«Φοιτητική Ζωή» : Οι μύθοι, τα προβλήματα και οι άμεσες λύσεις

Η είσοδος στο πανεπιστήμιο στις μέρες μας συνοδεύεται με ένα μύθο για τη μεγάλη ζωή που ακολουθεί. Είναι όμως τόσο εύκολο όσο ακούγεται;

Η είσοδος στο πανεπιστήμιο στις μέρες μας συνοδεύεται με ένα μύθο για τη μεγάλη ζωή που ακολουθεί. Ένας μύθος που δεν διαφέρει καθόλου από τους κατά καιρούς αστικούς μύθους  που γεννά η κοινωνία μας, αφού μπορεί οι φοιτητές να χαίρουν μίας κάποιας ανεξαρτησίας που τους επιτρέπει να κάνουν ορισμένα πράγματα τα οποία δεν θα έκανα υπό άλλες συνθήκες ωστόσο η ανεξαρτησία αυτή συνοδεύεται με την ανάληψη ευθυνών που θέτουν την ζωή αυτή σε ολότελα διαφορετική βάση.

Οι πανεπιστημιακές κοινότητες ασφυκτιούν και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους. Η οικονομική κρίση που μεταφράζεται σε έλλειψη χρηματοδότησης, η κρίση αξιών που συνοδεύεται από ενέργειες που βλάπτουν το πανεπιστημιακό περιβάλλον και θέτουν σε αμφισβήτηση το άσυλο ιδεών σκιαγραφούν ένα σκηνικό αποδιοργάνωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Πρέπει να σταθούμε όμως στα προβλήματα των φοιτητών.

 

Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Οι φοιτητές που σπουδάζουν σε πόλεις εκτός τους τόπου διαμονής τους , καλούνται να σηκώσουν ένα βαρύ οικονομικό φορτίο για την στέγαση τους. Όπως είναι αυτονόητο πολλοί φοιτητές δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα αυτά με αποτέλεσμα να καταλήξουν εάν τελικά τα καταφέρουν στις εστίες και εκεί ξεκινά το πραγματικό πρόβλημα.  Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για εστίες που δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των φοιτητών και απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν εστίες ποιότητας. Μάλιστα,κάτι το οποίο δημιουργεί μεγάλο άγχος στους φοιτητές είναι ότι κατά την τουριστική περίοδο αναγκάζονται να φύγουν από τις εστίες αφού αυτές πλέον παραχωρούνται στους τουρίστες, δημιουργώντας στα παιδιά που μένουν εκεί την καλοκαιρινή περίοδο πρόβλημα στέγασης.

Σε κάθε περίπτωση όμως,αυτοί έχουν εξασφαλισμένη την στέγαση τους τον υπόλοιπο χρόνο,σε αντίθεση με εκείνους που μένουν απέξω και  είναι υποχρεωμένοι να ανταγωνιστούν την πλατφόρμα airbnb , η οποία οδηγεί τις τιμές ενοικίου στα ύψη καθιστώντας αδύνατη την όποια ευελιξία τιμών.

Εστίες ποιότητας, λοιπόν, που θα ανταποκρίνονται  στις ανάγκες των φοιτητών για όλους τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές ενώ ταυτόχρονα υποβολή  περιορισμών στην πλατφόρμα  airbnb  έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές ενοικίου είναι κάτι το οποίο θα αποβάλλει ένα σημαντικό βάρος από πάνω τους.

Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν δικαίωμα για δωρεάν σίτιση πράγμα το οποίο δε συμβαίνει. Δεν είναι λίγες οι φόρες που φοιτητές επειδή δεν έχουν τα απαραίτητα κριτήρια μένουν έκτος καταλόγου και αναγκάζονται σε επιπλέον έξοδα. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί κάποιος να έχει ξεχάσει το πάσο του και ο υπεύθυνος να μη του επιτρέπει να περάσει με αποτέλεσμα να μένει νηστικός. Σοβαρό βέβαια πρόβλημα υπάρχει και στην ποιότητα του φαγητού που σερβίρεται στην κάθε φοιτητική λέσχη.

 

Είναι σαφές πως ειδικά για αυτό το κομμάτι θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος καθώς δε πρόκειται για κάτι ασήμαντο αλλά για την υγεία των ατόμων που επισκέπτονται και ζουν μέσα από τα φαγητά της φοιτητικής λέσχης.

Η πραγματική δωρεάν δημόσια παιδεία

Οι φοιτητές αναγκάζονται  να πληρώσουν και τα αυτονόητα προκειμένου να φτάσουν στην αίθουσα και να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική διεργασία. Το πρόβλημα ξεκινά από την μεταφορά τους, αφού ακόμα και οι φοιτητικές εστίες τις περισσότερες φορές απέχουν αρκετά από το πανεπιστήμιο αλλά το σημαντικότερο είναι τα απαραίτητα μέσα για την εξεταστική τους.

Έτσι, λοιπόν, προκρίνεται η δωρεάν μεταφορά από και προς τους χώρους του πανεπιστημίου , ένα μέτρο που σταδιακά υλοποιείται σε πολλές πόλεις της χώρας ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να παρέχεται από τον Εύδοξο και το 2ο προτεινόμενο σύγγραμμα εάν αυτό υπάρχει. Φυσικά θα ήταν καλό να φροντίσουν και την χρηματοδότηση για την κάλυψη σεμιναρίων ώστε οι φοιτητές να τελειώνουν κανονικά στο χρόνο που έχουν προγραμματίσει τις σπουδές τους και να μην χρειάζεται να κάτσουν για ένα ακόμα εξάμηνο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχουν πολλά ακόμη προβλήματα που δυσκολεύουν και υποβαθμίζουν την παιδεία για αυτό απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εκπαίδευση που θα παρέχει την απαραίτητη χρηματοδότηση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους, που θα δίνει στους φοιτητές την δυνατότητα πραγματικής σπουδής, που θα δημιουργεί προϋποθέσεις εξέλιξης αλλά πάνω από όλα θα παρέχει σταθερότητα γιατί αυτό είναι που χρειάζεται και δυστυχώς λείπει. Πρέπει όλοι να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, πώς να το κάνουν και πόσα μαθήματα θα δώσουν για το πτυχίο τους.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ!

 

3
Κατερίνα Δαβή
Είμαι η Κατερίνα και θα μπορούσε να πει κάνεις ότι "έχω σχέση με τα social media". Οι φίλοι μου σίγουρα θα με χαρακτήριζαν "τρελή". Από μικρή είχα όνειρο να ασχοληθώ με τον χώρο της δημοσιογραφίας. Αγαπώ την τηλεόραση, το θέατρο και λατρεύω την ελληνική μουσική η οποία είναι συντροφιά μου σε όλες τις στιγμές της ζωής μου. Καθημερινό πρόβλημα είναι ότι δε μπορώ να μείνω σπίτι ευτυχώς οι φίλοι μου συμπάσχουν και έτσι παίρνουμε τους δρόμους και ξεχνάμε να γυρίσουμε.. Μου αρέσουν οι αληθινοί άνθρωποι λέω τα πράγματα με το όνομα τους και μου αρέσει ό,τι σκέφτομαι να το μοιράζομαι.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...