Ε ε ε έφτασε! Ναι, κυρίες και κύριοι, είναι γεγονός! Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη είναι και πάλι κοντά μας! Στις 14 Ιουνίου το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου κάνει πρεμιέρα με τον αγώνα της διοργανώτριας Ρωσίας έναντι της Σαουδικής Αραβίας στο στάδιο Λουζνίκι στη Μόσχα, στις 18:00 ώρα Ελλάδος. 32 χώρες θα συμμετάσχουν και φέτος στο 21ο Μουντιάλ της FIFA. 32 ομάδες θα διεκδικήσουν μια θέση στον τελικό για να σηκώσουν το πολυπόθητο τρόπαιο. Γι’ αυτό, σιγά σιγά, βρείτε τις φανέλες των αγαπημένων σας παικτών, που έχετε παραχωμένες στη ντουλάπα σας, εφοδιαστείτε με μπύρες (φέρτε μπύρες πολλές μπύρες!) ξηροκάρπι και πατατάκια, σιγουρευτείτε ότι έχετε βάλει στις αγαπημένες σας επαφές τα ντελίβερι της αρεσκείας σας και λάβετε θέσεις. Πριν, όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στους πέντε τελευταίους νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
1) Γαλλία 1998.
Είναι η δεύτερη φορά που η Γαλλία διοργανώνει ένα μουντιάλ και η πρώτη που καταφέρνει να το κερδίσει. Με ηγέτη της τον Ζινεντίν Ζιντάν, πρώην αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης και νυν προπονητή της, η Γαλλία νίκησε στον τελικό με σκορ 3-0 την προηγούμενη κάτοχο του τίτλου Βραζιλία. Οι “τρικολόρ” με προπονητή τον Εμέ Ζακέ και όπλο την καλή αμυντική λειτουργία είχαν περάσει εύκολα από τον 3ο όμιλο, έχοντας πετύχει 9 γκολ σε 3 ματς και έχοντας δεχτεί μόλις 1. Στη φάση των 16, όμως, τα βρήκε σκούρα η Γαλλία και πέρασε δύσκολα στην παράταση με το χρυσό γκολ του Λοράν Μπλαν. Στον προημητελικό, επίσης, δυσκολεύτηκε κόντρα στην Ιταλία με το ματς να κρίνεται στα πέναλντι, ενώ στον ημιτελικό νίκησε τη Γερμανία με 2-0.
2) Βραζιλία 2002.
Από τις πιο ταλαντούχες εθνικές ομάδες με ονόματα όπως Ροναλντίνιο, Ριβάλντο, Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλους και Καφού. Με τέτοιους παίκτες πώς να μην σηκώσεις την κούπα; Παρέλαση αστέρων, λοιπόν, στην Ιαπωνία με το “φαινόμενο” ειδικά να είναι ο πιο πολυσυζητημένος παίκτης, τόσο για για τα γκολ του, όσο και για το… κούρεμά του. Το “9άρι” των Βραζιλιάνων είχε πετύχει 4 γκολ στη φάση των ομίλων και άλλα 4 στα νοκ άουτ παιχνίδια. Στον τελικό κόντρα στη Γερμανία, η Βραζιλία του Ρονάλντο έκανε επίδειξη δύναμης. Το λάθος του Όλιβερ Καν, του κορυφαίου Γερμανού τερματοφύλακα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο με τους Βραζιλιάνους να κερδίζουν εν τέλει με 2-0 και η σάμπα να ξεκινάει! Ωστόσο, η θεαματική πορεία της “Σελεσάο” επισκιάστηκε ελαφρώς από την ευνοϊκή διαιτησία για τη συνδιοργανώτρια της Ιαπωνίας, τη Νότια Κορέα. Επίσης, υπήρξαν πολλά παράπονα από τους Ευρωπαίους φιλάθλους, καθώς οι αγώνες πραγματοποιούνταν πρωινές γι’ αυτούς ώρες (λόγω της διαφοράς της ώρας).
3) Ιταλία 2006.
