Ήθελα καιρό να γράψω ένα τέτοιο άρθρο. Φίλοι μου, μάγοι και μάγισσες, καλωσορίσατε στο Hogwarts School of Witchcraft and Wizadry. Λογικά, 1 Σεπτεμβρίου σας παρέλαβε το Hogwarts Express και φτάσατε στο υπέροχο αυτό καταφύγιο μαγείας. Κι έρχεται σιγά σιγά η στιγμή που πρέπει το καπέλο να σας κατατάξει σε έναν οίκο. Υπάρχουν τέσσερις οίκοι, καθώς ξέρετε που πήραν τα ονόματά τους από τους Ιδρυτές της Σχολής. Gryffindor, Hufflepuf, Slytherin, Ravenclaw. Εσείς, άραγε που ανήκετε; Εγώ δηλώνω γνήσια Ρέιβενκλοου, παιδιά και εδώ είμαι για να εξαλείψω οποιοδήποτε πρότυπο σας έχει δημιουργηθεί μόνο βλέποντας την γνωστή σειρά ταινιών του Χάρι Πότερ. Δεν είναι παράλογο που σας έχει δημιουργηθεί η οποιαδήποτε προκατάληψη, όμως, γιατί είναι λογικό σε μια ταινία δυόμιση ωρών, οι παραγωγοί να παραλείπουν τις “λεπτομέρειες” και να εμμένουν στα “σημαντικά”. Αυτό που θέλω να πω είναι πως ο Χάρι, ο πρωταγωνιστής ήταν Γκρίφιντορ και ο άσπονδος εχθρός του, Βόλντεμορτ, Σλίθεριν. Ε λογικό είναι, κατ’αυτόν τον τρόπο, να θεωρείτε πως οι άλλοι δύο οίκοι καλά καλά δεν υπάρχουν, είναι στην αφάνεια. Δεν είναι έτσι. Παρακάτω θα δείτε τα χαρακτηριστικά κάθε οίκου και όλα όσα δεν έχετε προσέξει στα βιβλία και στις ταινίες για τους οίκους:
- Οίκος Χάφλπαφ
Η ιδρυτής του Οίκου ήταν η Helga Hufflepuf, η οποία ξεχώρισε από τους άλλους τρεις ιδρυτές, δείχνοντας την αγάπη της και στους μάγους χωρίς ιδιαίτερα χαρίσματα. Το μόνο που ζητούσε για τους μάγους του κοιτώνα ήταν η πίστη, η αφοσίωση, η ανιδιοτέλεια, η τιμιότητα, η ειλικρίνεια και η εργατικότητα. Τέτοιες αρετές σαφέστατα αποτελούν χαρίσματα που λίγοι διαθέτουν, μα εννούμε πως δεν έμενε τόσο π.χ στο να μιλάει κάποιος ερπετικά, ή να έχει ταλέντο με τα φίλτρα. Ζητούσε μαθητές με ζήλο ανεξάρτητα με την καταγωγή ή την ικανότητα. Αυτό δεν καθιστά τα μέλη του Hufflepuf κατώτερα, όμως. Ας μην ξεχνάμε τα μέλη που ήδη γνωρίσαμε, όπως ο θαρραλέος Σέντρικ Ντίγκορι ή την θεία της Σούζαν Μπόουνς, η οποία ήταν επικεφαλής του Τμήματος επιβολής του Μαγικού Νόμου στο Υπουργείο Μαγείας, πράγμα που την καθιστά κάτι