Οι ημέρες αγάπης πλησιάζουν…

Μα υπάρχει κανείς που να μην του αρέσουν τα Χριστούγεννα; Αν ναι, αμέσως θα τον χαρακτηρίζαμε αρνητικά. Κι όμως, ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων δεν αναγνωρίζει αυτές τις ημέρες χαράς και αγαλλίασης καθώς δεν διαθέτει ούτε καν τα βασικά. Οι άποροι πρόσφυγες, τα παιδιά των ιδρυμάτων, οι άστεγοι στους δρόμους και πολλά άλλα διαμορφώνουν μια τραγική κατάσταση αυτόν τον καιρό. Εμείς τις ημέρες των εορτών θα στολίσουμε δέντρο, θα φτιάξουμε γλυκά, θα αγοράσουμε δώρα στα αγαπημένα μας πρόσωπα, θα συγκεντρωθούμε με φίλους και συγγενείς σε κάποιο σπίτι, θα φάμε, θα πιούμε, θα χορέψουμε. Δυστυχώς όμως για εκείνους όλα αυτά δεν είναι τίποτα λιγότερο από πολυτέλεια.

Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσαμε ότι κάναμε την λεγόμενη καλή πράξη; Δεν νομίζω να ήταν πολύ πρόσφατα και για αυτόν τον λόγο είναι καλό κάποιος να μας το υπενθυμίζει που και που. Κόντρα στον υπερκαταναλωτισμό εξαιτίας των γιορτινών ημερών, θα ήταν τόσο αγνό και ευχάριστο εάν διαθέταμε λίγο χρόνο και ελάχιστο χρήμα σε εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, ειδικά αυτά τα Χριστούγεννα που όλα σημειώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό, περισσότερη φτώχεια, κορύφωση της ανεργίας κλπ.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε και εμείς στον αγώνα τους

Δωρίστε παλιά ρούχα και παπούτσια που δεν σας χρειάζονται πια, που δεν τα φοράτε. Μπορεί εμάς να μη μας φαίνονται τόσο απαραίτητα αλλά για εκείνους είναι ένα βήμα προς την επίτευξη της ευτυχίας.
Βοηθήστε τους ηλικιωμένους. Όσο κι αν έχουμε αποξενωθεί στις πόλεις, όλοι γνωρίζουμε κάποιον ηλικιωμένο γείτονα. Ας πάρουμε επιτέλους την πρωτοβουλία να έρθουμε πιο κοντά τους και να φανούμε σημαντικοί στη ζωή τους πετώντας τα σκουπίδια τους, κάνοντάς τους κάποια ψώνια, ή ακόμη και συζητώντας εγκάρδια και με ιδιαίτερη προσοχή τα προβλήματά τους.
Υιοθετήστε ένα αδέσποτο ως κατοικίδιο. Όλοι μας αγαπάμε τα ζώα. Γιατί λοιπόν να δίνουμε χρήματα και να τα αγοράζουμε από μαγαζιά, ενώ υπάρχουν τόσα στους δρόμους που μας έχουν ανάγκη; Αυτό είναι πραγματικά ένα έγκλημα. Θα αισθανθούμε αναμφίβολα ψυχική ικανοποίηση όχι μόνο εμείς αλλά και το ζωάκι αν εντέλει το φροντίσουμε και του δώσουμε μια στέγη, τροφή και προπαντός αγάπη.
Δημιουργείστε το δικό σας bazaar πουλώντας άχρηστα για εσάς αντικείμενα τονίζοντας πάντα ότι προορίζονται για καλό σκοπό. Αυτό θα τραβήξει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ποιο θα είναι ωστόσο το προσωπικό μας όφελος από τον εθελοντισμό και την φιλανθρωπία; Θα κερδίσουμε κάποια χρήματα; Θα αποκτήσουμε κύρος, δόξα; Όχι, κάτι σημαντικότερο. Θα ανορθωθούμε πνευματικά, θα νιώσουμε όλα εκείνα τα συναισθήματα της ευχαρίστησης, της ψυχικής αγαλλίασης. Η ανταμοιβή μας δεν θα είναι υλική. Θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους που συμβάλλουν στην ανάδειξη της ανθρωπότητας και νοιάζονται για τους αδικημένους από τη ζωή. Κατά αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσουν και εκείνοι πως είμαστε κοντά τους όταν το χρειάζονται και ότι δεν είναι ποτέ τους μόνοι. Εκτός αυτού το άγχος μας θα περιοριστεί και θα βελτιωθεί η αυτοεκτίμηση και η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Πολύ πιθανό να μη λείπει μαζί με την ικανοποίηση η συγκίνηση φυσικά λόγω της παροχής βοήθειας.

Παρ’όλα αυτά οι απολαβές μας δεν θα είναι μόνο πνευματικές και ψυχικές αλλά και κοινωνικές. Μέσα από την συνεισφορά μας γνωρίζουμε νέους ανθρώπους που έχουν κοινούς στόχους και σχέδια με εμάς. Οι ιδέες τους ενδεχομένως να είναι παρόμοιες με τις δικές μας. Έτσι θα προσεγγίσουμε καινούριο κόσμο, θα ανακαλύψουμε νέες προσωπικότητες και η κοινωνικότητά μας θα κλιμακωθεί.

Ο αλτρουισμός μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο ένα μέρος της καθημερινότητάς μας, κάνοντας απλά μια καλή πράξη την ημέρα. Η Θετική ψυχολόγος Sonja Lyubomirsky έχει αποδείξει ότι οι άνθρωποι που εκτελούν πράξεις καλοσύνης έχουν την τάση να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι μετά από έξι εβδομάδες.

Καλό θα ήταν να ψάξουμε και πιο συγκεκριμένα. Μερικές επιλογές για να απευθυνθείτε και να προσφέρετε υλική βοήθεια είναι:

ΠΙΚΠΑ Πεντέλης
Κέντρων Βρεφών Μητέρα
Νοσοκομείο Αλεξάνδρα
παιδικά χωριά SOS
Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα
Χαμόγελο του Παιδιού
Actionaid
Make-A-Wish
Διεθνής αμνηστία
Γιατροί χωρίς σύνορα

Τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν τη γέννηση του κυρίου μας και είναι ημέρες γιορτής που μας ευαισθητοποιούν ακόμη πιο έντονα στη σκέψη των απόρων. Όλοι χρειαζόμαστε μια αγκαλιά, όλοι έχουμε ανάγκη από στοργή και αγάπη. Είμαστε ίδιοι και ίσοι απέναντι στη ζωή. Ας γίνουμε λοιπόν πιο τρυφεροί σαν άνθρωποι κι ας μπούμε στη θέση τους. Είμαι βέβαιη ότι με την έμπρακτη ένδειξη αγάπης αργά ή γρήγορα θα επωφεληθούμε. Τώρα θα συνωμοτήσει το σύμπαν; θα συντελέσει το κάρμα; Θα βοηθήσει ο θεός; Πάντως σε κάποια πτυχή της ζωής μας, προσωπική, οικονομική, επαγγελματική, θα βγούμε μετέπειτα κερδισμένοι. Ας είμαστε αισιόδοξοι και ας χτίσουμε όλοι μαζί σταδιακά ένα καλύτερο αύριο για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

4

Latest Articles

Διάβασε επίσης...