Ζούμε σε μια χώρα πλούσια σε παραδόσεις και έθιμα, για κάθε εποχή του χρόνου. Και μιας και τα Χριστούγεννα μας χτυπούν τη πόρτα, όλοι, μικροί μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, στη πόλη ή στην επαρχία, σιγά-σιγά πραγματοποιούν τις απαραίτητες ετοιμασίες για τις Άγιες αυτές ημέρες, όπου οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται στα σπίτια για το καθιερωμένο τραπέζι αγάπης και συμφιλίωσης. Κι επειδή μετά το γεύμα, απαραίτητο είναι ένα γλυκάκι, ακόμα και γι αυτούς που προσέχουν, πάμε να δούμε ποια γλυκά αγαπούν και αγαπιούνται περισσότερο… τα Χριστούγεννα.
1) ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Εύκολο στη παρασκευή, μα και νηστίσιμο. Που σημαίνει ότι τα μελομακάρονα μπορούμε να τα τρώμε δίχως τύψεις και κατά τη διάρκεια της Μικρής Σαρακοστής. Ποικίλες οι συνταγές που φτάσανε στα αφτιά μας από γιαγιάδες και θείες, θέλουν τα μικρά γλυκίσματα, φτιαγμένα από μπίρα, ή πορτοκάλι, ή μανταρίνι και φυσικά άφθονα μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο.
2) ΣΑΡΑΓΛΙ
Παρ΄ότι τρώγεται όλο το χρόνο, το έχουμε συνδυάσει με τις γιορτές, σίγουρα γιατί περιέχει καρύδια και κανέλα. Η γεύση και η εμφάνιση του, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή της Ελλάδας, καθώς οι ρίζες του βαστάνε από τα βάθη της Ανατολής. Λένε πως το εύγευστο σαραγλί, αν και εύκολο, έχει καλά κρυμμένα μυστικά στις συνταγές του, που καλό θα ήταν να περάσουν και στις νεότερες γενιές.
3) ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
Κάθε κομμάτι της και ένα μέλος της οικογένειας. Και όποιος τύχει το φλουρί, θα είναι ο τυχερός της χρονιάς. Έτσι λέει το Πρωτοχρονιάτικο έθιμο, που σχετίζεται κυρίως με τον Χριστιανισμό, καθώς ο Άγιος Βασίλειος, δεσπότης της Καισάρειας, πριν από περίπου 1500 χρόνια σκέφτηκε το τέχνασμα αυτό για να επιστρέψει στο λαό του τα χρυσαφικά που είχε κατασχέσει ένας στρατηγός στα πλαίσια μιας πολιορκίας που δέχτηκαν οι κάτοικοι της περιοχής. Η νόστιμη αυτή γλυκιά πίτα, μπορεί να παρασκευαστεί με επίσης πολλούς τρόπους. καθώς τα βασικά συστατικά της είναι τα αυγά, η ζάχαρη και το γάλα, ενώ η μορφή της και πάλι αλλάζει ανά περιοχές. Συνήθως φτάνει στο τραπέζι μας πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη ή ρόδια, το φρούτο που φέρνει γούρι σε κάθε οίκημα αλλά και στους ιδιοκτήτες του.
4) ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
Αφράτοι και νοστιμότατοι, οι κουραμπιέδες, κοσμούν κάθε σπιτικό τραπέζι, σε διάφορα σχέδια και γεύσεις. Άλλοι τους προτιμούν με ξηρούς καρπούς, άλλοι σκέτους, ωστόσο η αυθεντική συνταγή περιέχει αυγά και βούτυρο, κάτι που τους καθιστά απαγορευτικούς για όσους νηστεύουν. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν αρκετές συνταγές για κουραμπιέδες με ελαιόλαδο, μοσχοκάρυδο, αμύγδαλα, ζάχαρη, κονιάκ και φυσικά αλεύρι.
5) ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΗΛΟΥ ( Ή ΜΗΛΟΠΙΤΑ)
Άλλο ένα νηστίσιμο γλυκό, που μας έρχεται μάλλον από το εξωτερικό, είναι το Στρούντελ Μήλου ή γνωστό και ως τύπος Μηλόπιτας. Υπέροχο για πρωινό, αφού είναι πλούσιο σε φρούτα, σταφίδες, κανέλα και κυρίως ταχίνι, τη σούπερ τροφή για τη περίοδο που απέχουμε από κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα γλυκά των Χριστουγέννων, δεν χαρίζουν μόνο χαρά … στο στομάχι μας, αλλά και στη ψυχολογία μας. Όλα αυτά τα καρικεύματα και τα μυρωδικά του Χειμώνα, σκορπούν στο σπίτι μια αίσθηση ζεστασιάς και οικογενειακής θαλπωρής.