πολύ παραπάνω από ικανή. Τέλος, στην τελική μάχη του Χόγκουαρντς με τους Θανατοφάγους, ακόλουθους του Άρχοντα του Σκότους, τα περισσότερα μέλη του Οίκου πάλεψαν με θάρρος και δύναμη. Τα χρώματα που αντιπροσωπεύουν τον κοιτώνα είναι το μαύρο και το κίτρινο, ενώ το σύμβολό της ο ασβός. Το καπέλο της Επιλογής μας είχε πει για το Χάφλπαφ: “Μπορεί να ανήκετε στο Hufflepuf, όπου όλοι είναι πιστοί, υπομονετικοί και δίκαιοι…”. Μήπως, λοιπόν, έχετε παρεξηγήσει λιγουλάκι τον Κοιτώνα του Χάφλπαφ;
2. Οίκος Γκρίφιντορ
Ο Οίκος που όλοι ξέρουμε πως ανήκε ο Χάρι Πότερ, η Ερμιόνη, ο Ρον και άλλοι πρωταγωνιστές της σειράς των ταινιών. Ως σύμβολο έχουν το λιοντάρι και χαρακτηριστικά χρώματα το κόκκινο και το κίτρινο. Τα λιοντάρια του Γκρίφιντορ, σύμφωνα με την συγγραφέα J.K. Rowling, διαθέτουν γενναιότητα, αυτοθυσία, ηρωισμό και δημοτικότητα. Ο Ιδρυτής του Κοιτώνα, Godric Gryffindor είχε πει: “We’ll teach all those with brave deeds to their name”, δηλαδή “θα διδάξουμε όλους εκείνους με θαρραλέες πράξεις στο όνομά τους”. Ακριβώς, λοιπόν, σε όσους είναι εκλεκτοί, γενναίοι και πιστοί στον οίκο τους, σε αυτούς που διακατέχονται από υπέρμετρο θάρρος, εμφανίζεται το σπαθί του Γκρίφιντορ, το οποίο διαθέτει ισχυρές δυνάμεις. Ρουφάει οτιδήποτε μπορεί να του δώσει δύναμη. Γι’ αυτό και κάτι τέτοιο καθιστά ανίκητο όποιον άξιο το πάρει στα χέρια του. Πολλοί μπορούν να πουν πως ο κοιτώνας του Γκρίφιντορ ανήκει στους φιγουρατζήδες, σε αυτούς δηλαδή που έχουν τρομερή ανάγκη να φανούν ήρωες, να δείξουν την αυτοθυσία τους. Μπορούν να θεωρηθούν ψευτοήρωες, μα πραγματικά τα λιοντάρια αυτά έχουν δείξει πολλάκις την αξία τους. Είναι πολύ πιο λογικοί από αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Ας μην αγνοηθεί και το γεγονός ότι και η Ερμιόνη είναι Γκρίφιντορ. Δεν θα πω άλλα για το Γκρίφιντορ, ξέρετε ήδη τα περισσότερα. Θα αρκεστώ στα λόγια του Καπέλου:
“Μπορεί να ανήκετε στο Γκρίφιντορ.
όπου βρίσκονται οι γενναίοι στην καρδιά.
Το θάρρος τους, το πείσμα τους και ο ιπποτισμός τους
είναι αυτό που ξεχωρίζει τους Γκρίφιντορς από τους άλλους.”