Η Ιταλία ήταν η νικήτρια της “Τιτανομαχίας” του τελικού με το ματς να κρίνεται στα πέναλντι, έπειτα απο 120 λεπτά χωρίς γκολ. Τα μεγάλα ονόματα της “Σκουάντρα Ατζούρα” (Μπουφόν, Πίρλο, Τότι και δεν συμμαζεύεται) επικράτησαν των αστέρων της Γαλλίας (Ζιντάν, Ριμπερί, Ανρί, Αμπιντάλ και λοιποί) με 5-3 στα πέναλντι, τελειώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη λαμπρή πορεία τους και παίρνοντας τη ρεβάνς από τον τελικό του Euro του 2000. Αξιοσημείωτο του τελικού και οι 100 συμμετοχές του Φάμπιο Καναβάρο, ηγέτη της ιταλικής άμυνας, με την εθνική ομάδα. Αυτό που οδήγησε την Ιταλία στην επιτυχία ήταν η ενότητα, όπως είχε πει και ο Φραντζέσκο Τότι σε συνέντευξή του, καθώς επίσης και η συμπαγής χαρακτηριστική της άμυνα. Πολλοί μάλιστα κατηγορούσαν την Ιταλία για “αντιποδόσφαιρο” επειδή δεν βασιζόταν τόσο στην επίθεσή της. Όπως και να ‘χει, η άμυνα τη δικαίωσε.
4) Ισπανία 2010.
Ομάδα έπος! Ίσως η καλύτερη εθνική ομάδα στην ιστορία. Μια Ισπανία που τα σάρωσε όλα (Euro 2008 και 2012, Mundial 2010) με ένα απίστευτο ρόστερ (ούτε παραγγελία) και ένα μοναδικό στυλ ποδοσφαίρου. Το περίφημο “τίκι τάκα” της Barcelona του Πεπ Γκουαρντιόλα, δούλεψε και για την εθνική Ισπανίας, με την 11άδα του τελικού άλλωστε να απαρτίζεται κυρίως από παίκτες των Blaugrana (μόνο ο Μέσι έλειπε…). Το ολοκληρωτικό παιχνίδι κατοχής της “Φούρια Ρόχα” των Τσάβι, Ινιέστα, Πουγιόλ, Μπουσκέτς, Τσάμπι Αλόνσο, Βίγια (και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ…) εντυπωσίασε τους πάντες, από την αρχή μέχρι και τον τελικό κόντρα στην Ολλανδία. Με MVP τον Αντρές Ινιέστα και τον “Άγιο” Ίκερ κάτω από τα γκολ ποστ πώς να μην το σηκώσει η Ισπανία; Ούτε ο Ρόμπεν, ούτε κανένας άλλος παίκτης των “Οράνιε” ήταν δυνατόν να κερδίσουν αυτήν την υπερομάδα!
5) Γερμανία 2014.
Η καλοκουρδισμένη γερμανική μηχανή ήταν η μεγάλη νικήτρια του πρόσφατου μουντιάλ της Βραζιλίας. Τα “Πάντσερ” που από την αρχή ήταν από τα φαβορί, έκαναν το μεγάλο μπαμ στον ημιτελικό κόντρα στη διοργανώτρια Βραζιλία, συντρίβοντάς την με 7-1! Ένας αγώνας που όλοι οι Βραζιλιάνοι θέλουν να ξεχάσουν και που όλοι οι Γερμανοί θα θυμούνται. Στον τελικό οι Γερμανοί ήρθαν αντιμέτωποι με την Αργεντινή του Λέο Μέσι. Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος με τον Ιγκουαΐν να χάνει τα “άχαστα” (!), τον Μέσι (που είχε ταλαιπωρηθεί σε όλη τη διοργάνωση από εμετούς) να μην μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω και το γκολ για τη σταθερή Γερμανία να έρχεται λίγο πριν το τέλος της παράτασης (στο 113′) από τον Μάριο Γκέτσε. Όπως φάνηκε για άλλη μια φορά, η “ομάδα” της Γερμανίας (των Νόιερ, Μίλερ, Σβαϊνστάιγκερ, Κρος, Λάμ και Οζίλ) ήταν ανώτερη και από την “Αλμπισελέστε” που βασιζόταν σε έναν αστέρα.
Φέτος, για άλλη μια φορά, οι κορυφαίες εθνικές ομάδες θα αναμετρηθούν στα γήπεδα της Ρωσίας με στόχο το τρόπαιο. Θα καταφέρει άραγε ο Μέσι και η παρέα του να σηκώσουν επιτέλους το κύπελλο ή θα τους σταματήσει πάλι κάποια Γερμανία;