υπεριώδη ακτινοβολία με την παραγωγή μελανίνης (μαύρισμα), η οποία προστατεύει από την έκθεση στην UV ακτινοβολία. Το ανθρώπινο μάτι όμως δεν έχει τέτοια ικανότητα. Όταν η υπεριώδης ακτινοβολία αλληλεπιδράσει με το DNA προκαλεί μια αναδιάταξή του όπου υπάρχουν δύο συνεχόμενες βάσεις θυμίνης δημιουργώντας τα διμερή θυμίνης.
Η ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να προστατεύει και να αποκαθιστά τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Καποιες δημοφιλείς επιπτώσεις είναι:
(1)Ηλιακό έγκαυμα
(2)Θερμοπληξία
(3)Ευρυαγγείες
(4)Κερασοειδή ή κερασόχροα αιμαγγειώματα(Κόκκινες ελιές)
(5)Ακτινική υπερκεράτωση. Περισσότερα από 10 Εκατομμύρια άνρθρωποι πάσχουν.Η Ακτινική Υπερκεράτωση μπορεί να είναι το πρώτο βήμα που οδηγεί στο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) και για αυτό είναι γνωστή ως προκαρκινικό στάδιο.Συνηθέστερα εμφανίζεται στο φαλακρό της κεφαλής, πρόσωπο, αυτιά, χείλη, στις ραχιαίες επιφάνειες των χεριών και στα αντιβράχια, ώμους, λαιμό και όποιες άλλες περιοχές του σώματος που εκτίθενται συχνά στον ήλιο. Πολύ συχνά συναντάται ο πληθυντικός αριθμός «υπερκερατώσεις» διότι σπάνια υπάρχει μόνο μία
(6)Φωτογήρανση δεν έχει καμία σχέση με τη γονιδιακή γήρανση .Εδώ λόγω του ήλιου παράγονται ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι μοριακές ενώσεις που επιτίθενται στα υγιή κύτταρα.Αποτελεί μη αναστρέψιμο φαινόμενο.Περιλαμβάνει ρυτίδες με ανελαστκό δέρμα,κηλίδες, πανάδες κ.ά.
(7)Μελάνωμα
(8)Παθήσεις των ματιών κυρίως επιπεφυκίτιδα και καταρράκτη
Εσύ λοιπόν θα συνεχίσεις να κάθεσαι με τις ώρες στον ήλιο ;;;