3. Οίκος Σλίθεριν
Ο Οίκος του Salazar Slytherin, του γνωστού ερπετόφωνου επαναστάτη που τελικά δεν συμφώνησε με τους υπόλοιπους ιδρυτές και έφυγε, χτίζοντας κάπου μέσα στο κάστρο της Σχολής την Κάμαρα με τα Μυστικά. Το θέμα που χώρισε τους τέσσερις Ιδρυτές ήταν πως ο Σαλαζάρ ήθελε κάθε μάγος που εισαγόταν στη Σχολή να είναι καθαρόαιμος, από μητέρα και πατέρα που επί πολλές γενιές όλη η οικογένεια είχε μαγικό αίμα. Δεν ήθελε μαγκλς στην Σχολή, διότι εκείνοι δεν “άξιζαν”. Απόγονός του, όπως όλοι γνωρίζουν ήταν ο Τομ Ριντλ, ή αλλιώς Βόλντεμορτ. Εκείνος άνοιξε δύο φορές την Κάμαρα με τα μυστικά και ήθελε να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο του προγόνου του. Αυτό πια δεν έχει πολλή σημασία. Σκεφτείτε ότι πολλοί σκάρτοι έχουν βγει κι από άλλους Κοιτώνες. Γι αυτό, μην ταυτίζετε το Σλίθεριν με το κακό. Το Σλίθεριν, με χαρακτηριστικά χρώματα το πράσινο και το ασημί, ενώ σαν σύμβολο το φίδι, είναι ο Οίκος των έξυπνων, εφευρετικών, παθιασμένων και φιλόδοξων μάγων. Πάντοτε ενωμένοι, πάντα επιτυχημένοι. Μην βιαστείτε να κρίνετε το Σλίθεριν. Άλλωστε, “μπορεί, όμως, να ταιριάζετε στο Σλίθεριν, σπίτι των έξυπνων και πονηρών, που κάνουν τα πάντα για να πετύχουν το σκοπό τους!”. Ο αγαπημένος μας Σνέιπ, παιδιά, ο οποίος έκανε τα πάντα για εκείνη που αγαπούσε, ανήκε στο Σλίθεριν.
4. Οίκος Ρέιβενκλοου
Η Rowena Ravenclaw ήταν η Ιδρυτής του κοιτώνα αυτού. Έχει ως σύμβολο τον αετό (άλλοι το ονομάζουν κοράκι), και χρώματα το μπλε και το χρώμα του μπρούντζου. Η Ρέιβενκλοου είχε πει “Η ευστροφία είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός του ανθρώπου”. Από αυτό και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε πως οι μαθητές αυτού του Οίκου είχαν ως βασικό χαρακτηριστικό την σοφία, την ευφυία και τη δημιουργικότητα. Αυθεντικοί και πολυμαθείς, δεν έχαναν ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι καινούριο. Κάποιοι τους χαρακτήριζαν ιδιαίτερα βαθμοθήρες, λόγω αυτής της μεγάλης δίψας που είχαν για μάθηση. Ας πάρουμε για παράδειγμα, την αλησμόνητη σε όλους μας, Λούνα Λάβγκουντ, η οποία δεν μας έδειξε ποτέ κάποια ιδιαίτερη μανία με την επίδοσή της στη Σχολή. Είχε διαφορετικά, ίσως και λίγο ανορθόδοξα ενδιαφέροντα που σίγουρα την έκαναν διαφορετική και δημιουργική. Για μερικούς ήταν η Τρελολούνα, μα για μας είναι απλά ένα μοναδικό πλάσμα. Άλλα μέλη του Ρέιβενκλοου ήταν ο Gilderoy Lockhart, Filius Flitwick, Garrick Ollivander, Cho Chang. Ας σημειωθεί επίσης πως το καπέλο επιλογής για την καθηγήτρια Μαγκόναγκαλ και για τον Ντάμπλντορ διχάστηκε, καθώς δεν ήξερε πού να τους τοποθετήσει. Στο Γκρίφιντορ ή στο Ρέιβενκλοου; Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με την Ερμιόνη Γκρέιντζερ. Τέλος, στο διάδημα της Ροβένα, που υπήρξε και Πεμπτουσιωτής για τον Βόλντεμορτ, αναγραφόταν κάτι πολύ σοφό:
“Wit beyond measure is man’s greatest treasure.”
Μτφρ: “Το πνεύμα πέρα από το μέτρο είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός του ανθρώπου.”
Αυτά από εμένα. Μην στενοχωριέστε αν δεν σας έχει έρθει ακόμη το γράμμα σας. Κάπου θα παράπεσε. Έχετε πίστη στη μαγεία και όλα θα έρθουν. Όπως είχε πει, όμως, ο φίλος μου ο Άμπλους: “It does not to dwell on dreams and forget to live”.
Α και για όσους αναρωτιούνται και μου λένε “ακόμη κολλημένη με τον Χάρι Πότερ;”, η απάντησή μου: